Det nya polska köket – en klar favorit
Tidigare var det polska köket känt för att vara rikligt och rustikt. Så är det inte längre. Det nya polska köket kännetecknas av finess och innovation. En klassiker i Polen är annars “Pierogi”, eller Piroger, som är ångkokta dumplings med olika fyllningar. Det är också roligt att äta på restaurang eftersom prisnivån är cirka hälften mot Sveriges. En stor öl, 5 deciliter, går på cirka 18 kronor, ett glas vin runt 30 kronor och för en oxfilé med tillbehör handlar det om cirka 160 kronor.
Golfkrogarna har steppat upp vad gäller mat & dryck i Polen. Trevliga Kamien Country Club serverar riktigt läckra rätter i en trevlig miljö. Personalen är välkomnande och gästerna belevade. Ja, riktigt trivsamt är det att inmundiga middagen på denna polska Country club.
Det går bra att sitta ute och njuta av en kall after golf-öl och kika på andra spelare som avslutar rondan.
Kamień Country Club ligger i den pittoreska byn Grębowo, några kilometer från Kamień Pomorski omgiven av ett vackert landskap med skog och ängsmark. På 65 hektar finns en 18-håls golfbana, driving range och klubbhuset med restaurang, pro shop och reception.
Fantastisk bra golfbana med enormt trevlig personal gjorde att helhetsupplevelsen blev något minnesvärt.
Idén att skapa Kamień Country Club föddes 2006 och golfbaneprojektet utfördes av den amerikanske golfdesignern David Donallan. Men vad kan man då förvänta sig när det kommer till mat och dryck?
Den polska maten är ofta relativt enkel och rustik, och för det mesta mycket god och lagas med kärlek. Några exempel på typiska ingredienser är:
- Morötter
- Rödbetor
- Kålrabbi
- Persiljerot
- Vitkål
- Stuvad kål
- Surkål
- Ängssyra
- Senap
- Pepparrot
- Kargenfrön
- Kryddnejlika
- Fläsklägg
- Oxbringa
- Karp
- Konserverade gurkor
- Inlagda plommon
Svampsoppan Grzybowa
Svampsoppan med karljohansvamp är älskad av polackerna. Den finns på menyn på golfklubben, men är även en traditionell rätt i varje hem på julafton. Då kan man ha olika sorts torkad svamp i soppen, inte bara karljohansvamp.
Golabki
Polska kåldolmar med ris, (bovetegryn förekommer) malet kött, brynt lök, kokt svamp och lite gräddfil. Toppa med tomatsås på kolbladen och grädda i ugnen.
Szaszlyk
Grillspett är en delikatess på klubben. Det grillas med allt man kan tänka sig och det serveras med ris eller stekt potatis.
Förutom golfmat finns det mysiga kaféer och restauranger inne i Kamień Pomorski. Dziki Osiol är ett ställe som ungdomar och äldre gärna besöker.
Trevligt och gott är det även på Pod Muzami och Messa-Pub&Restaurant.
Av Johan Dahlqvist
Foto Robert Ignaciuk