Polska Västpommern – stränder och golf!

Att se solen sjunka i havet från sandstränderna längs den polska ön Wolin är en skön upplevelse som lockar många. Här finns fantastiska sandstränder, härlig och billig mat och så fyra golfbanor inom räckhåll.

Robert-Ignaciuk

Den polska Östersjökusten i Västpommern är magisk på många sätt. Tyvärr har Coronaviruset och sjukdomen Covid-19 ställt till det för oss som älskar att resa, att upptäcka, att njuta.
Vi får inte åka till Polen i dagsläget, men självklart finns förhoppningen att det går att åka i höst eller senare. För Polen är ett riktigt bra resmål som fler borde upptäcka. Äventyret väntar, strax söder om Sveriges sydligaste kust och detta reportage gjordes före virusets ankomst till norra Europa.
Men hav förtröstan – det finns hopp!

Vid kajen i Ystad väntar m/f Polonia från det polska rederiet Unity Line.

Vi tog färjan till äventyret söder om Östersjön.
Vid kajen i skånska Ystad låg m/f Polonia från det polska rederiet Unity Line och ryckte lite i förtöjningarna.
Hon ville iväg. Hon ville segla söderut och ta med oss och många andra till den polska färjestaden Swinoujscie. Många långtradare ombord. Många lastbilschaufförer men tyst, snyggt och städat ombord. God mat i restaurang Royal med ett bra utbud av goda rätter. Fast det blev en sen middag. Färjan lämnade Ystad 22:30 på kvällen och det innebar även en tidig revelj. Klockan 06:45 anlöpte vi kajen i vårt södra grannland.

Hus i Polen
Polen har blivit ett modernt turistland.


Grått, trist och skitigt – är en vanlig förutfattad mening om Polen. Och så sexigt är inte avfarten från färjan i Swinoujscie. Grått är en bra beskrivning. Men eftersom jag varit flera gånger i Polen tidigare vet jag att landet sedan länge tvättat bort sin gråa kommuniststämpel. Idag är det ett modernt turistland och vi svenskar kan fortfarande göra riktiga fynd för en billig penning trots det usla, usla, usla värdet på den svenska kronan. Bästa sättet att upptäcka vår granne är troligen genom stränderna längs den sandiga kusten. Vädermässigt är juli och augusti att föredra, precis som här hemma.

Känd handelsplats


Swinoujscie ligger på de båda öarna Wolin och Usedom och var känd som handelsplats redan på 1200-talet. I dag är Swinoujscie en viktig handels- och färjehamn, men samtidigt en populär fritids- och semesterort. Många kommer också hit för att besöka kurvårdsanläggningarna, där man dricker brunnsvatten och slappnar av med mineral- och gyttjebad. Men vi lämnar Swinoujscie och de långa inbjudande sandstränderna och fortsätter österut. Målet är Miedzyzdroje,

Ön Wolin är naturskön


Delar av badorten och färjelägret Swinoujscie ligger på den stora ön Wolin, som sedan 1960-talet är en nationalpark. Öns natur är underbar med höga tallar och majestätiska bok- och ekskogar. Den härliga badorten Miedzyzdroje ligger runt 15 kilometer sydväst om färjelägret och kan varmt rekommenderas. Orten är vacker och läget naturskönt.
Miedzyzdroje kan bäst beskrivas som en av den polska Östersjökustens allra finaste badorter. Här bor runt 6000 invånare och här finns ett stort antal hotell, barer och restauranger. Men, den som förväntar sig party-party-party likt Båstad, Smögen eller Visby blir besviken. I Miedzyzdroje finns det visserligen någon nattklubb och något diskotek på helgerna, men annars är det lugnt och städat i denna ort i detta katolska land. 
Miedzyzdroje kallas Östersjöns pärla av polackerna själva och staden har gamla anor som kurort, gyttjan anses vara bra för kroppen. Här finns en lång sandstrand för lata dagar, med piren som naturlig centralpunkt.

Skepp


Längre bort längs öns kust finns det en hel rad av mysiga små semesterorter. Avstånden är korta, Från Miedzyzdroje går den smala vägen genom en vidunderlig tät bokskog. Den är sjukt vacker! Ett par mil längre bort hittar man Dziwnow, en sömnig men charmig liten kurort. Vägen går vidare till Dziwnowek, som är lite större och har en huvudgata med affärer av olika slag. Fynda bland kläder och bärnstenssmycken Har man tid, lust och ork följer man kustremsan hela vägen. Man kan göra ett stopp i Kolobrzeg, som är en mycket populär kurort med 45 000 invånare. Hit kommer mycket folk för att få bot för allehanda åkommor och krämpor.

Roligt att äta på restaurang


Första dagens lunch blir en angenäm upplevelse för oss. Vi äter och dricker på en av restaurangerna längs strandpromenaden men notan hamnar på ett belopp som liknar den från vår lokala pizzeria. Skillnaden är att du här inte bara fått EN pizza utan FYRA med tillhörande läsk och öl! Prisnivån är minst sagt behaglig i Polen och du kan äta och dricka utan att ruinera dig. Halva priset mot Sverige är ett bra riktmärke, större skillnad om du beställer öl eller vin.

Pizza
Hög klass på maten.


Här är det roligt att gå ut och äta! Vi älskar varje måltid på de många restaurangerna. Kvaliteten är också av den allra högsta klass. Goda förrätter, fina varmrätter och en prisnivå som vi inte har upplevt i Sverige på många, många, många år. Njutningsfullt ser vi fram mot varje måltid på restaurangen. Vi njuter kanske allra mest av middagarna på Art’s Kitchen, några hundra meter från hotellet direkt på stranden. Mycket för miljöns skull. Närkontakt med havet och sanden, där flera av borden har innovativt flyttats ut i sanden, och där miljön är skönt avslappnad. Personalen var fantastisk och svalorna hade byggt bo bland takbjälkarna. Vet inte om en svensk hälsovårdsinspektör skulle uppskatta det… men svalorna och deras ungar i boet verkade trivas.

Parkbanan Binowo Park

Huvudstaden i regionen är Szczecin, eller Stettin på tyska, med 420 000 invånare. Binowo Park Golf Club ligger 20 km från centrum av staden i en vacker park och den blir vår första utmaning. Banan byggdes 2000 och är kuperad med ett antal dammar.

Binowo Park


Ronden på Binowo Park börjar tufft med ett par 5-hål snett uppför. Konditionen får sig en påminnelse direkt. Men det är bara att kämpa på runt denna naturanpassade bana. Det finns flera fina golfhål, med det 18:e hålet spetsen. Det är ett par 4-hål på 378 meter från gul tee där det gäller att undvika vattnet i vänsterkanten och få till en lång drive för att underlätta inspelet som också sker över vatten. Ett tufft avslutningshål där många sett sina segerchanser försvinna med ett plums i vattnet.

Njuter av utsikten


Annars så njuter vi av utsikten från tredje hålets green där vi, om vädret hade varit klart, hade kunnat se Tyskland. Förresten, Berlin ligger endast 13 mil från oss och på ett sätt är vi i Tyskland för Västpommern var tyskt till efter det 2.a världskriget. Då drog Sovjetunionens Josef Stalin en fet linje väster om Wolin och vips, var den tidigare tyska delen polskt, eller snarare ryskt. Churchill och Truman sa inget…
Klubben har en livlig verksamhet och anläggningen är svenskägd. Redaren Sven-Olof Brax, Brax Shipping i Göteborg, byggde Binowo Park.

Kamien
Kamien Country Club ägs av svensken Roger Jansson.


Annars öppnades Polens första bana 1938 i Powsina och det Polska Golfförbundet bildades 1993. Nu finns 72 anslutna golfklubbar. Av Polens 39 miljoner invånarna spelar endast ca 5 500 golf så de flesta spelare du möter på banorna är inte polacker utan svenskar, danskar och tyskar.

Svenskägda Kamien Country Club


Lite längre bort längs ön kommer vi till Kamien Pomorski och Kamien Country Club. Denna bana är också svenskägd av sympatiske Roger Jansson. Det var nämligen så att Roger hade gift sig med en polska och de bodde på Österlen. En dag frågade hon om de inte kunde skaffa sig en sommarstuga i Grebowo i Polen. Roger hittade mark och köpte den från den polska staten.
För tio år sedan spelade han golf på Lilla Vik utanför Simrishamn och hamnade ihop med en ensam spelare, Sten Nilsson. När ronden var färdigspelad hade han en partner och resten är historia. Banan byggde han själv och nu finns det en mysig Country Club på plats. Populär bland svenskar. Inte minst för att priset är lågt, servicenivån hög och stämningen familjär. Flera svenska husbilar stod på parkeringen vid mitt besök.

Kamien Golf Country Club i Polen
En rond på banan i Kamien ger mersmak.


Banan då?
Tja, det är en trevlig bana i skön naturlig miljö utan hus. Hälften av hålen ligger ute på ett hedlandskap och den andra halvan finns inne i ett park- och skogsområde. Banan, som är öppen året om, är inte så ansträngande att gå vilket är en stor fördel. Flera bra hål finns, och en rond ger mersmak för att få revansch på några av hålen. Annars gillade jag flera av hålen, inte minst det nionde.
Det mest bestående är annars vänligheten i klubbhuset och hur de arbetar för att få varje besökare att känna sig speciell.

Amber Baltic ligger nära


Närmare hotellet i Miedzyzdroje i republiken Polen, som gränsar i väster till Tyskland, i söder till Tjeckien och Slovakien och i öster till Litauen, Vitryssland och Ukraina, ligger den populära klubben Amber Baltic Golf Club finns. Denna anläggning bjuder på 18 + 9 hål.  18-hålsbanan ”Amber” och så en lite enklare 9-hålsbana. Vi njuter av det vackra vädret och den trevliga, något kuperade banan. Några av hålen är riktigt bra, till exempel det väldigt svåra sjätte hålet, par 3, på 188 meter från gul tee. Vatten och out i kombination, inte alldeles lätt. Men ronden börjar ganska skräckinjagande med ett tufft par 4-hål där vatten ska passeras vid två tillfällen och dessutom är det smalt.
De första nio hålen bjuder på ganska många vattenhinder, ligger lite i en sankmarksterräng och det blir svårt om du till äventyrs missar fairway.
De sista nio hålen är mer öppna, bredare, mer kuperade och mer förlåtande. Roliga att spela och med fler hål där du kan ”sträcka ut” med drivern.
Banan ligger nära havet, Östersjön, men det finns ingen havskänsla eller havskontakt ute på banan. 

Modry Las – bästa banan

Längst söderut i Västpommern, en region med runt 1,7 miljoner invånare, ligger områdets bästa golfbana. Det är Modry Las Golf Resort, inte långt från staden Choszczno. Banan byggdes 2008 och är en så kallad ”Signature course” av legendaren Gary Player. Mr Player var också den som slog invigningsslaget 2009. Och passande heter det verkliga Back tee just ”Black Knight” som en hyllning till sydafrikanen Gary Player, som gärna spelade i svarta kläder.

ModryLas
Modry Las Golf Club har fått sitt namn efter pinjeträdens färg.


Modry Las betyder förresten på polska den blå-gröna färgen som pinjeträden har i området. Banan ligger i ett gigantiskt område på hela 130 hektar. Redan första året blev Modry Las rankad 82 av Europas top-100 banor enligt engelska Golf World. Inte illa.

Modry Las
Modry Las-banan är speciell.


Banan är mycket naturanpassad där den slingrar sig runt den naturliga sjön Radun. Det är speciellt några hål som står ut över de andra; hål 2, ett suveränt par 5-hål på 500 meter där inspelet slås över vatten till en green omgiven av bunkrar. Men även det sjunde hålet, återigen ett par 5-hål på 550 meter, är intressant. Inte minst gäller detta inspelet över en liten flod.
Vid ett tillfälle då jag besökte anläggningen spelade jag med en tysk, en belgare och en holländare. Regnet öste ned men vi kämpade på. Lunchen bestod till en del av livselixiret Luksusowa, bra polsk vodka helt enkelt, någon sorts rökt fisk, saltgurkor och gott bröd. Dessutom några lokala öl. Ett antal Luksusowa senare gav vi oss i kast med de återstående nio hålen.

Modry Las
Modry Las Golf Club har flera spektakulära hål.


Vår tyske spelkamrat var nog den som var flitigast under lunchen och överraskade både sig själv och oss andra med att spela riktigt bra golf i några hål innan bränslet, så att säga, tog slut.
Banans mest spektakulära hål är annars hål 15. Ett par tre hål på 200 meter där du slår över vatten till en green uppbyggd med stenmur framför. Att överhuvud taget träffa greenen och göra par är riktigt bra gjort.
Modry Las har inget dåligt golfhål! Nu finns också Orli Las, en härlig 9-hålsbana att tillgå. Lättare än Modry Las.

Föryngrande spa


Men livet består inte av golf allena. I Polen är det populärt med Spa. Inte minst den speciella och avancerade ”Cryo-chamber” med tre olika rum där temperaturen sjunker från minus -20 grader Celsius till minus -60 grader för att sluta på minus -110 grader…. Speciell ansiktsmask lånas ut, och du måste genomgå en läkarundersökning först. Denna kylslagna behandling ska bland annat vara föryngrande. Kanske beroende på att du hoppar omkring som en tok efteråt för att få upp värmen!
Vågade inte prova, känner mig redan ganska ung och barnslig!
Men det är en helt annan historia!

FAKTA VÄSTPOMMERN, POLEN

Var: Region i nordvästra Polen gränsande till bland annat Tyskland och Östersjön.
Största stad: Szczecin, ca 400 00 invånare. Runt 6000 i Miedzyzdroje.
Statsskick: Parlamentarisk demokrati.
Valuta: Zloty.
Religion: Katolicismen.
Antal invånare: Ca 1,7 miljoner i regionen. Ca 39 miljoner i Polen totalt.
Språk: Polska.
Tidzon: Samma som Sverige.
Stora helgdagar: 1 januari, Påskdagen, Annandag Påsk, 1 och 3 maj, Corpus Cristi, 16 augusti, 1 november, 11 november (Nationaldagen), Juldagen, Annandag Jul.
Klimat/golfsäsong: I princip densamma som i södra Sverige, vilket innebär året-runt om det inte snöar. Högsäsong är april/maj samt september/oktober och regnigare i december-januari.
Tillgänglighet: Amber Baltic har många golfare under tidig vår och sen höst. I övrigt väldigt lugnt på alla fyra banorna, speciellt då Modry Las.
Med flyg: Flygplats i Szczecin/Goleniów, men bäst är att flyga till Berlin.
Med båt: Färjetrafik till Swinoujscie från Ystad med exempelvis Unity Line.
Med bil: Högertrafik, km.
Vatten: Kranvattnet går att dricka.
El: 220 V.
Visum: Behövs inte.
Vaccinationer: Hör med din vaccinationsmottagning.
Antal golfbanor: 4.
Mat och dryck: Inhemsk öl och vodka av mycket hög kvalitet. Viss produktion av vin.
Övrigt: Rik historia, många sjöar och skog. Landet var det första som höll allmänna val när östblocket föll 1989. Sedan dess är Polen demokrati och sedan 2004 medlem i EU. Polen är också ett av de billigaste länderna i Europa.

MER INFORMATION

Polska Statens Turistbyrå
www.polen.travel/sv

GOLFBANOR I VÄSTPOMMERN

Amber Baltic Golf Club
Antal hål:
18 + 9.
Greenfee: 350 – 620 kronor beroende på veckodag och säsong.
Kort sagt: Populär anläggning bland svenskar. Saknar lite finish men layouten är spännande där de båda slingorna är väldigt olika varandra. De första nio hålen har mycket vatten, ligger lite i en sankmarksterräng. De sista nio hålen är mer öppna, bredare och mer kuperade. Avstånd: Ca 11 kilometer från Miedzyzdroje.
www.abgc.pl

Binowo Park Golf Club
Antal hål:
18.
Greenfee: 420 – 520 kronor beroende på veckodag och säsong.
Kort sagt: Binowo Park Golf Club ligger 20 km från centrum av Szczecin i en vacker park. Banan byggdes 2000 och är ganska kuperad med ett antal dammar. Omväxlande att spela.
Avstånd: Ca 9 mil från Miedzyzdroje.
www.binowopark.pl/

Kamien Country Club
Antal hål:
18.
Greenfee: 320 – 370 kronor beroende på veckodag.
Kort sagt: Charmig golfanläggning i ett lugn och fridfull natur. Banan bjuder på flera utmaningar och layouten är trevlig och spelvänlig med något undantag. Föredömligt korta avstånd mellan green och tee.
Avstånd: Ca 5 mil från Miedzyzdroje.
www.golfkcc.pl

Modry Las
Antal hål:
27, Modry Las 18, Orli Las 9.
Greenfee: 420 – 550 kronor beroende på veckodag.
Kort sagt: En ”Signature course” av legendaren Gary Player. Alltid i toppskick. Alltid härlig att spela. Alltid lika utmanande hål!
Avstånd: Ca 16 mil från Miedzyzdroje.
www.modrylas.pl

RESA DIT

Färja från Ystad till Swinoujscie med bland andra Unity Line. Resan tar cirka åtta timmar. Flyg till Berlin med exempelvis SAS.

Lyxhytten på Unity Line

De bästa restaurangerna i Miedzyzdroje:

Restauracja Dolce Vita
Den bästa Italienska restaurangen i Miedzyzdroje.
www.dolcevita-miedzyzdroje.pl

Art’s Kitchen
Samma goda meny som Dolce Vita, men denna utmärkta restaurang ligger på stranden.

Baron Pub & Restaurant
Urläcker mat i mysig miljö.
www.baronmiedzyzdroje.pl/

Restauracja Carmen
Vällagad mat i skön, rosa miljö.
www.restauracja-carmen.pl/o-nas/

BOENDE

Vienna House Amber Baltic
Ett trivsamt och mysigt 4-stjärnigt hotell med Spa och inom- och utomhuspool med suveränt läge på en avskärmad del av stranden ett par hundra meter från piren i Miedzyzdroje. Mängder av restauranger och shopping på gångavstånd. Mycket bra frukost.
www.viennahouse.com

Mer än golf

  • Wolinski National Park. Ett stort naturområde med mycket bokskog och ett rikt djur- och växtliv. Djupt inne i skogen finns också ett reservat för bisonbufflar och vildsvin. Det är ett par kilometer att gå, men det är det värt.
  • Besök staden Szczecin, som är vojvodskapets residensstad och var sätet för Greif-ätten i över 500 år. De härskade över östersjökusten från ön Rügen till Lębork i öster.
  • Köpa bärnsten. Längs hela kusten finns flera försäljningsställen för bärnsten. Fina smycken med bärnsten som bas.
  • Bada! Fantastisk sandstrand längs nästan hela kusten mot Östersjön.

Av Johan Dahlqvist
Foto Roger Jansson, Joanna Ignaciuk, Robert Ignaciuk, Getty images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights