NyheterTävlingar

Patrick Cantlay vann tourfinalen

Patrick Cantlay vann Tour Championship på East Lake, en seger som gav amerikanen 15 miljoner dollar och en plats i historieböckerna. Han gick in i finalveckan som ledare och även om världsettan Jon Rahm närmade sig hela tiden, var Cantlay starkast till slut.

Förra veckan vann Cantlay BMW Championship i ett långt särspel mot Bryson DeChambeau. Han fick då smeknamnet ”Patty Ice” för sina iskalla nerver på greenerna.

”Patty Ice” vann tourfinalen.

Smeknamnet i sig kanske inte var så viktigt. Men plötsligt fick Cantlay en känsla av att fansen stod bakom honom och de började heja på honom. Det har han inte varit bortskämd med tidigare och han har mestadels spelat sin golf i skuggan av de stora stjärnorna på touren.

– Det kunde ha varit ett annat smeknamn, men han uppskattade verkligen att fansen nu stod bakom honom, berättade Matt Minister, Cantlays caddie de senaste fyra åren.

– Fram till förra veckan ropade publiken på de andra spelarna och plötsligt började de verkligen heja på honom. Det var det som gjorde skillnaden, och det betydde mycket för Patrick.

Hans tidigare smeknamn var ”Sheldon” från TV-serien Big Bang Theory…

Enligt hans tränare, Jamie Mulligan, är Patrick Cantlay en gammal själ i en ung kropp.

– Han har nog aldrig lyssnat på en låt som skrevs efter 1979, menar Mulligan.

År fyllda av smärta och sorg

Cantlay blev proffs i juni 2012. Han började spela på Korn Ferry Tour, och närmade sig PGA-touren. Allt gick enligt plan. Men när han värmde upp inför det andra varvet på Charles Schwab Challenge på The Colonial 2013 var det som att någon satte en kniv i ryggen. Han drog sig ur tävlingen och det visade sig att han hade en fraktur på en ryggkota. Han spelade nästan ingen golf alls 2014 och 2015 och först 2016 kunde han börja tävla igen.

Då kom tragedin. Cantlay och hans bästa vän Chris Roth hade ritat upp stora planer för framtiden. Cantlay skulle spela på PGA-touren med Chris som caddie. Men när duon skulle äta på en restaurang i Newport Beach blev Chris Roth påkörd av en bil och han avled av skadorna.

Cantlay ägnade resten av säsongen 2016 för att bearbeta sin sorg och återvände till PGA-touren 2017 där han tidigt kom tvåa i Valspar Championship.

– Jag tror att allt som jag gått igenom har gett mig ett bra perspektiv, sa Cantlay till PGA-touren om sina prövningar.

– Jag känner att jag är en bättre människa som har gått igenom de mörka dagarna. Det har gett mig ett fantastiskt perspektiv och det gör mig väldigt tacksam över att vara i den position jag är i idag. Jag var väldigt nära att gå tillbaka till skolan och lägga golfen bakom mig.

En gammal själ i en ung kropp. Så kan man beskriva årets FedExCup-vinnare.

Patrick Cantlay vann sin första seger på PGA-touren i Shriners Hospital for Children Open 2018. Han var sedan nära att vinna The Memorial samma år, men tappade ledningen och slutade fyra. Tävlingsvärden Jack Nicklaus sa åt honom att titta upp och njuta av situtationen nästa gång han var i en sådan position. Cantlay vann The Memorial året efter.

Den här veckan klev Patrick Cantley in i tourfinalen i ledning och tack vare sin mentala stryrka kunde ”Patty Ice” hålla alla världsstjärnor bakom sig under hela tävlingen och stå som vinnare av årets FedExCup.

Klicka här för att komma till slutresultatet i Tour Championship.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights