Golfbanor i FrankrikeNyheter

Maximal upplevelse på minimal yta

Våren är en tid för kortare resor, för vilopauser i en krävande vardag. Vad är då bättre än att besöka platser tillräckligt nära för inte tröttas av resdamm och tidsskillnad, men tillräckligt stimulerande för att få sina sinnen vitaliserade? Golfbladet har gjort nedslag i Cannes och tagit reda på hur man maxar sin upplevelse under några dagar.

La Croisette i Cannes. Foto: Herve Fabre

Côte d’Azur. Smaka på namnet. Franska Rivieran har alltid varit en populär destination för svenskar, och visst är det något speciellt med denna mytomspunna kuststräcka. I synnerhet Cannes har en särskild lockelse. Som en av de allra exklusivaste lekplatserna har Cannes genom åren byggt ett extraordinärt rykte, där paradoxen gammal fiskeby och glittrig badort skapar en scenisk självklarhet.

Stadens filmhistoria är grundmurad. Sedan den första filmfestivalen ägde rum här 1946 har listan över alla världsberömda skådespelare och regissörer som beträtt den röda mattan blivit lika lång som strandpromenaden, la croisette.

Eftersom film alltid har varit som en dröm för mig, är det därför en speciell känsla som infinner sig direkt när planet tar mark. I bilen på väg från Nice flygplats glider det azurblåa havet förbi och när jag vevar ner fönstret letar sig snart den saltmättade havsdoften i tillsammans med timjan och rosmarin. Côte d’Azur och Cannes måste upplevas med alla sinnen och jag är här för att maxa en helg med det bästa av det bästa.

Från röda mattor till gröna fairways

Till ytan är Cannes liksom många orter längs franska Rivieran relativt liten. Detta blir högst påtagligt under filmfestivalen i maj då det bokstavligen är igenkorkat överallt. Man får sicksacka sig fram längs strandpromenaden och nätet av mysiga smågator fullkomligt myllrar av folk.

Genom staden löper rue d’Antibes, Cannes kända shoppinggata som tillsammans med croisetten bjuder på en myriad av butiker, från världens främsta lyxmodemärken till parfymerier och juvelerare som gräver ett rejält hål i semesterkassan. Jag unnar mig dock en paus med kaffe och croissant på Giorgio Armani café, där inredningen är lika stilfull som modekreationerna från den italienske designern.

Vill man ha egen yta att röra sig på finns det alla möjligheter till det. Glamour och röda mattor i all ära, traktens natur är storslagen och lämpar sig väl för aktiviteter såsom hiking och cycling – och golf naturligtvis. I direkt närhet väntar några av Rivierans vackraste golfbanor. Merparten är av parkkaraktär, alla med sin unika design, teknikalitet och lekfullhet.

Läckra Royal Mougins Golf & Resort. Foto: Robert Aarts.

Gillar man filmiska upplevelser är Royal Mougins Golf & Resort en höjdare. Som en av Côte d’Azurs absolut bästa golfresorter bjuds man på kvalitetsgolf på en intressant 18-hålsbana i ett bedårande sceneri. Ritad av Robert von Hagge 1993 nästlar den lätt kuperade banan sig fram genom en frodig, skogbeklädd dal. Till en början ter den sig försynt och foglig – men faror lurar överallt. För trots att längden inte innebär några direkta svårigheter måste man spela smart och välja klubba med klokhet. Här finns sjöar, bäckar, små vattenfall och väl tilltagna bunkrar, vilket jag snart blir varse om. Gruvbesöken glömmer jag dock snabbt. Finishen och det vackra landskapet imponerar och det är med stort nöje jag efter rundan slår mig ner för en sen lunch på restaurangens eleganta terrass.

Där sjunde konsten möter sjunde himlen

Väl tillbaka i Cannes väntar en upplevelse av lika stora mått: Hôtel Martinez. Detta klassiska lyxhotell andas livsglädje med sin varma atmosfär. Läget på första parkett kunde inte varit bättre. Lagom till att högsäsongen drar igång har denna ikon trätt fram i ny kostym efter en omfattande renovering. Den parisiske arkitekten Pierre-Yves Rochon har kombinerat hotellets ursprungliga art déco-stil med modern design som hämtar inspiration från Medelhavets livsstil och pastellfärgspalett, och referenser till filmkonsten är tydliga.

Hôtel Martinez. Nyrenoverat och mycket elegant. Foto: JF Romero.

Detta blir inte minst tydligt alla högst upp i hotellet där den sjunde konsten sjunde himlen. Här har filmstjärnan Isabelle Huppert en särskild plats. Den franska aktrisen har tillsammans med regissören Thierry Frémeaux, chef för Cannes filmfestival, fått ge namn åt varsin lägenhet som tillsammans utgör ett magnifikt penthouse på drygt 1 100 kvm. Takvåningen är inte bara en av de största i Europa utan också en av de mest eleganta med bland annat italiensk marmor, handknutna mattor och konstverk med koppling till filmens värld. Utsikten över bukten från den omgivande terrassen är formidabel.

Det är den också från första tee på Barbossi Riviera Golf Course. Efter en natt mellan stärkta lakan och en frukost värdig drottningar och kungar är det nämligen hit jag styrt kosan. Skapad 1991 av Robert Trent Jones Sr., som ju var flitig i den här delen av världen, är detta ett äss bland Rivierans golfbanor.

Barbossi Riviera Golf Course är både en kulturell och sportlig upplevelse.

Intelligent designad (det är ju en Trent Jones) är det en intressant bana, inte så lång men däremot kräver den ett taktiskt sinnelag tack vare sina genomtänkta hål och välvaktade greener. Ett roligt inslag är de många moderna skulpturer som kantar fairway, vilket gör det lika mycket till en kulturell upplevelse som en sportslig.

Min prestation gjorde inga större intryck, till skillnad från vyerna över Esterelbergen och de omgivande vinodlingarna. Alldeles i närheten ligger det fyrstjärniga hotellet Hermitage de l’Oasis, för den som önskar bo kvar och provsmaka egendomens viner och kökskonst.

La Palme d’Or. Med utsikt över havet. Det blir inte bättre än så här. Foto: J Kelagopian.

Själv återvänder jag till Hôtel Martinez då det vankas taffel med guldkant: La Palme d’Or. Som Cannes enda restaurang med två stjärnor i Guide Michelin är den ett absolut måste foodien. Bakom står den hyllade kökschefen Christian Sinicropi vars skapelse påminner en om hur en helgjuten matupplevelse skapas genom kompromisslöst detaljarbete; från matkreationerna till inredning, porslin och servis. Sinicropi är för övrigt den som också ansvarar för meny till juryn i samband med filmfestivalen varje år.

Utflykt med båt

Efter en alldeles magnifik afton vaknar jag tidigt. Hemresan närmar sig och det gäller att maxa den sista dagen i Cannes; jag vill gärna hinna med en båttur på Medelhavet.

Fängelset Fort Royal på ön St Marguerite. Foto: J Kelagopian.

De två öarna Les Lérins, som man når med en kort båtfärd från hamnen är väl värda ett besök. Den mindre av dem, St Honorat, är hem för ett kloster grundat redan på 400-talet, där munkarna än i dag skördar druvor och producerar vin under tystnad. Hela ön är bilfri, vilket skapar en närmast seren atmosfär. Den större ön St Marguerite var berömt hem för ett fängelse som inhyste mannen i järnmasken, en ryktbar fransk fånge under Ludvig XIV:s tid. Efter en promenad runt borgen och besök på museet vid Fort Royal väntar många fina små badvikar runt ön. Antalet gäster är betydligt färre ön på stränderna på fastlandet så glöm för all del inte badkläder och snorkel. I det kristallklara vattnet har man nyligen invigt en spännande undervattensslinga med nedsänkta statyer som ett eko-museum.

Resan närmar sig sitt slut, men efter ett snabbt sorbetstopp på Vilfeu, en institution inne i Cannes som drivs av tredje generationens glassmästare, vill jag hinna med en sista runda på den klassiska parkbanan Cannes-Mandelieu Golf Club.

Läckra Cannes-Mandelieu ”Old Course”.

Mer känd som ”Old Course” är golfklubben som namnet antyder anrik, anlagd av den ryske storhertigen Michel redan i slutet av 1800-talet. Historien är faktiskt riktigt spännande. Tvingad till exil av tsar Alexandre III slog sig storhertigen ner i Cannes. Efter att 1891 ha besökt Skottland och upptäckt St. Andrews fastnade han för sporten och bestämde sig för att skapa den första golfbanan under Medelhavets sol. Designen stod en av det tidiga 1900-talets stora banarkitekter Harry Colt för, vars signaturstil märks i den tilltalande utformningen. Närheten till havet till trots är det inte mycket vatten att tala om, däremot kommer en del bunkrar i spel.

En liten originalitet är den lilla bron över floden la Siagne som flyter genom banan och som man använder för att ta sig till den andra sidan där några av hålen ligger.

Nästan alla hål är omgärdade av hundraåriga gamla pinjeträd som skapar en alldeles speciell atmosfär. När värmen gör sig påmind så skänker de välbehövlig svalka tillsammans med eftermiddagsbrisen från havet. I stunder som dessa är det svårt att inte njuta till max.

Fakta Cannes

Belägenhet: 30 km väster om Nice
Invånare: Ca 80 000
Resa dit: Närmaste flygplats är Nice Côte d’Azur. Direktflyg går från Stockholm och Köpenhamn (flygtid från Arlanda ca 3 timmar). Flygbuss till Cannes tar ca 45 minuter och kostar 22 € enkel resa. Taxi kostar cirka 75 €.
Bästa restid: Typiskt Medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar vilket gör att man kan resa dit året om. Bäst är vår och höst. Undvik högsommaren då det är trångt på stränderna.

Bo
Hôtel Martinez

Ikoniska Hôtel Martinez i Cannes har tagit emot celebra gäster ända sedan 1929. I en smakfull blandning av art déco och modern design bjuds man in att upptäcka en oas invid croisetten. Mjuk provensalsk färgsättning, utsökta materialval och en genomtänkt touch på allt. Så också i den nya zenträdgården med pool, spa och fitnesscenter. Michelinrestaurang, privat strand och beach club bidrar förstås till upplevelsen.
Pris: Juniorsvit med terrass från 1 180 euro
www.hyatt.com

L’Hermitage de l’Oasis

Ett fyrstjärnigt hotell som bjuder på såväl charm och intimitet som stilfull atmosfär. Beläget några minuter från Riviera Golf de Barbossi är detta perfekt om man vill bo med direkt närhet till golf och andra aktiviteter såsom tennis, padel och ridning som också erbjuds på resorten. Mat- och vinintresserade får även de sina lystmäten mättade; på ägorna framställs eget vin.
Pris: Dubbelrum från 196 euro
www.domainedebarbossi.fr

Ät och drick

La Palme d’Or

Om du någon gång i livet ska unna dig en verklig matupplevelse så är det här. Cannes enda tvåstjärniga Michelinrestaurang, där hyllade Christian Sinicropi serverar innovativa provensalska rätter utifrån lokala råvaror. Satsa på en provsmakningsmeny! Servicen och vinlistan imponerar.
www.lapalmedor-restaurant.fr

Assiette Provençale

Goda adresser finns det gott om i Cannes. En är 9, quai Saint-Pierre i Cannes hamn. Här serveras fransk mat med tonvikt på rätter från regionen till resonabla priser. God mat, generösa portioner och oftast fullsatt.
l-assiette-provencale-cannes.eatbu.com

Coquillages Astoux Brun

Stans bästa seafoodrestaurang? Sväng förbi och avgör själv. Välj från en meny av hög kvalitet som inkluderar ostron och paella, musslor och stora skaldjursplatåer att dela sinsemellan.
www.astouxbrun.com

Spela

Old Course Cannes-Mandelieu
Antal hål: 18 + 9
Par: 71
www.golfoldcourse.com

Royal Mougins Golf & Resort
Antal hål: 18
Par: 71
www.royalmougins.fr

Riviera Golf de Barbossi
Antal hål: 18
Par: 71
www.domainedebarbossi.fr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights