Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Lekplats för livsnjutare - Golfbladet
Golfbanor utomlandsNyheter

Lekplats för livsnjutare

Fantastiska golfbanor i härligt väder med sol och värme. Abu Dhabi har förvandlats från sömnig ökenstad till en lyxdestination för livsnjutare.

Abu Dhabi hade länge en lite undanskymd roll när Dubai klev fram som en riktig turistdestination, men idag saknas inget i kuststaden som är Förenade Arabemiratens huvudstad och störst av de sju emiraten.

Uber till Yas Island

Det är inte heller vare sig svårare eller dyrare att ta sig till Abu Dhabi än Dubai. På flygplatsen delar de ut ett SIM-kort med gratis mobiltelefoni och surf. Det känns lite läskigt att använda det för sina mest hemliga affärskonversationer, men det fungerar utmärkt för att bland annat boka en Uber som snabbt och enkelt levererar mig och min golfbag till fina W Abu Dhabi på Yas Island.

Här handlar det inte bara om den fantastiska lyx som man förväntar sig av den här destinationen. Hela hotellet är en makalöst imponerande skapelse med former och ljus som mest för tankarna till ett rymdskepp. Extra kul är det att dra isär persiennerna på morgonen och blicka ut över Abu Dhabis Formel 1-bana som går runt hotellet!

Vid frukosten på terrassen sitter man verkligen på första parkett, men tyvärr är det arbeten på banan och inga skrikande fartvidunder susar förbi. Kanske lika bra det så att man får lite lugn. Det enda som stör är alla stora militärflygplan som sakta klättrar mot himlen från den nya flygplatsen en bit bort. Innan den öppnade spelades några scener i den nya Mission Impossible-filmen in här, men själv funderar jag mer på vilken konflikt planen är på väg mot och tänker på allvaret utanför den lilla bubbla jag befinner mig i.

Aktiviteter av alla de slag

Hela Yas Island är ett mångmiljardprojekt som förvandlat 24 kvadratkilometer av ökenlandskap till en lekplats för livsnjutare. Utöver fina hotell finns här en uppsjö aktiviteter av alla de slag. Precis på andra sidan F1-banan ligger Yas Marina med ett gäng lyxiga båtar i jätteformat och bara en kort taxiresa bort finns Ferrari World, Sea World, vattenpark och mycket mer. I den vackra lagunen kan man också åka vattenskidor, köra vattenskoter eller bara ta ett dopp och vila en stund på den fina sandstranden.

För egen del är det föga överraskande golfen som står i fokus för det här besöket. Och varför inte börja med Yas Links, Kyle Phillips linksbana som ofta ligger väldigt högt när man rankar golfbanor. Inför öppningen 2010 formade man om hela kustlinjen och skapade banans svepande linjer med två miljoner kubikmeter sand som muddrats i viken utanför.

Makalöst bra puttning

De tre slovakiska golfare jag parats ihop med åker bil, men jag gillar att gå och med vagn är det inga problem trots värmen. Det är en vacker bana i vacker miljö, med böljande fairways och tuffa greener där man verkligen får hålla tungan rätt i mun om man hamnar fel på inspelen. Laszlo, som inte är någon vass golfare egentligen, puttar makalöst bra och ler med hela ansiktet när bollen faller över hålkanten gång efter gång, trots långa avstånd och mycket fall. Han berättar att han sett tips från en engelsman som heter Carl Morris på Youtube, så det får man nog kolla upp!

Som brukligt när Kyle Phillips ritar banor är det mycket generösa landningsytor från tee och man får vara rejält sned för att hamna i spenaten. I den tjockaste ruffen är bollen nästan garanterat borta, men en trevlig lokal regel säger att man får droppa med två slags plikt och spela vidare. Det gör i alla fall susen för speltempot. En annan fara för scoren är alla de djupa bunkrarna där sanden är lite tung så det är bäst att undvika dem.

En fin spik

Över en kall dryck på terrassen efter rundan är vi rörande överens om att det makalöst fina skicket, med jämna och snabba spelytor, imponerar stort. De sista nio är kanske de finaste hålen, med lite mer vatten i spel och de två fina par 3-hålen 13 och 17 som höjdpunkter tillsammans med det stentuffa avslutningshålet.

Efteråt blir det en liten sväng på den fina par 3-banan där skicket är lika bra som på stora banan. Det är klurigt att rädda par om man råkar missa green, men om man å andra sidan råkar slå en perfekt wedge över flaggan och få lite backspinn kan man tvärtom notera en etta på scorekortet. Den unge spelkamraten blir så upphetsad att han nästan trillar omkull och pratar med sina föräldrar i turbofart när jag bjuder på en cola efteråt.

Nio hål i nattmörkret

Det senaste tillskottet i golfutbudet här är Yas Acres, en niohålsbana i klassisk ökenstil med en hel del vattenhinder och hus runt de flesta hålen. Efter en lång dag i värmen passar banan extra bra eftersom alla hålen är elupplysta och starttiden vid nio på kvällen innebär att solen sedan länge gått ned under horisonten. På rangen går det också utmärkt att hitta bra tempo bara genom att svinga i takt med aftonbönen.

I den härliga svalkan där det till och med är läge att ta på en tröja blir det en ganska snabb runda i golfbil tillsammans med Jim, före detta hockeyproffs från Kanada som hamnat i mellanöstern som teknisk skribent och designer. Hans golf är imponerande vild på temat slå hårt på bollen och börja leta. Lyckligtvis är det överlag ganska brett och lättletat om bollen inte sväljs av något hinder. En bra burgare i restaurangen blir den perfekta avslutningen på en lång dag med mycket golf.

Vacker natur med fint djurliv

Tredje och sista rundan den här gången spelas på pampiga Saadiyat Beach, ritad av Gary Player och utlagd över ett stort markområde med flera hål intill stranden och Persiska vikens smaragdgröna vatten. Golfrundan blir lika minnesvärd för spelet på de fina hålen och det utmärkta skicket som för det fina djurlivet. Utöver stora rovfåglar som cirklar över oss finns här också massor av små späda hjortar som går överallt, till och med på rangen så att man får ta en paus i uppvärmningen medan de sakta strövar förbi.

Jag får sällskap på banan av Eric och Emilia, två belgare som skaffat ett hus här för att fly kylan på vinterhalvåret. De är vänliga nog att ge mig många bra råd om spellinjer som jag någon gång då och då också lyckas följa. Layouten är väldigt omväxlande och varierad, med några höjdskillnader första nio och en mer flack inrunda.

Desert with a little bit of grass

De mjukt undulerade greenerna gör det relativt lätt att läsa puttarna och det rullar så fint och jämnt att man nästan vet att bollen är i så fort man startat ut den på rätt linje. Dagens bästa slag är en järnsexa rakt mot flaggan och med självförtroendet stärkt efter gårdagens HIO på Yas Links får jag vissa förhoppningar. Bollen klättrar dock lite i motvinden och eftersom greenerna överlag är upphöjda sticker den iväg en bra bit. Det krävs viss talang att chippa från så här tajta lägen och det är bara att notera en sur bogey.

Djupa bunkrar och stora så kallade waste areas gör att man bör spela strategiskt för att kunna scora. Eric beskriver banan bra när han kallar den för, ”a desert with a little bit of grass”. Den här gången lyckades jag mest slita ut min sandwedge så nästa gång jag har förmånen att besöka den fina anläggningen ska jag nog sitta en stund med banguiden och planera spelet lite bättre. Nu återstår bara resan hem och alla goda minnen från några fantastiska dagar på en fantastisk plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights