NyheterSpanien

Murcia på den internationella golfkartan

Det är med stor nyfikenhet som jag sätter mig i hyrbilen och styr från Alicante mot La Torre i regionen Murcia. När jag var här för närmare 15 år sedan var de storslagna planerna för Murcias golfsatsning redan igång. Det skulle byggas inte mindre än nio Jack Nicklaus-banor, hotell, villor och lägenheter. Ambitionen var också att ansöka om att få arrangera Ryder Cup någon gång i framtiden. Murcia skulle bli ett namn på den internationella golfkartan och ett nytt golfparadis för de som sökte ett andra hem i solen.

Historiskt finns det ett antal olika framgångssagor där golfen haft en central roll i projektet. Det mest slående är nog Belek i Turkiet där den turkiska staten avsatte ett enormt landområde längs en sandstrand söder om Antalya för att initialt bygga ett 50-tal hotell och 15 golfbanor. På en förhållandevis kort tid gick Turkiet från att vara ett land som var helt okänt för golfare till något av det hetaste som man kunde åka till. Ett annat storslaget projekt är staten Alabamas pensionsfond som anlitade den välrenommerade golfarkitekten Robert Trent Jones. Han fick uppdraget att skapa inte mindre än 26 golfbanor på 11 olika platser i Alabama. The Robert Trent Jones Golf Trail skulle bli en anledning att tillbringa delar av semestern i Alabama istället för att bara åka rakt genom staten på väg mot solskensstaten Florida.

Klassiskt semesterboende med golfbanan i fokus

La Torre är det största av de samhällen som är uppbyggda runt golfbanorna. Här finns ett bra utbud av affärer och andra serviceinrättningar. Jag bor på Double Tree by Hilton-hotellet som har en härlig utsikt över golfbanan och ligger bara ett stenkast från La Torres piazza med alla sina restauranger och uteserveringar. La Torre känns levande och det är bara 20 minuter in till storstad Murcia så det är inte bara pensionerade engelsmän som bor här utan också en hel del spanjorer.

Det är sannerligen inte långt till golfbanan från hotellet vid La Torre Golf.

Tittar man på scorekortet från La Torre så kan man reagera på att det endast är par 68. Att banan har par 68 är däremot verkligen ingenting man tänker på under spelets gång. Det är sannerligen en väl komponerad golfbana där man lagt extra energi på att utforma de sex korthålen. Hål 9 är ett av de mer nervpressande par 3-hålen på La Torre. Här har man inte bara ett tufft slag över vatten, man måste också kunna hantera all publik från hotellets poolområde. Som på de flesta Jack Nicklaus-banor är alla hinder väldefinierade och det finns inga blinda slag eller andra otäcka överraskningar. La Torre är inte vad man brukar kalla en stadiumbana, men känslan är ändå att bollen har en tendens att studsa in mot fairways mitt istället för ut i ruffen. Det finns flera anledningar att La Torre är en av de mest populära golfbanorna i området. Här möts man av en bana som är generös från tee, lätt att gå och kräver inga monsterdrivar för att nå green på rätt antal slag. Kort och gott – en riktigt bra turistbana.

La Torre är en av de mest populära banorna i området.
Bondgården som blev en golfbana

I den ståtliga haciendan där familjen Riquelme huserade tidigare är numera golfklubbens restaurang. Den mycket trevliga uteserveringen vetter ut mot en lummig och vacker trädgård, rik på palmer och blomsterprakt. Uteserveringen ligger bara ett stenkast från golfbanan och även om man inte har någon golfutsikt, så har den ändå något golfigt över sig.

Hacienda Riquelme är en klassisk Jack Nicklaus-bana.

Hacienda Riquelme är en klassisk Jack Nicklaus-bana med ganska stora och ondulerade greener och strategiska bunkrar. Känslan är att greenbunkrarna är riktigt giftiga placerade och nästan skär in i greenerna. Det gäller verkligen att veta var på greenen man bör placera bollen och inte bara slå upp den på måfå. I och med att greenerna är så pass stora och ondulerade så är det lätt att lämna greenen med en treputt om du inte är på rätt platå.

9:an och 18:e hålet på Hacienda Riquelme spelas på varsin sida om en stor damm. Läckert!

De mest karaktäristiska hålen på banan är hål 9 och hål 18. De spelas på varsin sida om en stor damm och är två fantastiska avslutningshål för respektive niohålsslinga. Ska man verkligen lyckas på dessa hål bör man kunna behärska både fade och draw för att känna sig bekväm när man står på tee. En bra bana ska tvinga fram slag ur hela repertoaren, allt från slice till rullchippar. Det gör verkligen Hacienda Riquelme.

En geniun spansk stad

När man är i regionen Murcia så ska man inte missa staden Murcia. Det som slår mig när jag strövar omkring i de centrala äldre delarna av Murcia är hur äkta allt känns. Visst finns det turister i Murcia men med närmare 500 000 invånare så är staden inte uppbyggd runt turism, utan känns genuint spansk. Murcia har varken Las Ramblas som i Barcelona eller Pradomuseum som i Madrid, däremot finns en vacker katedral och mysiga gågator med fantastiska restauranger.

Katedralen de Santa Maria i Murcia.

Floden Segura går genom staden eller rättare sagt, Murcia är byggd längs floden. Som turist så finns det givetvis shopping och de matintresserade kan hitta renodlade tapasrestauranger som får smaklökarna att göra saltomortaler. Bra tapas är en spansk konstart.

Naturskön golfbana

Det här är kanske den golfbana som följer naturen bäst och här har man tagit vara på varje liten ravin eller höjdskillnad vilket gör banan både spännande och omväxlande. Ett fint exempel på detta är hål 8 där greenen är delvis gömd bakom en av många karaktäristiska bergstoppar. Den karga naturen som omger golfbanan för tankarna till Vilda Västern-filmer.

Åttan på El Valle Golf med den karaktäristiska bergsformationen i bakgrunden.

Den högsta punkten på banan är utslagsplatsen på hål 11. Härifrån får man en mäktig vy över det storslagna landskapet. Det elfte hålet är ett kort nåbart par 4-hål, vilket de flesta moderna golfbanor har. Man ska lockas att försöka nå greenen redan på utslaget, vilket innebär en stor risk att man får ett svårt bunkerslag då greenen vaktas av några djupa bunkrar. Inledningsvis är det inte så mycket vatten på banan men på sista nio så är det flera vattenhinder som ligger direkt i spellinjen. Hål 17 och 18 delas av en bäck som är en garant att ingen match är avgjord innan sista putten är slagen i hål.  

Jack Nicklaus Golf Trail

De ursprungliga storslagna planerna bantades något men det som skulle bli Jack Nicklaus Golf Trail är fortfarande ett i det närmaste obegripligt stort golfprojekt. Här har byggts inte bara sex högklassiga golfbanor utan även tusentals hus och lägenheter, två stycken internationella hotell, affärer, restauranger men även skolor och andra serviceinrättningar. 

La Torre Golf.

Murcias flygplats fick inte det uppsving som man förväntade sig men numera är det motorväg från Alicantes flygplats så det är ändå smidigt att ta sig hit. Ibland brukar man säga att man måste växa i kostymen och det har nu skett och det känns som golfen i Murcia har åldrats med stil och är åter på stark frammarsch. Även om det kommer att ta ytterligare några år innan det ramlar in någon Ryder Cup ansökan om det någonsin blir aktuellt.

Golfen i Murcia – en för många okänd pärla

Jag har på min resa besökt tre av sex fantastiska Jack Nicklaus-banor. Då har jag ändå inte spelat den bäst rankade banan, Alhama Signature Course. Åker man till Murcia så möter man givetvis inte bara Jack Nicklaus-banor utan det finns totalt ett 20-tal golfbanor att välja mellan.

Alhama Signature Course.

Det går självfallet inte att jämföra med Costa del Sol som har lite drygt 70 golfbanor. Den stora skillnaden är att du får så mycket mer för pengarna i Murcia och gillar man Jack Nicklaus-design så har man hittat rätt. Jack Nicklaus Golf Trail i Murcia lever och vuxit sig starkare än någonsin. Jag ser fram emot ett nytt besök då jag fortfarande har tre Jack Nicklaus-banor kvar att utforska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights