”Njutgolf” vid Vänern!
Kållandsö, den vackraste ön i det mäktiga innanhavet Vänern, bjuder besökarna på härliga naturscenerier, kultur, historia, nöjen och golf. Läckö Golfklubb vid anrika Traneberg visar upp en mysig golfbana bland ekdungar och kullar. Helt enkelt ”njutgolf” på den grevliga ön Kållandsö!
Jag märker doften, eller snarare kanske bättre beskrivet som lukt så fort som jag kliver ut från hotellet. En klar doft av gris. Vinden måste ligga på mot staden från någon grisbonde i trakten på Västgötaslätten. Eller som en tidigare kollega uttryckte det ”det doftar pengar”.
Jag tycker det är charmigt och fylls av varma känslor för min födelsestad Lidköping. Vid Vänern ska tilläggas för att staden inte, som så ofta, ska förväxlas med sin östgötska kamrat.
Jag följer Skaragatan mot Nya stadens torg, som också brukar beskrivas som Lidköpings hjärta. Torget anlades av greve Magnus Gabriel De la Gardie redan på 1670-talet. Torget är nästan 22 000 kvadratmeter stort och kantas av 62 skogslindar. På onsdagar och lördagar flockas människor till den livliga torghandeln.
På torget ligger också det karakteristiska Gamla Rådhuset, som också är stadens symbol. Det tillhörde en gång i tiden Magnus Gabriel De la Gardie och användes från början som jaktslott på Kållandsö. Redan i slutet av 1600-talet transporterades det till torget och här finns i dag turistbyrå och konditori.
Självklart njuter jag av en bakelse i Rådhuskonditoriet. Mumsigt! Och strosar vidare bland de låga och pittoreska husen. Det är en riktigt trivsam stad att flanera i och de lokala butikerna visar upp ett fint urval.
Ett besök på Vänermuseet får avsluta första dagen i Lidköping. Intressant att se och museet bjöd på mycket information om Vänern och sjöns allt bättre vattenkvalité. Visste ni förresten att den kommande avloppsreningsverket i Lidköping, Ängen, bland annat ska rena 99,5 av all mikroplast? Museets akvarier visar också upp en del av sjöns 38 olika fiskarter. Den mest populära är nog siklöjan från vilka man hämtar löjrommen ifrån. Löjrom från Vänern är en delikatess.
Första natten i Lidköping tillbringar jag på mysiga Edward Hotel. Trivsamt, vänligt, välkomnande och mitt rum är stort. Jag har alltid gillat att bo här.
Middagen på restaurang Feeling i gatuplanet är också mycket lyckad. Menyn är från deras ”Casual” dinner. Det innebär i mitt fall charkbricka till förrätt kompletterad med några ostar och hemmagjort surdegsbröd. Varmrätten består av lätt gravad och bakad röding, färskpotatis, fänkål, brynt smör och dill. Och så jordgubbar med vaniljsås till dessert. En härligt smakkombinerad middag!
Underbara Kållandsö
Längst ut på natursköna Kållandsö ligger det välbevarade barockslottet Läckö Slott. Ett måste att besöka. Redan 1298 lade Skarabiskopen Brynolf Algotsson grunden till en befäst borg. Borgen låg strategiskt mitt i det dåvarande stiftet. På sin väg mot Nidaros fann även pilgrimerna att borgen utgjorde en bekväm anhalt. Efter en brand på 1470-talet utvidgades borgen av biskop Brynolf Gerlachsson.
Men det var först under greve Magnus Gabriel De la Gardie, som övertog slottet 1652, som Läckö blev ett av de mest betydelsefulla slotten i landet. Dagens sommarutställningar på slottet är mäkta populära, och operaföreställningarna på borggården är berömda. Det är ett fantastiskt slott och läget ute på udden är svårbeskrivet.
Sommartid arrangeras även konserter och ett stenkast från slottet ligger Naturum – Victoriahuset med restaurang, hotell, konferensmöjligheter samt Visitor Centre – en perfekt utgångspunkt till naturområdet Vänerskärgården.
Naturum – Victoriahuset var en symbolisk gåva till Kronprinsessan Victoria på hennes 30-årsdag. Sommaren 2011 påbörjades uppförandet och under invigningen 2013 slog Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel in varsin handsmidd spik, skapad av mästersmeden Therese Johansson från Kinnekulle.
Det är vackert, lugnt, mysigt och romantiskt. Nästa gång måste jag boka ett rum här!
Det är inte långt till pittoreska Spikens fiskeläge, som är Vänern och norra Europas största insjöfiskehamn. Av Vänerns cirka 60 yrkesfiskare är 13 aktiva i Spiken. Fångsterna består av gös, lake, gädda, abborre, siklöja, öring och laxfiskar. Här finns en rad restauranger, fiskebodar och rökerier. Nyrökt sik med hemmagjord potatissallad smakar himmelskt och under höstarna fiskas det löja med tillhörande rom för fullt.
Bland ekdungar och kullar
Ny dag, nya möjligheter. Denna dag blir det golf på grevens ö, Kållandsö, och spel på Läckö Golfklubb. Tre trevliga gentlemän blir mina spelkamrater för ronden; Anders Jansson, Stefan Ohlsson båda från Lidköpings Golfklubb och så hemmaspelaren Jan Selander, som har med sig Elsa, en mycket snäll och lydig Rhodesian Ridgeback.
På första tee erbjuds det en ”Mulligan”, men en lätt boll med draw i vänsterkanten fungerar fint trots dogleg höger på öppningshålet, par 5. Dock blev det lite längre över diket, som korsar fairway. Samtliga klarar sig utmärkt på det första hålet och den västgötska dialekten är härlig att lyssna på.
Vi njuter av vädret och banan, där du spelar i vackra avskilda naturrum och sällan har kontakt med andra hål eller spelare. Greenerna är generösa och snabba och fairways ringlar sig mellan ekdungar och kullar. Stundtals njuter vi till och med av spelet! Och det är inte ofta det sker.
Layouten är trevlig och ett omdöme när du spelar Läckö Golfklubb skulle kunna vara ”njutgolf”. Jag trivs bland ekdungarna och vassen vid de lägst liggande hålen. Det är vackert och miljön på Kållandsö gör mig varm i själen. Banan utsågs också till ”Sveriges mest omtyckta bana 2021” enligt gästundersökningen Players 1st.
Bana vid Tranebergs Säteri
Läckö Golf ligger vid Tranebergs Säteri, cirka en mil från Läckö Slott och Spiken. Banan är utlagd på marker som tillhör säteriet, med anor från 1000-talet. Marken ägdes på 1600-talet av Magnus Gabriel De la Gardie och nyttjades i första hand för grevens stora fritidsintresse, jakt.
Läckö Golfklubb bildades hösten 2002. Golfbanan och anläggningen invigdes våren 2005 och drevs då i privat regi.
Från 2009 hyr golfklubben golfbanan och anläggning och driver verksamheten.
Vi talar om grevar och vill du spela på en annan grevlig ö är Visingsö i Vättern, som Sveriges förste grevliga ätt Per Brahe d.ä. ägde, att rekommendera. Här spelar du på Visingsö Golfklubb.
Vi ”gubbar”, där både Anders och Jan har förflutet som fotbollsspelare där Jan spelade 100 matcher i den lokala fotbollsklubben IF Heimer, numera Lidköpings Fotbollsklubb, spelar på. Stefan överraskar både sig själv och oss andra med att sätta ett inspel på det åttonde hålet rakt i koppen. Slaget var så perfekt att bollen knappast nuddade flaggan. Lätt birdie!
Banan bjuder på många fina hål. Jag gillar öppningshålet som är lagom långt och lagom svårt. Det sjätte hålet, ett korthål på 124 meter från gul tee är också väldigt fint med dammen strax före greenen i högerkanten. Lite synd dock med elledningen som stör en vacker bild. Det 11:e hålet är trivsamt som banans lättaste hål fast med ett greenområde där allt vänster om greenen försvinner ut i klorofyllen och huggormarna. Jag gillar också det 16:e hålet, ett par 5-hål med mycket vatten i spel. Här gäller det att ha kontroll på slagen. Och det 18.e hålet är ett bra avslutningshål där vattnet kommer i spel redan från tee om du har slicetendenser och där du måste över bäcken före greenen. En fin avslutning på en mycket trevlig golfbana.
Rörstrand Center
Innan jag reser hemåt besöker jag både det mäktiga platåberget Kinnekulle, som ligger i Götene kommun men självklart måste det 306 meter höga berget besökas. Hamnen i Råbäck är vacker, de medeltida kyrkorna spännande, ser du tempelriddarutsmyckningen i Forshems kyrka? Även Hällekis med Falkängens hantverksby är charmigt. Förutom all härlig natur och utsiktsplatser.
Jag besöker också fabriksområdet till ett av det svenska folkets med älskade porslinsmärken – Rörstrand. Enligt Wikipedia är:
”Rörstrand är ett svenskt varumärke för porslin ägt av finländska Fiskars. Märket har anor från 1726 och räknas som Europas näst äldsta porslinsvarumärke efter tyska Meissen. Tillverkningen skedde ursprungligen på Rörstrands slott vid Karlbergssjön i Vasastan i Stockholm. Verksamheten flyttades via Göteborg till Lidköping på 1920-talet. Rörstrand blev 2003 en del av Iittala. Rörstrand ingår sedan 2007 i Fiskars tillsammans med bland andra Iittala, Hackman och Arabia. Den 30 december 2005 stängdes fabriken i Lidköping och därmed slutade en nästan 280-årig svensk industrihistoria.”
När jag var liten och bodde i Lidköping var Rörstrand i full drift. Jag kommer ihåg alla som cyklade till fabriken. Jag minns människor jag mötte som var stolta tillverkare av porslin. Inte vilket porslin som helst, utan porslin från Rörstrand.
Numera finns Rörstrand center på platsen där du kan besöka museet men även handla porslin och andra Fiskars-produkter.
Det finns många sätt att njuta av ett besök i Lidköping – vid Vänern!
Text: Johan Dahlqvist
Golf på Kållandsö
Läckö Golfklubb
Antal hål: 18.
Restaurang: Ja.
Ställplatser och husvagnsplatser: Ja, med el.
Läckö kort sagt: En ”njutgolfbana” med spel under trivsamma former med naturupplevelser utmaningar och social gemenskap.
www.lackogk.se
Hotell
Flera olika golfpaket finns att välja mellan, bland annat på Best Western Plus Edward Hotel och Stadshotellet Lidköping.
Best Western Plus Edward Hotel
www.bestwestern.se/lidkoping
Stadshotellet Lidköping
www.lidkopingstadshotell.se
Andra golfbanor i närområdet
Lidköpings Golfklubb
www.lidkopingsgk.se
Lundsbrunns Golfklubb
www.lundsbrunngk.com