Äta & BoNyheter

Recept med läckra nyheter från italienska ”Ostkusten”

Svenskarna älskar ost! Italienska läckerheter är extra populära, och nu finns det ytterligare två goda anledningar att svänga förbi osthyllan. Här ger vi en guidning när det kommer till nyheterna som måste testas. Dessutom får du goda recept. Smaksäkra Linnéa Seidel @linneaskafferi har tagit fram recept med nyheterna. Testa Smashed Broccoli med Quattrocento Grovriven, baka Quattrocento-focaccia och njut av Minifrittatas med Burratine.

Men föst en liten ostguide – smaka på nyheterna i osthyllan

Granarolo Burratine är en oemotståndlig miniatyr av den populära Burratan. Granarolo är den största italienska mejerigruppen, företaget ägs av 700 italienska mjölkbönder och är det självklara valet för många italienare. All ost från Granarolo tillverkas i Italien av italiensk mjölk.
– Det känns extra kul att lansera våra två äkta italienska ostar just i Sverige då intresset för italiensk matkultur och ost är stor här. Med nyheterna vill vi inspirera till ännu mer italiensk matglädje; få men bra råvaror tillagade med passion och omtanke, säger Luca Tonin, VD på Granarolo Nordic.

Granarolo Burratine är en oemotståndlig miniatyr av den populära Burratan.

Hårdosten Granarolo Quattrocento Grovriven är perfekt när matlagningen ska vara enkel och god.

Quattrocento är Granarolos egen hårdost, en favorit i de italienska köken som används på samma sätt som Parmigiano Reggiano. Namnet betyder 400 på italienska och kommer sig av att det går åt mer än 400 liter komjölk till ett 40 kg tungt osthjul. Osthjulet lagras i minst 10 månader och delas
därefter för att passa konsument. Nu kommer en god Quattrocentonyhet för alla matlagare: Granarolo Quattrocento Grovriven: redo att gå rakt ner i maten eller toppa dina favoriträtter. Smart återförslutningsbar förpackning om inte allt går åt. Pris: 36,90 kr/85 g.

Nyhet Burratine

I Sverige älskar vi krämig Burrata och len Mozzarella. Visste du att Burrata tillverkas genom att fylla en Mozzarella med strimlad Mozzarella och grädde. Nu utökar Granarolo sitt färskostsortiment med: Granarolo Burratine: en oemotståndligt krämig och len Burrataminiatyr i perfekt portionsstorlek.
Och du vet vad de säger, är de små får man ta två. Cirkapris: 49,95 kr/150 g (3 Burratine).

Här är recepten!

Smashed Broccoli med Quattrocento
Du kommer inte att vilja äta broccoli på något annat sätt efter att ha testat det här receptet på Smashed Broccoli med en enkel yoghurtdipp. Vi toppar broccolin med basilika, salvia, vitlök samt mängder av Granarolo Quattrocento Grovriven. Perfekt som tilltugg eller som en del av middagen.

Du kommer inte att vilja äta broccoli på något annat sätt efter att ha testat det här receptet på Smashed Broccoli med en enkel yoghurtdipp. Vi toppar broccolin med basilika, salvia, vitlök samt mängder av Granarolo Quattrocento Grovriven.


Tillagning: 30 minuter
4 portioner

-2 broccolihuvuden
-1 Granarolo Quattrocento Grovriven, á 85 g
-olivolja
-salt
-2 vitlöksklyftor
-färsk salvia
-färsk basilika

Yoghurtdipp

– 2 dl naturell yoghurt
-1/2 citron, saften
-1 msk olivolja
-flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär broccolibuketterna från stammen. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem
ånga av ordentligt.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg ut broccolibuketterna och platta till dem med ett glas, lägg en
bit bakplåtspapper mellan glaset och broccolin så fastnar de inte. Toppa broccolin med olja, salt,
finhackad vitlök och örter. Avsluta med ett rejält lager Granarolo Quattrocento Grovriven.
Rosta i ugnen tills osten smält och fått fin färg, cirka 15 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtdippen och servera till din smashade broccoli.
Buon Appetito!

Prova även detta recept från Linnea Seiden: Quattrocentofocaccia

Prova även detta recept från Linnea Seiden: Quattrocentofocaccia

Vem kan motstå italiensk focaccia? Med ost på är njutningen total. Har du inte testat att göra flera mindre focaccia är det hög tid nu. Dekorera brödet med råvaror du gillar; som oliver, färska örter, tomat och på toppen ett rejält lager Granarolo Quattrocento Grovriven. Magnifico!

Tillagning: 2 timmar 4 bröd

Focaccia
– 50 g jäst
– 6 dl vatten
– 1 dl olivolja
– 1 msk honung
– ca 10-12 dl vetemjöl – salt

Topping
– olivolja
– urkärnade oliver
– körsbärstomater
– färsk basilika
– färsk salvia
– 2 förpackningar Granarolo Quattrocento Grovriven, 85 g

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, mjöl och salt. Arbeta degen i cirka 5 minuter, degen ska fortfarande vara kladdig. Ringla olja över och täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.

Olja botten på 4 runda, ugnsfasta formar. Dela degen i 4 delar och fördela i formarna. Vik ihop degen ett par gånger och forma till runda bröd. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Ringla olja över de fyra bröden och dekorera med tomater, oliver och örter. Toppa med Granarolo Quattrocento Grovriven och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.

Krispig minifrittata med en frisk tomatsallad och krämig Burratine är en perfekt kombination av smak och konsistens. Här har vi gjort rätten i ett miniformat där osten verkligen kommer till sin rätt, för en Burratine är inget mindre än en liten Burrata. Lika krämig och god men i en perfekt portionsstorlek.

Och så har vi sparat det bästa till sist – laga och njut! Recept – Minifrittatas med Burratine

Krispig minifrittata med en frisk tomatsallad och krämig Burratine är en perfekt kombination av smak och konsistens. Här har vi gjort rätten i ett miniformat där osten verkligen kommer till sin rätt, för en Burratine är inget mindre än en liten Burrata. Lika krämig och god men i en perfekt portionsstorlek.

Tillagning: 60 minuter 12 stycken

Marinerade tomater – 250 g tomater
– färsk basilika
– 3 msk olivolja

– 3 msk balsamvinäger – salt

Frittata
– 6 st ägg
– 3 msk vatten
– 200 g riven potatis
– 150 g riven vällagrad ost (tex Granarolo Quattrocento) – färsk basilika
– 1 salladslök
– hälften av de marinerade tomaterna
– salt
– 2 burkar Granarolo Burratine, á 150 g

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela tomaterna i halvor och finhacka basilikan. Blanda i en skål och ringla över olja, balsamvinäger och salt. Ställ åt sidan.

Vispa upp ägg och vatten. Riv potatis och ost, blanda ned i äggsmeten. Finhacka basilika och salladslök, rör ner det i smeten tillsammans med hälften av de marinerade tomaterna och salt. Smörj en muffinsplåt (eller ställ ut 12 muffinsformar på en plåt) och fördela smeten jämnt i formarna.

Baka i cirka 20-25 minuter eller tills de är klara och börjar få fin färg på toppen.
Tag ut och låt svalna något. Lossa försiktigt dina minifrittatas från formarna. Toppa med Granarolo Burratine och de marinerade tomaterna. Servera direkt.

Buon Appetito!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights