Golfbanor i USANyheter

Myrtle Beach – Ett riktigt golfparadis

Runt Myrtle Beach och Grand Strand i South Carolina finns det nästan 100 golfbanor, där de flesta har designats av världens bästa golfbanearkitekter. Men förutom alla fantastiska golfbanor finns här även mycket annat spännande att göra längs den amerikanska östkusten.

Den 10 mil långa kuststräckan vid Myrtle Beach kallas Grand Strand. Foto: Julia Lynn

Det är en varm och fuktig eftermiddag i juni på Myrtle Beachs flygplats i South Carolina. Efter att ha lastat in mina golfklubbor och bagage i bakluckan av min hyrbil, kör jag söderut på Hwy 17, längs den 10 mil långa kuststräckan som kallas Grand Strand. Myrtle Beach påminner lite om Las Vegas med sitt enorma nöjesutbud, köpcentrum stora som små städer, oändligt många skyltar som annonserar om skaldjursbufféer, shower och teaterföreställningar. Men åker man bara några mil längre söderut, kommer man till en helt annan värld. Murrells Inlet, Pawleys Island och Georgetown behåller fortfarande sitt tempo och sin charmiga stil från sent 1800-tal.

Det vimlar av golfbanor i området. Faktum är att det finns nästan 100 mästerskapsgolfbanor i Myrtle Beach och Grand Strand-regionen. Greg Norman, Robert Trent Jones, Jack Nicklaus, Tom Fazio och Pete Dye är några av de arkitekter som byggt fantastiska banor här, några av dem vid den vackra Atlantkusten och del vid den pittoreska sjöfartsleden ”Atlantic Intracoastal Waterway”. Många av banorna i området har vunnit priser för bästa anläggning, bana och resort. Om man även adderar det fantastiska klimatet, det enorma utbudet av andra aktivititeter att göra, den goda maten (inte minst skaldjuren!) är det lätt att förstå att Myrtle Beach nämns som ”The Golf Capital of the World”.

Inlet Sport Lodge är ett charmigt boende i den mysiga fiskebyn Murrells Inlet.

Mitt hem för några dagar är Inlet Sports Lodge som ligger i den mysiga fiskebyn Murrells Inlet, några mil söder om Myrtle Beach. Det är ett bekvämt och läckert hotell i lagom storlek. Inlet Sports Lodge har 34 rum och är en blandning av rustik och charmig arkitektur från den amerikanska södern med en lyxig och sofistikerad touch. Rummen har minikök med kylskåp och i badrummen har duscharna utrustats med masserande jetstrålar för stela kroppar som varit ute på äventyr under dagen. Jag tar en kall öl och en bit mat på rummet, drar på den stora takfläkten och somnar omgående efter en lång resedag.

The Dunes Golf & Beach Club

Klockan 07.30 följande morgon står jag på första tee på Dunes Golf & Beach Club mitt i hjärtat av Myrtle Beach. Mängder med golfbilar står uppradade nära klubbhuset medan vänlig personal organiserar grupper av golfare och deras klubbor. Vissa spelare finslipar sina puttfärdigheter på övningsgreenen medan andra värmer upp på den närliggande rangen. Banan öppnade 1948 och är ritad av den legendariske golfarkitekten Robert Trent Jones Sr. Detta är en av de äldsta och bästa banorna i området, och har böljande fairways, ondulerade greener och många djupa bunkrar.

Öppningshålet på The Dunes Golf & Beach Club.

”Håll utkik efter alligatorer på banan”, säger startern när jag förbereder mig för att slå ut på det första hålet, en par-4 på 425 yards. ”Jag har sett dem på nästan varje hål på banan, men framförallt på det 13:e”, fortsätter han.
Mina tankar går omedelbart till golffilmen Happy Gilmore där Chubbs förlorar sin hand till en alligator, men tack och lov ser jag ingen under min runda. Men däremot en mängd andra djur inklusive ekorrar, tvättbjörnar, sköldpaddor, kungsfiskare och gamar. Med allt det färgstarka djurlivet runt omkring har jag svårt att koncentrera mig på min golf, det är nästan att jag förväntar jag mig att David Attenborough ska dyka fram ur buskaget med ett filmteam i släptåg.

The Dunes Golf & Beach Club har ett riktligt djurliv.

De första nio hålen på The Dunes Golf & Beach Club spelas i en parkmiljö med fairways som kantas av vackra träd medan miljön på de sista nio är mer av våtmark, bäckar och den vackra sjön Singleton Lake. Det 13:e hålet heter ”Waterloo” och är banans signaturhål. Det är en rejäl par-5 på 640 yards från herrtee med en kraftig dogleg runt Singleton Lake. Sjön är i spel på alla slag på det här tuffa hålet och även om du lyckas undvika vattnet är det fortfarande utmaningar kvar. Greenen är ondulerad och vaktas av flera djupa bunkrar. För att inte tala om alligatorerna som ofta ligger och solar vid vattenkanten nära greenen …

True Blue Plantation

Den andra banan jag får glädjen att spela är True Blue Plantation, rankad som en av de tio bästa banorna i Myrtle Beach. True Blue Plantation ligger ute på Pawleys Island, cirka femton minuters bilresa på Hwy 17 från Inlet Sports Lodge. Banan ligger på ett gammalt indigo- och risplantage från 1800-talet och slingrar sig fram genom orörda våtmarker och maritima skogar som trots sin närhet till vattnet bjuder på rejäla höjdskillnader, breda fairways, läckra waste areas, och ondulerade greener. Banarkitekten Mike Strantz har integrerat golfbanan med den vackra naturen som omger den på ett oerhört lyckat sätt.

Det första hålet på True Blue Plantation är fantastiskt läckert. Foto: Brian Oar.

Från det fantastiska öppningshålet, en tuff par-5, där man måste flirta med waste areas, våtmarker och bäckar hela vägen till greenen, till de tre tuffa avslutningshålen där vatten är i spel hela tiden, är det en konstant utmaning att spela True Blue. Det finns inte ett enda dåligt hål och i kombination med den vackra omgivningen är det här en riktig höjdare. Servicen är mycket hög från det att du kommer till anläggningen. Personalen tar hand om dina klubbor, du har en fantastisk range att värma upp på och efter rundan får du en iskall handduk att kyla ner dig med på den skuggade verandan med utsikt över det 18:e hålet. True Blue utstrålar kvalitet och avslappnad gästfrihet.

Det tuffa avslutningshålet på True Blue Plantation med det fina klubbhuset bakom. Foto: Brian Oar.
Caledonia Golf & Fish Club

En kort bilresa från True Blue Plantation ligger en annan klassisk golfupplevelse i Myrtle Beach: Caledonia Golf & Fish Club. Banan röstades fram till ”Femte bästa nya publika bana i USA” när den öppnade portarna 1994, och efter invigningen har utmärkelserna fortsatt rulla in för Mark Strantz första bana på Grand Strand i Myrtle Beach. När du går längs uppfarten kantad med rader av hundra år gamla ekar till klubbhuset Old South känns det som en resa tillbaka i tiden. Caledonia Golf & Fish Club jämförs inte sällan med Augusta National för sin stil, den perfekta konditionen på banan och klubbhusområdet med hela dess blomsterprakt.

Caledonia Golf & Fish Club jämförs inte sällan med Augusta National.

Golfbanan har utsikt över den vackra floden Waccamaw och Mark Strantz har på ett konstnärligt sätt karvat fram banan som går mellan bäckar och dammar och pampiga ekar och resultatet blev mycket lyckat. I den natursköna miljön fylld av blommor och färgglada buskar finns flera minnesvärda hål som det mysiga och kluriga korthålet 11:an med sin bäck som slingrar sig framför greenen. Även det tuffa 13:e, en dogleg par-4 runt en av områdets största och äldsta ekar, samt det underbara avslutningshålet som kräver en riktigt bra drive och sen ett inspel över vatten till en green som ligger vid klubbhuset, där det nästan alltid sitter åskådare och läppjar på kalla drycker och gärna bettar på hur det ska gå för dem som spelar in på den sista greenen. Efter rundan kan du med fördel göra dem sällskap över en kall öl i det som måste vara ett av USA:s mysigaste klubbhusområden och titta ut över banan och det läckra avslutningshålet.

Caledonia Golf & Fish Clubs sista green. Snart dags för en öl på klubbhusverandan. Foto: Brian Oar.
Heritage Club

Resans sista golfrunda spelar jag med Chris King som är ordförande på Kingfish Communications och Jeff Monday, tävlingschef på Myrtle Beach Golf Holidays. Vi möts utanför det pampiga klubbhuset på Heritage Club som ligger ute på Pawleys Island.

Startern på Heritage Club ger några tips inför rundan.

”På den här banan gäller det hålla tungan rätt i mun”, menar Chris när vi går upp på första tee på den utmanande och läckra banan som är ritad av Don Maples och öppnade 1986. Kring de vackra hålen finns det magnolior och gamla ståtliga ekar. Igenvuxna sjöar och kärr har förvandlats till böljande fairways och stora ondulerade greener omgivna av anlagda områden med vilda blommor och blommande buskar.

Vatten spelar in på många hål, inklusive det mycket knepiga korthålet, det 13:e, där man slår rakt över ett vattenhinder och även hålet efter, där man slår utslaget över vatten till ett smalt landningsområde för att sedan konstatera att även andraslaget in mot green på denna par-4 är över vatten. The Heritage Club är väldigt rolig att spela med sin spännande layout där du verkligen får ta fram ditt bästa spel för att få en bra score.

Även på The Heritage Club gäller det ha koll på alligatorer på golfbanan.

Det finns så otroligt många banor i Myrtle Beach-regionen att det är omöjligt att nämna dem alla. Men några till bör nämnas: Tidewater Golf Club (omgiven av Intracoastal Waterway och Atlanten), Pawleys Plantation Golf & Country Club (en klassisk Jack Nicklaus-bana), Waterway Hills (en 27-håls Robert Trent Jones Sr-design där golfupplevelsen börjar med en gondoltur över Intracoastal Waterway till klubbhuset), och World Tour Golf Links som har hål inspirerade av kända banor som Pinehurst, St Andrews och Winged Foot.

Två av de bästa stay-and-play-golfresorterna längs Grand Strand är Legends Resort och Barefoot Resort & Golf. Gästerna på Legends Resort har ett urval av tre olika banor: Heathland (en riktig pärla av Tom Doak), Moorland (designad av PB Dye) och Parkland (inspirerad av golfarkitekterna Alister MacKenzie och George Thomas). På Barefoot Resort & Golf bjuds kan gästerna spela på fyra banor designade av Tom Fazio, Davis Love III, Greg Norman och Pete Dye.

Mer än golf

Mellan golfrundorna utforskar jag den charmiga och historiska fiskebyn Murrells Inlet och dess kronjuvel – The Marsh Walk. Det som började för några decennier sedan som en dröm om en enkel strandpromenad vid vattnet har nu vuxit till den enskilt mest besökta platsen för mat, livemusik och natursköna kustvyer längs hela den 10 mil långa kuststräckan Grand Strand.

The Marsh Walk vid Murrells Inlet.

Här finns en mängd restauranger och barer vid vattnet, allt från fine dining till mer rustika ställen som serverar sushi, fusion, vedeldad pizza, förstklassiga biffar och färsk fisk & skaldjur direkt från båtarna. Några rekommenderade ställen att dricka och äta här är Wicked Tuna, Creek Ratz, Drunken Jacks, Wahoo’s Fish House, Captain Dave’s Dock Side och Dead Dog Saloon med sin stora veranda och sina hängmattor.

Fisk och skaldjuren är legendariska i de här trakterna som kallas ”Seafood Capital of South Carolina” och här finns huvudingredienserna för lokala rätter som Frogmore Stew (som vanligtvis innehåller krabba, kräftor och räkor), och den kraftulla räkgrytan Shrimp Gumbo. Men restaurangerna på The Marsh Walk erbjuder även flundra, havsöring, ostron och musslor som kommer från vattnet i närheten.

Wicked Tuna. En av många fantastiska restauranger vid Marsh Walk.

På min sista kväll äter jag middag på Wicked Tuna med utsikt över Crazy Sister Marina vid den sydligaste änden av Marsh Walk. Jag tar mig en lokalt bryggd ”Hickory Brown Ale” och äter en fantastisk måltid bestående av havsabborre med vitlökskräm och potatismos och tittar ut rosa kvällshimlen. Jag skålar för alla fantastiska golfbanor och den underbara maten jag fått uppleva under några dagar.

Attraktioner och aktiviteter

Oavsett om du besöker Myrtle Beach som en grupp golfare, ett par eller en familj, finns det en uppsjö av saker att göra vid sidan av golfen.

Du kan gå till TicketReturn.com Field för lite gammaldags amerikansk baseboll. Ta några läckra rostade jordnötter eller en varmkorv, luta dig tillbaka och heja på det lokala laget – Myrtle Beach Pelicans. Lagets säsong börjar i april och avslutas i september.

För en fantastisk utsikt över Myrtle Beach kan du ta en spektakulär helikoptertur eller åka runt på det nästan 70 meter höga pariserhjulet SkyWheel Myrtle Beach.

Myrtle Beach by night. Foto: Skyweelmb.com

I Myrtle Beach finns även en mängd vandringsleder som kantas av blommande azaleor och kaprifol samt gamla ekar draperade med mossa, till exempel Brookgreen Gardens, som utnämts till en av de tio finaste trädgårdarna i USA. Eller varför inte hoppa på en pontonbåd för en guidad rundtur i våtmarkerna där du kan se både alligatorer och en mängd olika sjöfåglar.

Ta med barnen till någon av de tre vattenparkerna i Myrtle Beach, som är speciellt designade för familjekul med fokus på barnen med bassänger, vattenfall och en myriad av rutschbanor.

Njut av nattlivet i Myrtle Beach – från nattklubbar och sportbarer till diskotek och barer med en mer avslappnad lokal smak.

Prova en av de många utomhusaktiviteter som erbjuds: här finns surfing, kajakpaddling, parasailing, dykning och vattenskoter. Kolla in det fantastiska utbudet av havsliv på Ripley’s Aquarium eller Hollywood Wax Museum eller varför inte det märkliga upp-och- nedvända museet, WonderWorks.

Text: Andrew Marshall

Fakta

Golfbanor

Dunes Golf & Beach Club: www.thedunesclub.com
Heritage Club: www.heritageclubmyrtlebeach.com
True Blue: www.truebluegolf.com
Caledonia Golf & Fish Club: www.caledoniagolfandfishclub.com

Boende

Myrtle Beach har förutom sitt enorma golfutbud ett varierat utbud av förstklassiga boendealternativ som finns tillgängliga över hela Grand Strand – nära golfbanor, inåt landet eller med full utsikt över de breda stränderna. Det finns gott om olika typer av boende beroende på budget.

Lyx

Inlet Sports Lodge: www.inletsportslodge.com

Mellanpris

Island Vista: www.islandvista.com

Ekonomi

Beach Cove: www.beachcove.com

Klimat

En av de största tillgångarna i Myrtle Beach-området är vädret. Här är vintrarna milda och somrarna soliga med uthärdliga temperaturer. Den kallaste månaden är januari med 13 grader i genomsnitt medan det går upp mot 30 grader i juli och augusti.

Mer information

www.visitmyrtlebeach.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights