SverigeTävlingar

Full fart på proffstourerna i sommar

Det blev en efterlängtad seger för AIK:s Mikael Lindberg blev det när Stockholm Trophy by Folksam avgjordes på Vidbynäs Golf i slutet av juli.

Mikael Lindberg

Efter två tävlingar i rad där Mikael Lindberg haft ledningen med en rond kvar, men där Ludvig Åberg spelat sig förbi den sista dagen, lyckades nu Lindberg ta hem segern.

– Äntligen! Det var har varit två veckor i rad då det varit väldigt nära, så det var skönt att äntligen få stå högst upp på pallen. Skönt att få ihop ett bra sistavarv. Det har varit lite sådär vid tredjevarven de sista två veckorna, sa Mikael Lindberg direkt efter segern.

Den andra ronden där Lindberg, i utmanande förhållanden, spelade sig runt på 66 slag lade grunden för segern. Lindberg signerade för 66 slag även efter den tredje ronden. Segermarginalen ned till Charlie Lindh blev tre slag, Lindh som avslutade med birdie för att bli ensam tvåa ett slag före Joakim Wikström.

Martin Eriksson svensk mästare i matchspel

För andra året i rad kom den svenska mästaren i matchspel från Kårsta Golfklubb. Ifjol var det Oliver Gillberg som fick lyfta pokalen och i år på Öster by Stenson, Martin Eriksson.

– Jag har spelat ganska bra ett tag och haft tre femteplatser i rad. Att förbättra dessa och att till och med vinna, det finns ingen bättre känsla, säger Martin Eriksson efter segern.

Martin Eriksson

Avgörandet kom först på hål 18 av finalmatchen. Martin tappade ledningen på hål 17 när Oscar Lengdén utjämnade vilket medförde att när finalisterna stod på 18:e tee var det mer fokus på uppgiften än att ta in vy som där bjuds. Martins birdie på det avslutande hålet efter att ha chippat till en meter och sänkt putten avgjorde till hans fördel.

– Det var nervöst, jag darrade lite men jag slog den bra vilket var jättekul, säger Martin Eriksson om den avgörande putten.

Seger i sex matcher under tre dagars spel är vad som krävs för att segra i Sveriges äldsta mästerskap. SM Match har anor tillbaka ända till 1904 då det första mästerskapet avgjordes på Hovås.

Björn Hellgren segrade i PGA-mästerskapet efter särspel

Fyra särspelshål krävdes för att kora segrare i PGA Championship Bråviken Open. Västeråssonen Björn Hellgren avgjorde med en birdie från fyra meter för att besegra Mikael Lindberg som återigen var med i den absoluta toppen denna säsong på MoreGolf Mastercard Tour. Björn reflekterar därefter om hur han slutade i topp av årets PGA-mästerskap.

– En fantastisk vecka. Jag var här förra året också och spelade bra golf. Jag gillar Bråviken!

Jag tog mig i kragen efter 14:e hålet. Då kollade jag leaderboarden och såg att det stod mellan mig och Micke. Skönt med seger, det var ett tag sedan. Senaste vinsten på den här touren var 2016 i Winter Series på Lumine.

Björn Hellgren

Björn la grunden till segern när han satte banrekord med 60 slag vid rond två, putten för att nå drömgränsen 59 slag stannade någon decimeter kort i linjen.

”Känns jättebra”

– Jag var taggad, det var det enda jag tänkte på att ge mig en chans, att ge mig en putt för 59. Det gjorde jag. I efterhand känns det rätt tungt att jag la den kort i linjen, den var inte sned. Men det känns jättebra ändå, jag gick personbästa, sa Björn efteråt. 

Robin Petersson segrade i Landeryd Masters by LiveCaddie

Barsebäckspelaren Robin Petersson tog med en avslutande rond på 66 slag vid Landeryd Masters by LiveCaddie sin första seger på MoreGolf Mastercard Tour.

Robin Petersson

– Det känns fantastiskt. Jag har haft chansen någon gång innan och inte lyckats knyta ihop säcken. Så det faktum att jag gör det idag känns riktigt riktigt bra, sa Robin Petersson direkt efter segern.

Marcus Helligkilde
Marcus Helligkilde

Robin var i ledning med ett slag före danske Marcus Helligkilde inför den avslutande ronden. Med fyra birdies de inledande sex hålen skaffade sig Robin en bekväm ledning som resten av tredje ronden pendlade mellan tre och fem slag.

Efter ronder på 62, 67 och 66 slag skrevs segern till tre slag ned till Marcus Helligkilde och på tredje plats slutade Adam Blommé ytterligare tre slag bakom.

Hemmaspelaren Henric Sturehed avlutade med 66 slag och klättrade till delad fjärde plats. Henric var en av hela nio spelare från Landeryd Golfklubb som spelade Landeryd Masters by LiveCaddie. 

Tourledande Mikael Lindberg slutade för första gången utanför topp-10 vid årets MoreGolf Mastercard Tour när han slutade delad elva. Han leder fortsatt rankingen klart.

Linn Grant segrade i GolfUppsala Open

Med en birdie på det avslutande hålet säkrade Linn Grant från Rya Golfklubb segern när premiären för Nordic Golf Tour avgjordes på Golf Uppsala Söderby i slutet av juli.

Linn Grant
Linn Grant

– Jag tog tillvara på de chanser jag skapade och spelade bra utifrån styrkorna i mitt spel. Jag lyckades hålla mig på rätt sida både om fairways och när jag missade någon green, så även missarna har varit bra, sa Linn Grant direkt efter segern.

Linn berättade vidare om vad segern betyder för henne.

– Det är ett bevis på att det jag tränat på nu under den här tiden med Corona, att det har fungerat och givit resultat, lite lättnad och en även en klapp på axeln. 

Linn som var i ledning med ett slag inför avslutande 18 hålen inledde dagens rond med fyra birdies på de fyra första hålen. Då var ett tag ledningen uppe i fyra slag. Men när 17 hål av dagens rond var spelade hade Beatrice Wallin från Hills Golfklubb spelat sig ikapp. Birdien för Linn på det sista hålet blev avgörande.

På delad tredjeplats kom Maja Stark, Abbekås Golfklubb och på delad femte plats kom Ingrid Lindblad, Ringenäs Golfklubb, även de med i samma landslag som Linn och Beatrice.

Danska Emily Pedersen satte banrekord med 65 slag och var den av proffsen som slog sig in bland amatörerna med en delad tredjeplats. Även Camilla Lennarth svensk LET-spelare gjorde en bra tävling och slutade delad femma.  

Ingrid Lindblad segrade efter särspel 

Golfhäftet Masters @ Varberg Västra på Nordic Golf Tour avgjordes efter särspel mellan landslagsspelarna Ingrid Lindblad och Beatrice Wallin. Ingrid avgjorde med eagle på första särspelshålet.

Ingrid Lindblad
Ingrid Lindblad

– Det känns jättebra, det känns bra att det man tränar på lönar sig. Nu senast har jag tränat på tryck framåt och mer draw i bollen, så väldigt skönt att mina järnslag sitter helt ok, sa Ingrid Lindblad efter prisutdelningen.

Segerreceptet – en sänkt putt…

Drive följt av en järn-nia från 129 meter till en dryg meter från hål och sänkt putt var segerreceptet i särspelet. Offensiv golf sågs från båda spelarna som tog sig till särspel, annars gör du inte sju birdies som Ingrid eller nio som Beatrice gjorde på det sista varvet.

– Fantastiskt spel av många, både Ingrid och Bea spelar sjukt bra golf. Båda slår många drives där andra spelare slår spoon eller hybrid. De slår många puttar hela vägen fram till hål. De ger sig chansen att göra väldigt många birdies, har de en bra dag blir det många puttar som går i. Lägger man hälften av puttarna kort är det svårt att göra sju eller nio birdies som båda gjorde idag, sa Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslaget, efter tävlingen.

Sara Kjellker segrare i Allerum Open presented by Ahlsell

Med ett par på det 54:e och sista hålet säkrade Ljunghusens Sara Kjellker segern i Allerum Open presented by Ahlsell, ett slag före Louise Rydqvist Värnamo och Linda Lundqvist AIK.

– Superkul, det har varit jätteroliga dagar och jag är jätteglad. Jag visste att jag ledde med två slag över Louise inför sista hålet men jag hade ingen aning om resten av startfältet så jag var lite nervös, sa Sara Kjellker.

– Jag har varit stabil från tee och slagit bra wedgar vilket givit många birdiechanser. Sedan har min tränare varit här vilket betytt mycket då jag varit lugn och trygg, kul att han varit här och hållit mig sansad på lite avstånd. 

För tredje tävlingen i rad var det en landslagsamatör som segrade på Nordic Golf Tour. Alla tre som segrat på Nordic Golf Tour var med i det svenska landslag som 2019 tog guld vid lag-EM. De tidigare segrarna är Linn Grant i Uppsala och Ingrid Lindblad i Varberg.

Det är inte bara spelarna från damlandslaget som gör det bra bland amatörerna utan även en del yngre spelare som Landeryds Meja Örtengren som även vid vid Allerum Open presented by Ahlsell var med i toppen med en delad femteplats.

Elin Arvidsson avgjorde med birdie på sista hålet

När PGA Championship by Trelleborgs Kommun avgjordes på Tegelberga Golfklubb var det Falkenbergs Elin Arvidsson som segrade genom att avsluta med birdie på sista hålet.

Elin Arvidsson

– Jag såg på prognosen att det skulle bli rätt blåsigt, men jag var rätt många slag efter. Så det var bara att gå ut och köra som de andra dagarna. Skitkul att jag spelade så bra idag, sa Elin Arvidsson direkt efter segern.

– Jag hade ingen aning om hur de bakom spelade, man ser att de är att de ligger på fairway men man vet inte vad som händer.

För fjärde tävlingen i rad på Nordic Golf Tour sattes det banrekord. Denna gång var det ledarinnan inför avslutningen, Linda Lundqvist AIK som vid den inledande ronden noterades för 64 slag sju under par.

Trots ledning med sju slag inför den avslutande ronden lyckades Lundqvist inte hålla undan för Arvidsson. Det slutade med en andraplats för andra tävlingen i rad.

Grant fortsatt i topp av rankingen

Linn Grant från Rya Golfklubb behåller ledningen på rankingen Road to Creekhouse Ladies Open. Linda Lundqvist tar sig upp på andra plats medan Elin Arvidsson bara hamnar några poäng bakom på tredje plats.

Foto: Göran Söderqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights