GolfkrönikorLivsstilNyheterTrädgård

I väntans tider – från tulpanlökar till talgbollar

Medan november hastigt passerat och december öppnar dörrarna till årsslutet, tar Johanna Björklund oss med på en resa genom sin trädgård, fylld av väntan och förberedelser inför den kommande säsongen.

Vi närmar oss ljuset

November har passerat med rasande fart, och nu går vi in i december, årets sista månad. Det är en månad fylld av längtan och väntan: först julen, sedan det nya året, och därefter våren. Även om det dröjer innan vi är inne i krokusen och snödropparnas tid, innebär ett nytt år att vi återigen närmar oss ljusare tider. Fram till dess försöker jag vara här och nu.

Men lite jobb hade jag visst kvar

Trots att jag låg i fas med trädgårdsarbetet, ledde ett impulsivt köp på rean till att jag hade lite mer höstjobb att göra. Jag fyndade nämligen några tulpan- och krokuslökar som ska blomma mellan äppelträden till våren. Men för att de ska kunna blomma där, måste lökarna planteras i jorden så snart som möjligt. Jag var inte förberedd på kylan och snön, så när kylan väl slog till blev det bråttom. På med varma kläder och fram med spettet! Och även om marken är frusen, så går det faktiskt att sätta lökar. Gör ett hål med spettet där du vill ha löken, ungefär dubbelt så djup som löken är stor, lägg i lite benmjöl eller lökgödsel, placera löken med spetsen uppåt, och täck över med jord. Ett tips är att alltid ha en säck planteringsjord förvarad där det är plusgrader. Man vet ju aldrig när man behöver lite tinad jord! Sagt och gjort, nu är de nere i marken!

Johanna Björklund, passionerad trädgårdsfantast och skribent för Golfbladet, förmedlar via sin decemberkrönika skönheten i trädgårdsarbete och livsstilens konst. Med ett öga för detaljer och en kärlek till naturen tar Johanna oss med på en resa genom årstidernas skiftningar och de små glädjeämnen som finns i att odla och vårda trädgården.

Mat till trädgårdens små vänner

Men vad gör en trädgårdsägare under denna tid på året? En sak som jag tycker hör till trädgårdslivet är att ta hand om trädgårdens små vänner. Småfåglarna har redan ätit upp alla aroniabären på min buske, och även rönnbären är slut. Därför ser jag nu till att de har tillgång till frön och annat gott i trädgården. Även om småfåglarna säkert kan hitta mat någon annanstans, hjälper jag dem lite extra så att de stannar kvar i min trädgård. När våren och sommaren kommer vill jag ha dem där. Fåglarna bidrar nämligen till att bekämpa bladlöss och andra skadedjur. Talgoxar och blåmesar, till exempel, äter massor av bladlöss under de varmare månaderna.

Gör egna talgbollar

I år har jag gjort egna talgbollar, vilka visade sig vara mycket populära när kylan slog till. I dessa blandade jag frön, äppelbitar, kokosfett och rapsolja. Det finns många recept att hitta med en snabb sökning på Google, och vilka frön man använder spelar egentligen inte så stor roll. Dock är det viktigt att använda frön som är avsedda för fåglar. Att göra talgbollarna är enkelt, och de blir en fin detalj i vinterträdgården. Jag använde pepparkaksformar och lerkrukor, men här är det bara fantasin som sätter gränserna.

Ta vara på det som naturen ger

Det finns knappast något så vackert som naturen själv. Det är en lyx att kunna plocka material från naturen och sedan använda det i sitt eget skapande. I år är jag dock ute lite i sista minuten med att samla mitt material. Snön hann lägga sig, så jag fick nöja mig med det material som jag kunde komma åt. Men med granris, torkade ormbunkar, torkade hortensiablommor och några nyponkvistar kan man ändå skapa mycket. Målet var att skapa en yvig krans som täcker en stor yta. Jag har nämligen en stor glasruta på min altan som fåglarna inte ser, men med en stor krans i fönstret kan vi förhindra olyckor. Jag blandade större kvistar av de olika materialen i kransen, vilket gjorde den yvig och till en perfekt varning för fåglarna.

Advent

Tulpanlökarna är nu planterade, fåglarna omhändertagna med mat i trädgården, och det är underbart att sitta inne och se hur de skalar sina frön, pickar i sig av talgbollarna och sedan gömmer sig i min vackra vipphortensia med dess nu bruna torkade blommor. Jag kan sitta här länge, insupa doften av hyacinter, snart tända det första adventsljuset och verkligen njuta av adventstiden som äntligen är här! Denna tid av stillhet och förväntan inför julen ger en speciell känsla, och det är i dessa små ögonblick som jag känner tacksamhet och glädje för livets små stunder.

Johanna Björklund, passionerad trädgårdsfantast och skribent för Golfbladet, förmedlar via sin decemberkrönika skönheten i trädgårdsarbete och livsstilens konst. Med ett öga för detaljer och en kärlek till naturen tar Johanna oss med på en resa genom årstidernas skiftningar och de små glädjeämnen som finns i att odla och vårda trädgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights