NyheterPorträtt

Så Stark!

Efter en enastående entré på damernas Europatour har Maja Stark fått en smakstart på säsongen. Med en seger, två andraplatser och ytterligare topplaceringar i ryggen har gett mersmak. På en majortitel. Golfbladet har mött det 22-åriga stjärnskottet från Abbekås som ser fram emot att ställas mot världens bästa damgolfare.

Maja Stark vann Women’s New South Wales Open i slutet av april. Foto: Tristan Jones/LET

Som en fullblodshäst ut ur startboxen. Det finns väl inget bättre sätt att beskriva Maja Starks säsongsstart på Ladies European Tour. Efter sitt debutår i fjol har hon tagit flera kliv på karriärstegen under årets inledande tävlingar. Säsongen inleds traditionsenligt på sydligare breddgrader och stoppet i Australien i slutet av april blev en riktig fullträff för Maja. Seger i Women’s NSW Open på Coolangatta & Tweed Heads Golf Club där hon storspelade och vann på -15, med fem slags marginal före landsmaninnan Johanna Gustavsson. I fjol stod kollegan Julia Engström som vinnare av samma tävling. Och veckan innan blev Maja tvåa i Australian Women’s Classic, slaget efter segrande Meghan MacLaren. Och veckan innan det: en andraplats i Asian Mixed Stableford. Därtill flera topp-10-placeringar, vilket gjort att 22-åringen därmed överlägset leder Europatourens totalställning. Att resultaten skulle komma så snabbt, är överraskande även för henne själv.

– Jag tänkte inte så mycket på hur det skulle bli utan var förberedd på vad som helst. Jag hade faktiskt lite av ett mardrömsscenario att bli proffs och tänkte allt dåligt som skulle kunna hända. Vad skulle planen bli? Vad hade hänt om jag missade kvalen? Jag är en sån perfektionist att jag inte vill spela dåligt. Men jag var också förberedd på att det kunde gå bra – och det är ju mycket roligare att vinna än att inte vinna.

Majas inspel på det sista hålet i Estrella Damm Ladies Open Presented by Catalunya. Foto: Tristan Jones/LET

Nu vill den spelsugna Maja bara ut och ”kötta på”. Hon har lagt ett digert spelschema för säsongen där hon kommer att spela de flesta LET-tävlingarna. Målsättningen för året har också utkristalliserats:

– Jag vill vinna Europatourens order of merit och så vill jag vinna en major i år. En major är så mycket större än alla andra tävlingar och det vore verkligen häftigt.

Hon är redan klar för spel i British Open och Amundi Evian Championship. Hon kvalade även in till US Women’s Open, som avgörs på Pine Needles Lodge & Golf Club i North Carolina denna vecka.

Är det på LPGA du ser dig spela i framtiden?

– Jag trivs väldigt bra på LET men om jag får chansen så absolut. Jag vill pröva på att spela på den största touren, men tycker jag inte om att vara där så är det i sig inte ett mål.

Valde att satsa på golfen

Maja Stark tillhör den nya generationen svenska golftjejer – Sveriges mest lovande någonsin. Några har redan slagit igenom och gjort fina resultat på flera håll. Bakom framgångarna ligger, förutom de individuella satsningarna förstås, Swedish Golf Teams målmedvetna arbete med Svenska Golfförbundets Head Coach Katarina Vandal i spetsen. För Maja handlar det nu om att etablera sig och skapa sig en stabil plattform. Även om hon lever i kappsäck återvänder hon kontinuerligt hem till Abbekås där hon skapat sin bas.

Maja växte upp alldeles intill golfbanan i den skånska kustorten där hennes pappa Lars är klubbchef. Det är lätt att ta till ett slitet uttryck som att äpplet inte faller långt från trädet, och att en karriär som golfproffs på något sätt var oundviklig. Men faktum är att det lika gärna hade kunnat bli en annan sport.

– Pappa var först fotbollstränare i Ystad IF och jag spelade fotboll redan från när jag kunde gå. När jag var runt nio år så lämnade han och bytte han till golfen. Så småningom tyckte jag inte att fotbollen var så kul längre och jag pallade inte att byta till något annat lag, så då började jag med pingis i stället. Men det var heller inte så lockande och då hade jag inte så mycket annat än golf kvar, berättar Maja.

Maja under Creekhouse Ladies Open förra året. Foto: Mark Runnacles / LET

Efter Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg drog hon till USA och golf på Oklahoma State, där ett flertal svenskar gått innan henne. Collegelivet passade Maja som handen i handsken.

Jag trivdes oerhört bra i Oklahoma. Tillvaron var ganska inrutad och det var tufft på många sätt. Vi tränade mycket och spelade mycket med kval till tävlingar fyra dagar i veckan. Men aldrig något som tog emot och jag tyckte det mesta var roligt. Eftersom laget var bra sparrades vi mot varandra hela tiden och det utvecklande och, så här i efterhand när jag ser tillbaka, uppenbarligen bra för min golf.

Vad skulle du säga är dina styrkor som spelare?

– Jag är ganska allround, hyfsat bra på allting, Mina långa järn är stabila, sedan kan jag många närspelslag ur tuffa situationer som räddar mig. Ibland klantar jag förstås till det, så jag kanske har lite för mycket självförtroende ibland. Men jag gillar att testa och se vad som gränserna går,

En stark lagspelare

Med ett år kvar till Solheim Cup på Finca Cortesín i Spanien, då det är dags för Europas damer att försvara titeln, är det svårt att inte föreställa sig Majas namn i laguppställningen. Att hon har spelet i sig har hon redan visat, likaså den mentala styrkan. Dessutom har Maja varit tongivande i de många lagframgångar som Sverige haft under senare år med EM-guld damer 2019 och 2018, EM-guld flickor 2017, seger Ping Junior Solheim Cup 2017 och EM-silver flickor 2016. Med den erfarenheten i ryggen ter hon sig alltmer som en given grundbult i Europas nästa Solheim Cup-lag.

Maja – en stark lagspelare. Foto: Tristan Jones/LET

Det skulle i så fall bli på dagen tio år sedan hennes stora förebild Caroline Hedwall gjorde braksuccé i Solheim Cup i Colorado och vann fem matcher av fem möjliga. Då var Maja bara 13 år och Hedwalls spel gjorde stort intryck på henne.

Jag vill bara göra samma resa. Jag älskar att spela i lag och det är lite tråkigt att vi bara spelar i lag någon gång om året. Det gör det å andra sidan lite mer speciellt när vi får chansen. Att få spöa amerikanskor är ju också kul, så självklart är det stora målet att få vara med i Solheim Cup. I OS också, men så långt har jag inte tänkt ännu.

På samma sätt som Carro Hedwall blev för dig, kan du se att du själv är på väg att bli en förebild för andra unga tjejer?

– Jag har börjat märka det mer och mer och det är ju svinkul. Det ger mycket energi och det är så roligt när folk väl säger att de ser upp till en och önskar lycka till. Det hade jag själv aldrig vågat när jag var i deras ålder.

Du har på kort tid spelat in dina första stora prischeckar. Hur viktig är den ekonomiska tryggheten och har du belönat dig själv med någonting speciellt?

– Den är jätteviktig. Att kunna gå ut och spela utan att behöva tänka att ”det måste gå bra”, att det är lugnt om det går dåligt. Vilket det kommer att göra. Det gör det för alla. Fast jag är dålig på att fira. Jag tänker alltid de här domedagstankarna … Någon dag kanske jag inte alls spelar in de där pengarna och då är det skönt om det finns på kontot. Och jag behöver faktiskt ingenting så nej, jag har inte köpt någonting speciellt. Jag har bara fått den här extra friheten och den är värd mycket.

Text: Jenny Olsson

FAKTARUTA:

Personligt/Maja Stark

Är: 22 år
Gör: Spelar på LET / Epson Tour
Bor: Abbekås
Familj: Mamma, pappa, storebror
Blev proffs: 2021
Hemmaklubb: Abbekås Golfklubb
Ranking: 1:a på LET
Främsta meriter: Tre segrar, två andraplatser, flertalet segrar i amatörtävlingar. EM-guld lag damer 2019 och 2018, EM-guld lag flickor 2017, seger PING Junior Solheim Cup, EM-silver lag flickor 2016
Favoritbana: Kristianstad Golfklubb och Olympic Club i San Francisco
Intressen: Att hänga med kompisar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights