Golfbanor i SverigeNyheter

Möt våren i Kristianstad

Nu suger det i golftarmen. Varför inte svinga i gång säsongen med en minisemester? I södra delen av landet är många av golfbanorna redan öppna för spel. Golfbladet tog sikte på nordöstra Skåne där en riktig pärla väntar. Välkommen till Lilla Paris!

1 stad

Epitetet Lilla Paris måste såklart förklaras. Kristianstad grundades av den danske kungen Christian IV 1614 som dansk försvarsfästning. Platsen invid Helge å var noga utvald eftersom de omgivande våtmarkerna var svårtillgängliga nog för att hålla fiender på avstånd. År 1847 beslutades det att Kristianstad skulle upphöra att vara fästning, ett efterlängtat beslut eftersom staden nu äntligen kunde börja expandera och vitaliseras. Fästningsvallarna revs och gravarna fylldes igen och gav plats för breda boulevarder, vilket ska ha bidragit till smeknamnet. Dessutom var Kristianstad ett centrum för mode och kultur genom de många officerare och officersfruar, säkert ytterligare en anledning till den parisiska känslan. Traditionen som handelscentrum märks även i dag genom ett stort utbud av butiker och serveringar i den historiska stadskärnan. En siluett man inte missar är Heliga Trefaldighetskyrkan, en fantastisk kyrka både i storlek och utformning. Den anses som en av de vackraste renässanskyrkorna i Norden.

Vacker är också naturen runt staden, och den fantastiska kustlinjen. Skogar, sjöar, åsar och slätter är också tydliga inslag på traktens roliga och välskötta golfbanor. Och dit vill man ju förr eller senare.

2 hotell

Åhus Seaside

Åhus Seaside är skånska östkustens pärla. Det toppmoderna hotellet (invigt 2022) har ett fantastiskt läge precis vid strandkanten knappt två mil sydost om Kristianstad. Hotellet har 72 komfortabla rum och sviter inredda i modern skandinavisk design i jordnära toner. Atmosfären andas lugn och harmoni, Restaurangen kombinerar det svenska moderna köket med inspiration från världen som matchas med utmärkta viner från en väl tilltagen vinkällare. Här finns också en skön barlounge för cocktailar. Missa för all del inte att besöka hotellets spa som är en oas med härlig havsutsikt där du laddar batterierna, bli ompysslad och sedan vaggas till ro av vågorna utanför.
Kantarellvägen 1, Åhus
www.ahusseaside.com

Annas Hotell

Vill man bo lite mer intimt är detta trevliga och familjära hotell en klar rekommendation. Endast elva rum, samt en hotellägenhet finns, samtliga inredda med omsorgsfullt valda detaljer och sköna sängar. En härlig frukost borgar sedan för en bra dag på golfbanan. Mysigt, personligt och genuint – det kan vi tacka värdinnan Anna för, som i egen hög person gör vistelsen guld värd.
Näsbychaussén 35
www.annashotell.se

3 restauranger

Smaca

På Lilla Torg har paret Martin och Carina Skoog lyckats skapa ett välkomnande vardagsrum där man gärna stannar kvar länge. Ur köket skickas vällagad, närproducerad mat med höga ambitioner, från klassiker till modern gastronomi. Smakglädje på alla nivåer! Lika mycket omsorg har lagts på vinlistan och även cocktailarna är såväl välkomponerade som moderna.
Cardellsgatan 13
smaca.se

Borgmästargården

Något av det bästa med att äta ute är ju sällskapet man delar måltiden med. Detta har Borgmästargården tagit fasta på. Utifrån konceptet social dining serveras mellanrätter med smaker från hela världen, som är perfekta att dela mellan sig. Pasta Vongole, råbiff, slider och flapsteak med tryffelmajo är några av publikfriarna. I den separata baren mixas drinkar inspirerade av världens klassiker. Skön stämning, uppmärksam personal och jäkligt gott!
Tyggårdsgatan 1
www.borgmastargarden.se

Flabben

Svenskt möter spanskt möter asiatiskt. Flabben är beläget i Tivoliparken och är ett kul ställe för lättsamt häng i en kyrkliknande matsal. Hugg in på lekfull tröstemat från den svensk-spanska menyn med asiatiska influenser. Bra ölsortiment och sommartid intar man den gärna på uteserveringen.
Tivolibadsgatan 5
www.flabbenfornstugan.se

4 golfbanor

Kristianstads Golfklubb

”Upplev magiska ögonblick” står det att läsa på Kristianstads Golfklubbs hemsida. Det skriver vi under på. Klubben som är landets sjätte äldsta (invald i SGF 1924) har utvecklats till en härlig 36-hålsanläggning för golfare på alla nivåer. De två golfbanorna har bägge renoverats de senaste åren, East 2017 och West 2021, under banarkitekten Pierre Fulkes varsamma hand. East har positionerat sig som en av Sveriges bästa 18-hålsbanor, och med sin härliga karaktär av hed och skog, välplacerade bunkrar och vattenhinder, och oerhört välskötta fairways och greener är den en utmanande fröjd att spela. West har å sin sida en del fina linksegenskaper. Med mjukt ondulerade greener, generösa fairways och väldesignade bunkrar är banan ett minst lika glänsande golfguldkorn. Spelupplevelse, träningsområde, service, lodger, mat, allt på anläggningen håller högsta standard. Lagom till klubbens 100-årsjubileum i år kommer även det nya klubbhuset vara klart. Vi säger grattis i förskott!
www.kristianstadsgk.com

Sölvesborgs Golfklubb

För rocksfantaster är Sölvesborg synonymt med sommarens mesta headbangerträff Sweden Rock Festival. För golfare är det något helt annat som är det största dragplåstret öster om Kristianstad: Sölvesborgs fantastiska 18-hålsbana. Det är inte svårt att förstå varför den är så omtyckt. Miljön är snudd på unik och golfbanan vacker tack vare banarkitekten Sune Lindes fina känsla att låta den befintliga naturen styra layouten. Mäktiga trädkorridorer ramar in hålen och skapar en alldeles speciell atmosfär. Och när du får uppleva de avslutande hålen med den glittrande skärgården och utsikten över staden som adderar en extra dimension, förstår du varför golfbanan är ett självklart val. Med ytterligare en 9-hålsbana, en trevlig restaurang och fina stugor att hyra stannar man gärna över en natt.
www.solvesborgsgk.se

Skepparslövs Golfklubb

Strax väster om Kristianstad ligger Skepparlövs Golfklubb naturskönt belägen på Nävlingeåsens sluttning. Här spelar man på en lång och delvis kuperad 18 hålsbana med park- och skogskaraktär, vilket kräver såväl starka ben som spelstrategi. Många av hålen kantas av stengärden och gamla ekar och utsikten över trakten är milsvid. Här finns även en 6 håls pay-and-playbana och ett väl tilltaget träningsområde och range. Den populära golfkrogen serverar vällagad husmanskost och vill man övernatta erbjuds ställplats för husbil/husvagn.
www.skepparslovsgk.se

Degeberga-Widtsköfle Golfklubb

Banarkitekten Tommy Nordström ligger bakom många golfpärlor i Sverige. En av dem är Degeberga-Widtsköfle ett par mil söder om Åhus. Banan öppnade 1990 och har med sin öppna och speciella links-karaktär tydliga drag av Skottland. Det vackra hedlandskap kommer med flera fördelar, utöver de rent estetiska med böljande kullar och talldungar som ramar in hålen, nämligen sandgjord, vilket ger möjlighet till en lång spelsäsong. Precis som i Skottland är både fairways och greener generösa men spelas hårda. Vinden måste alltid tas i beaktande vilket gör rundan både rolig och stundtals svår. Oavsett handicap har alla spelare stor behållning av banan. Som komplement finns en 9 håls korthålsbana pay & play, uppställningsplatser för husbil/husvagn och idealiska övningsområden för det långa och det korta spelet.
www.dwgolfklubb.se

5 tips

Åhus? Absolut!

Svensk vodka är en nationell stolthet. Den som är intresserad av drycker ska definitivt besöka Åhus vid Helge ås norra utlopp i Hanöbukten. Det är här Absolut Vodka tillverkas – varenda droppe av den. Endast höstvete från gårdarna runtomkring i trakten används i produktionen och vattnet kommer från norra Europas största källa som ligger rakt under fabriken. Under en guidad tur i fabriken får du lära dig allt som är värt att veta om detta ikoniska spritvarumärke, tillverkningsprocessen, brännvinskungen Lars Olsson Smith som kan ses som anfader till Absolut, och förstås lära dig blanda till en smarrig cocktail.
www.absoluthome.com

Vattenriket Naturum

Få landskap har en så rik och varierad natur som Vattenriket mitt i stadens centrum. Utsett till biosfärområde av Unesco lockar våtmarkerna med sina vidsträckta strandängar, sumpskogar och vasshav hundratusentals besökare varje år. Alla årstider har något unikt att erbjuda. Särskilt fågellivet är rikt; på våren trumpetar tranor, sedan anländer vadarfåglar och näktergal, och så sommarens lärkor, och svalor. På hösten passerar många flyttfåglar Vattenriket och på vintern tillbringar den mäktiga havsörnen sin tid här. Ta med kikaren och spana från ett av de många fågeltornen. Vandra på de spångade lederna, fiska öring, spana utter, paddla kanot, eller följ med på safaribåten tillsammans med en guide.
vattenriket.kristianstad.se/naturum

Rofylld paus i stadsparken

Kristianstads stadspark har plats för både kultur och aktiviteter. Med anor från tidigt 1800-tal har stadsparken utvecklats till ett öppet ”kulturum” med teaterscen, lekplats, aktiviteter, hälsoträdgård, orangeri och sommarkafé i Fornstugan. Samtidigt är det en sann rekreationsplats och fina stigslingor bjuder in till promenader och kortare motionsrundor.

Käka spettekaka

Ålrätter, äggakaka, gåsamiddag och inte minst spettekaka. Skåningarna älskar sina traditioner, i synnerhet när det gäller mat. Har du aldrig provsmakat spettekaka så ska du inte undgå det under ditt besök. Denna speciella skånska mattradition görs av en smet bestående av ägg, socker och potatismjöl som ringlas till en karaktäristisk konform. Höjden varierar mellan 16 och 64 centimeter. Men det får inte finnas något tuggmotstånd – ”spiddekagan” ska smälta i munnen! Bakverket är numera EU skyddat, vilket innebär att det endast får tillverkas i Skåne. Hos Spettekaksbageriet bakas de på traditionellt sätt över öppen eld.
Kung Knuts väg 19
www.spettkakan.se

Klackabackens Bryggeri

Tre barndomsvänner och en roadtrip till USA blev starten till Klackabackens Bryggeri. Till en början bryggdes hantverksölet i en av killarnas enrummare, men i dag är Klackabacken ett modernt bryggeri och pub i ett ombyggt stall i den lilla byn Önnestad strax utanför Kristianstad. Med kreativitet och traditionellt kunnande görs hantverksöl – pilsner, ale, porter, IPA, påsköl – med spännande smakrikedom och karaktär. För mer ölkunskap, boka in dig på bryggskolan, en halvdag med helmaltsbryggning, frukost, fika och buteljer av det du själv varit med och bryggt.
Önnestad
www.klackabacken.se

Text: Jenny Olsson
Foto: Jacob Sjöman, Viktor Fremling, Claes Sanden, Kristianstad kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights