Äta & BoNyheter

Med smak för julen på Kanarieöarna

Julen är numera en tradition som firas på Kanarieöarna för många svenskar. Det är en plats med lite fler soltimmar än under Sveriges mörka vinter. Här bjuder vi på lite tips på mat från lokala producenter.

Läcker ostkaka

Att prova på kanariska juldelikatesser görs bäst på någon av alla julmarknader. Smaka El Hierros läckra ostkaka, quesadilla, med smak av kanel, La Gomeras Torta Vilana som är gjord på ägg, potatis, russin, kanel, citron och mandel eller det godisliknande rapaduras från La Palma som görs på råsocker, mandel, grön citron, honung, rostat mjöl samt kanel.

Men julfavoriten i alla kanariska hem är Truchas – friterade knyten fyllda med sötpotatis och mandel, beströdda med socker.

Den gröna mojon

På julafton samlas familjen för att fira sin lycka, vilket kallas Nochebuena, och avnjuta en middag ihop. Förrätten består ofta av potatis med mojo picón-sås, som det finns två typer av – den röda mojo-såsen som i huvudsak görs på olja, vinäger och röd peppar eller den gröna mojon där man har i koriander eller persilja. Ibland tillsätts även kummin, vitlök och paprika för en god och kryddrik smak.

Paella
Paella

Som andra förrätt serveras inte sällan färska musslor, följt av en huvudrätt med kött, fisk eller ett skaldjursfat. För att avsluta festmåltiden bjuds det på efterrätt i form av de populära truchas och turron.

Europas behagligaste klimat – även i december

Med en medeltemperatur på 22 grader och 8 timmars solsken per dag är Kanarieöarna det perfekta resmålet om du vill avsluta året genom att koppla av på stranden. Tack vare sitt geografiska läge och det azoriska högtrycket har Kanarieöarna flest soltimmar i Europa, till och med i december, då det i genomsnitt endast regnar 3 dagar. Att tillbringa några dagar på stranden gör gott, både för återhämtningen och D-vitaminintaget efter en mörk och kylig höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights