Äta & BoNyheter

Läckerheter från Dalarna – nygrillad strutsburgare till jul

Tomten bor i Dalarna. I Gesunda finns en hel tomteverkstad där det råder stor aktivitet inför julhelgen. Och hela regionen sprudlar av mathantverkare som säkerställer tillgången på godsaker. Låt tomten inspirera med lokala delikatesser till julens fester, vinterns middagar eller varför inte en vinterpicknick med extra god matsäck.

Tips på 7 favoriter får ni här:

Dalaost. Hårda eller mjuka, milda eller smakrika. Bland de dalatillverkade ostarna från Murboannas Ost eller Stora Lunån finns en variant för alla tillfällen.

Brödigt. Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i Dalarna verkar det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. Rättviks Tunnbrödsbageri levererar. Surdegsbrödet kommer från Kanel & Kummin Vedugnsbageri i Stora Skedvi och för den hårdare knäckevarianten, förflytta dig två kilometer längs Landsvägen för ett besök på Skedvi Bröd. Här väntar nygräddat bröd direkt från de vedeldade ugnarna.

Ren. Känn den vilda smaken av torkat renkött eller någon av de andra egenhändigt förädlade produkterna från Renbiten i Idre. Renbiten har även en delibutik i Falun.

Struts. Vad sägs om strutsäggkaka, nygrillad strutsburgare eller chokladpraliner med strutsäggslikör? Besök Sahlins struts i Borlänge.

Korv. Korvfabriken i Skattungbyn och Rältagården utanför Leksand ser till att säkra tillgången av hantverksmässigt tillverkad korv och chark. Ta vinterns korvgrillning till nya höjder.

Världsmästarsenap. Senapen från LissEllas har vunnit VM-guld hela 12 (!) gånger. Finns hos flera livsmedelsbutiker och gårdsbutiker runt om i Dalarna.

Skummande dryck. Stjernsunds Brygghus och Oppigårds Bryggeri har en mängd spännande, ofta lokalinspirerade, smaker i sina sortiment.

Flera av aktörerna har egna gårdsbutiker med extra öppet inför jul. Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Många av produkterna finns i lokala livsmedelsbutiker, saluhallar och presentbutiker.

Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights