FeatureGolfbanor i SverigeGolfpärlor

Inte bara golf på Lannalodge

Lannalodge har med åren utvecklats till en av landets finaste golfanläggningar. Numera finns här också en korthålare av högsta kvalitet, med en kopia av världens mest berömda – och nerviga – korthål. Lannalodge (jodå, de skriver det som ett ord) ligger kvarten västerut från Örebro. Golfhotellet slog upp portarna 2009, vid vad som då hette Örebro GK. Golfklubben gick i konkurs året därpå och Lannalodge tog under visst buller och bång över. Under åren som gått sedan dess har anläggningen etablerat sig som en av landets populäraste golfresorts.

Hjärnan i off-läge

Det strategiska läget, två timmar från Stockholm och lite drygt tre timmar från Göteborg och Oslo och med en stor del av Sveriges befolkning bosatt i Mälardalen, har självfallet bidragit till framgångarna. Än viktigare har nog servicenivån varit – här kände vi att vi kunde sätta hjärnan i off-läge från att vi parkerat bilen tills vi checkade ut och istället helt fokusera på golfen (som vi alltid utövar i off-läge). Maten är också mycket bra, hela vägen från frukost till den 3-rätters som ingår i golfpaketet.

Vackra naturupplevelser under rundan

Numera ligger det en hel del hus runt klubbhusområdet, markförsäljningen har säkert bidragit till möjligheterna att utveckla anläggningen. Med korthålsbanan som tillkom 2017 har husen vid rangen integrerats mer med golfen och vi skulle inte säga nej till att vakna i en av villorna en tidig sommarmorgon och slinka ut med en termos kaffe och en wedge.

Gällande inkvartering finns det fyra olika rumskategorier. Det är inga stora prisskillnader så vi satsade på ett deluxe, som framförallt ger mer manöverutrymme. Utanför rummen finns plats för golfbagar och det är låst in till korridoren. Skulle det vara dåligt väder kan du förflytta dig inomhus till de två restaurangerna och också till spaavdelningen.

När maten serveras känner sig alla som vinnare

Den 3-rätters som ingick i vårt paket bestod av rökt ankbröst med grillad sesamslungad sallad och pumpakräm till förrätt. Huvudrätten bestod av torskrygg med potatispuré, brynt smör smaksatt med karamelliserad citron och en varm sallad på kapris, sparris och salladslök. Efterrätten var en kolapannacotta med syltade rabarber – den slank ner så fort att vi inte hann fota den.

Lannalodge bjuder på fina sällskapsrundor och trevlig ”after golf”

18-hålaren öppnade redan 1939. Numera har man vänt på vad som spelas som ut- och in-9, därav att kiosken ligger lite halvknasigt. Fördelen är att man fått ett nervigare avslutningshål där många frestas att försöka driva en green som skyddas av ett tvärgående dike och med en hel del vatten på högersidan. Det ligger också fullt synligt från uteserveringen, hela vägen från tee till green.

En bana att återvända till

Layouten är en blandning av park och skog och hålen ligger ganska tätt – sneda slag har en rimlig chans att räddas av intilliggande hål. Det finns fem tees och banan kan spelas från 4 660 upp till 6 175 meter. Hål 3, ”Bäverhålet”, är signaturhålet och hålls som ett av landets bästa korthål. Från bakre tees står du högt och det ser ut som en bra idé att landa bollen på green.

Estetiskt tilltalande

Banguide ingår och vi kom på oss själva att titta mer än vanligt i den, oftast för att få lite koll på hur långt vi behövde slå. Just att man inte alltid bara ska damma på för kung och fosterland rakt framåt brukar vara signum för roliga och omväxlande banor och Lannalodge är inget undantag. Vårt favorithål, Bävern får ursäkta, var 7:an– för att det kändes mest estetiskt tilltalande från tee.

Även en banarkitekt kan ha fel

Korthålaren är en rejält påkostad historia med ondulerade greener och avrinningsytor. Flera anläggningar har börjat med den här typen av satsningar, för att ge golfare chansen att träna upp sitt närspel på underlag av högsta kvalitet. För oss var det en chans att få värma upp innan lunch och spel på stora banan.

Korthålen är en upplevelse

Banan har par 27 (par 3 rakt igenom) och den totala längden är antingen 809 eller 612 meter och hålen spelas mellan 67 och 118 meter. Utöver layouten och skicket är ett ytterligare skäl att spela korthålen att det är det närmaste du kan komma i Sverige att få uppleva världens mest berömda korthål: 17:e på TPC Sawgrass. Vi hörde att Pierre Fulke var emot att ha med det här hålet i layouten, men att ägarna av Lannalodge stod på sig. Lita aldrig fullt ut på omdömet hos en banarkitekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights