Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Storbritannien och Irland runt på 18 hål - Golfbladet
Golfbanor i EnglandGolfbanor på IrlandNyheter

Storbritannien och Irland runt på 18 hål

Alla golfare har sina favorithål – sådana som etsar sig fast i minnet långt efter att man har spelat dem. Bröderna Andrew och Paul Marshall gav sig iväg till de brittiska öarna för att hitta de bästa, vackraste och de mest utmanande hålen i hela Storbitannien. Resultatet blev en sammansatt bana bestående av fyra par-3, nio par-4 och fem par-5. En drömbana helt enkelt!

Hål 1: Nordirland, Portstewart – Par-4, 417 yards

Många experter tycker att Portstewarts Strand-bana (där Irish Open spelades 2017) har det bästa öppningshålet på hela Irland. Hålet heter ”Tubber Patrick” och vid sidan av fairways kan man se St Patrick´s Well med sitt heliga vatten. Utslaget ligger upphöjt med en majestätiskt utsikt över den vackra omgivningen. Här gäller det dock att koncentrera sig, fokusera, och försöka att träffa fairway och sedan navigera dig fram mellan de enorma sanddynerna till greenen. Hålet saknar bunkrar men är nog så tufft ändå.

Hål 2: Irland, Portsalon – Par-4, 396 meter

Portsalon ligger inbäddat på den pittoreska Fanadhalvön i den norraste delen av Irland som är berömd för sin kustlinje och sträcker sig längs Ballymastocker Beach, som nyligen röstades fram som den näst vackraste stranden i världen. Portsalon Golf Club brukade vara en av de bäst bevarade hemligheterna inom irländsk golf, men ryktet om banans kvalitet och charm sprids snabbt.

Redan tidigt på varvet kommer en av banans tuffaste utmaningar. Tvåan heter ”The Strand” och spelas från en upphöjd tee med utsikt över havet till en fairway som har vattnet ständigt närvarande på vänstersidan. Greenen vaktas av flera bunkrar samt en bäck framför. Träffar du fairway från tee kan du gå för greenen, annars inte.

Hål 3: Wales, Aberdovey – Par-3, 153 yards

De legendariska golfarkitekterna Herbert Fowler, James Braid och Harry Colt har alla spelat olika roller att forma den här läckra linksbanan som är från 1892 och ligger vackert inbäddad mellan stranden på ena sidan och böljande kullar och järnvägen på den andra. Ett av banans mest berömda hål är det tredje hålet som fått namnet ”Cader”. Det är ett blint (!) par-3 hål med en skålformat green och här gäller det verkligen att välja rätt klubba från tee. Den konkava greenen är tacksam och slår du ett bra slag här blir du belönad. Missar du greenen, kort eller lång, väntar en riktig svår chip tillbaka.

Hål 4: Wales, Nefyn & District – Par-4, 411 yards

Att påstå att Nefyns är en dramatisk och unik golfbana är sannerligen ingen överdrift. Banan ligger ute på Llŷn-halvön där flera hål spelas ute på den klippiga udden Porthdinllaen. Här finns 27 hål, alla med havsutsikt där vissa av dem kantas av branta klippor. 27-håls anläggningen består av tre 9-hålsslingor där ”The Point” är den mest spektakulära. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och hålla sig kvar på den smala landstungan som går ut i den irländska sjön. Det fjärde hålet är en häftig par-4 där greenen ligger inbäddad mellan klippformationer och är även inledningen på en serie fantastiska golfhål med havet som granne.

Hål 5: Nordirland, Royal Portrush – Par-4, 382 yards

Royal Portrush i norra Nordirland anses vara en av världens bästa banor, där den ena banan, Dunluce Links, har varit värd för The Open två gånger och kommer att vara det igen 2025. Det vimlar av bra golfhål på Dunluce men det femte hålet ”White Rocks” har det lilla extra. I motvind är det ett monster, en medvind går det att nå hålet med ett slag. Greenen ligger vackert vid klipporna med stranden nedanför. Man kan se Skerriesöarna en bit bort annars är det öppen hav för hela slanten.

Hål 6: England, St. Enodoc – Par-4, 378 yards

St. Enodoc rankas alltid bland världens 100 bästa banor. Trots detta är den fortfarande relativt okänd och något av en ”gömd pärla”. Den ligger så mycket sydväst man kan komma i England, i vackra Cornwall och på den fina James Braid-ritade banan från 1890 vimlar det av bra golfhål. Men ett hål sticker ut från de övriga och brukar vara det spelarna pratar om efter rundan. Det sjätte hålet är 378 yards och från tee kommer du kommer förstå vad du ska sikta på, men även undvika. Bunkern ”Himalya” stiger sig nästan 30 meter över fairway ligger cirka 100 meter från den lilla greenen.

Hål 7: Irland, European Club – Par-5, 449 yards

The European Club är skapad av legendaren Pat Ruddy och har 18 läckra hål (plus två extra korthål som bonus) och ligger bland stora sanddyner nära den Irländska sjön. Vi befinner oss vid Brittas Bay cirka en timme söder om Dublin och det här golf vid havet när det är som bäst, med böljade fairways, snabba och hårda greener, potbunkrar som lurar lite varstans.

Det tuffa sjunde hålet har röstats fram till ett av världens 100 bästa golfhål. Det är även banans svåraste hål. Det är en lång par-4 med en bäck som följer med på högersidan. Sanddyner till vänster och havet bakom den vackert inbunkrade greenen.

Hål 8: England, Formby – Par-5, 483 yards

Formby är en klassisk bana på ”England´s Golf Coast” några mil norr om Liverpool. Banan är från 1884 och även om den inte är lika känd som de närliggande Royal Birkdale, Royal Liverpool och Royal Lytham är den minst lika populär. Hålen är varierande och banan inleder med fem hål som löper längsmed järnvägen i en hed- och parkmiljö men sedan ändrar den verkligen karaktär och hålen väver sig fram mellan sanddyner och mogen tallskog som ger en känsla av lugn och ro.

Känslan av lugn infinner sig även på det åttonde hålet. I alla fall innan du har spelat det. Den är en rejäl par-femma med en smal fairway där trubbel lurar på båda sidor. Spela smart, håll dig på fairway och läs den svåra greenen noga så kan du göra en bra score, på Formbys svåraste hål.

Hål 9: Skottland, Rennaisance Club – Par-3, 202 yards

Trots att den just blivit tonåring känns The Renaissance Club lika gammal som sina grannbanor Muirfield och North Berwick. När Tom Doak satte fart med att bygga banan hade han som mål att skottarna skulle respektera hans skapelse och att den skulle följa naturen på ett harmoniskt sätt. Resultatet blev minst sagt lyckat. Banan inleder relativt snällt, men blir allt tuffare och från sjuan öppnar den upp sig när den närmar sig kusten.

Det nionde hålet är en riktigt svår par-3 på nästan 200 meter, som dessutom inte sällan spelas in i vinden. Den stora ondulerade greenen kantas av vindpinade tallar och gamla stenmurar som ramar in hålet på ett vackert sätt.

Hål 10: Irland, Lough Erne – Par-4, 351 yards

Lough Erne ligger i hjärtat av Fermanagh Lakeland där den gröna ön är som allra grönast. På lyxanläggningen slingrar sig The Faldo Course (designad av den sexfaldige major-mästaren Sir Nick Faldo) fram genom tallskog innan den tar sig till sjön Lough Erne. Med en rejäl budget har man byggt ett antal upphöjda tees, grävt en mängd djupa bunkrar, skapat vackra och ondulerade greener samt byggt en halvö ute i Lough Erne och där lagt greenen på banans 10:e hål. De som slår riktigt långt kommer att frestas att nå greenen redan på ett slag, men klokast är nog att slå ett järn från tee och sedan pricka den läckra greenen ute på halvön med en wedge.  

Hål 11: England, Hillside – Par-5, 509 yards

Hillside ligger ett stenkast från Royal Birkdale, i utkanten av staden Southport och har mycket som påminner om sin berömda granne. De första nio är mjuka och relativt snälla, men sen exploderar banan med en serie hål som ger starka intryck. Ett bra exempel på det är det 11:e hålet.

En par-5 som kräver en bra drive ut på vänster sida av fairway. Högersidan är inte att rekommendera. Hålet spelas oftast in i vinden något som är extra påtagligt från den förhöjda utslagsplatsen. Utsikten från tee är fantastiskt och du ser både Royal Birkdale, havet och den vackra omgivningen. Ett klassiskt golfhål.

Hål 12: Nordirland, Ardglass –  Par-3, 198 yards

Ardglass är en häftig och stundtals dramatisk golfupplevelse vid County Down-kusten. 9 hål fanns här redan under sent 1800-tal, och faktum är att klubbhuset är från vikingatiden. Ardglass blev en 18-hålsbana på 1960-talet och då byggdes bland annat det läckra korthålet, 12:an, som även blev banans signaturhål. Alla hål har havsutsikt på Arglass, och det gäller inte minst 12:an som spelas alldeles vid havet och hålet jämförs ofta med det berömda 17:e hålet på Pebble Beach. Från den upphöjda teen har man utsikt över hålet, den irländska sjön samt Mornebergen och vinden är alltid en stor faktor här. Det kan skilja många klubbor beroende på hur det blåser.

Hål 13: Skottland, North Berwick – Par-4, 388 yards

Med sin charm och variation med alla hinder som är strategiskt utlagda kräver klassikern North Berwick (från 1832) en full repertoar av slag för att navigera sig runt banan. Här gäller det att undvika alla svackor och djupa bunkrar, dra nytta av kullar där det krävs och spela spelet som det var tänkt att spelas för nästan 200 år sedan. Ett hål som sammanfattar det speciella med denna otroligt charmiga linksbana är det 13:e hålet, som fått namnet ”Pit”. Vid inspelet gäller det att undvika sanddynerna till vänster, kullarna bakom greenen och framförallt den meterhöga mur som löper längsmed hålet och framför greenen.
”Dont argue with the wall – it´s older than you” står det på en skylt vid klubbhuset. Det låter som kloka ord.

Hål 14: Skottland, Trump International – Par-4, 372 yards

Vad man än tycker om USA:s förre president har han i alla fall satt sitt namn på några fantastiska golfbanor runtom i världen. Norr om Aberdeen ligger Trump International Golf Links. Här fick Martin Hawtree en rejäl budget och en fantastisk mark att jobba med och resultatet blev en golfbana i världsklass.

En av banans höjdpunkter är efter att du lämnat den 13:e green och sedan passerat genom en liten lucka i sanddynerna för att komma upp på den förhöjda teen på det 14:e hålet och den oförglömliga vyn av en fairway som slingrar sig genom höga sanddyner längs Nordsjön. Det är som att spela inne i en amfiteater där det gäller att hålla tungan rätt i mun. Pricka fairway och njut av ett av världens kanske vackraste och bästa golfhål. 

Hål 15: Wales, Royal St. David’s – Par-4, 439 yards

Royal St. David´s kan vara den bästa bana du aldrig hört talas om. Trots att den är från 1894 och ofta är med i topp-50 när Storbritanniens bästa banor rankas, är det en gömd pärla i Wales med underbara vyer över slottet Harlech Castle med anor från 1200-talet.

Banan är mer känd bland linksälskare där de är överens om att det är en fantastisk upplevelse. Och en riktigt, riktigt tuff bana. Ska du ha en bra score här, måste du se till att ha mycket krafter kvar inför de avslutande fem hålen. Det 15:e hålet är ett av banans bästa. Långt, nästan 400 meter från herrtee och bara 30 meter kortare för damer. Inga bunkrar, men en smal fairway mellan sanddyner där inspelet slås till en upphöjd green. En bogey här tar du alla dagar i veckan.

Hål 16: Irland, Enniscrone – Par-5, 538 yards

Enniscrone började som en blygsam niohålare 1918, men det var den irländska bandesignern Eddie Hackett som satte Enniscrone på kartan när han byggde om banan till 18 hål i mitten av 1970-talet. 1999 byggdes banan om igen, denna gång av Donald Steel som la ut sex nya hål bland sanddynerna vid kusten och byggde ytterligare tre hål som tillsammans med sex tidigare hål från banan bildade en ny niohålsbana, The Scurmore.

De nya hålen slingrar sig igenom en labyrint av de högsta och lurvigaste sanddynerna på hela Irland. Detta gäller även det 16:e hålet där du måste träffa en smal fairway från tee, annars är du i stora problem. Håll andra slaget till höger för att kunna attackera den upphöjda greenen som är bred men inte så djup. Ett underbart hål som kräver flera bra slag.

Hål 17: England, Halifax Golf Club – Par-3, 176 yards

Halifax Golf Club ligger oerhört vackert i West Yorkshire, mellan Leeds och Manchester. Klubben är från 1895, banan är några år yngre och ligger i ett böljande landskap där de 12 första hålen spelas från en dalgång uppför till vacker hedmark, hål 13-16 ligger på en platå med en fantastisk utsikt över Ogden Valley. Det är en bra bit ner till klubbhuset och höjdskillnanden mellan tee och green på det berömda 17:e hålet är nästan 30 meter. Hålet heter Bagott´s Leap och spelas mestadels över ljung samt en bäck som rinner framför greenen. Här gäller det att ta rätt klubba!

Hål 18: Skottland, Carnoustie – Par-4, 444 yards

Ett klassiskt avslutningshål på en klassisk bana. Det 18:e på Carnoustie Golf Links är ett av de mest berömda hålen i golfvärlden. Hålet heter ”Home”, men det krävs ett antal bra slag innan du är hemma. De flesta spelar hålet som ett par-5, men om du ta dig an utmaningen på riktigt måste du först slå en bra drive, sannolikt i motvind och undvika Barry Burn som slingrar sig över fairway. Inför andra slaget har du nu Barry Burn framför greenen. Missar du till vänster väntar out-out-bounds.

Vi minns alla Jean Van De Velde här i The Open 1999. Han kunde göra en dubbelbogey och ändå vinna världens finaste golftävling. Det blev en trippelbogey och Paul Lawrie vann sedan i särspel.

Text: Andrew Marshall

Foto: Paul Marshall och Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights