NyheterSevärdheter

Svenska Golfmuseets nya utställning

Svenska Golfmuseet, som invigdes år 2000, får nu nya lokaler och en helt ny utställning. I samband med att Landskrona GK bygger om sitt klubbhus får även Svenska Golfmuseet nya lokaler vid golfklubben. Inflyttning sker i vinter, men den nya utställningen invigs först i juni 2022.

Svenska golfmuseet är granne med vackra Landskrona GK. Foto: Mickael Tannus.

Kunskapen om den svenska golfhistorien har ökat, ny teknik skapar helt andra förutsättningar för berättelsen och museet kommer nu också att presentera det Hall of Fame som Svenska Golfförbundet beslutat att inrätta. De första invalen görs i samband med invigningen av den nya utställningen. Museet kommer även att ha en annorlunda inriktning från och med nästa år. Från att ha haft en bredare inriktning kommer man nu fullt ut att fokusera på det som hör till den svenska golfhistorien.

I en app kommer besökarna att kunna välja en klubb och få fram en kortfattad beskrivning av den klubbens historia. Det rör sig om några basuppgifter som grundande, antal hål från start, banarkitekter, lokalisering med mera. I en fritextavdelning ombeds klubben att med egna ord beskriva sin historia och nuvarande kännetecken.

En väckarklocka för många klubbar

För att det skall kunna vara möjligt måste klubbarna själva registrera sin information. En inbjudan till detta går ut till alla klubbar som tillhör SGF under hösten 2021. Smålands, Dalarnas och Hälsingland-Gästrikland är först på banan. För några klubbar blir det kanske en väckarklocka att de inte har riktigt grepp om sin historia själva.

Vetlanda GK var först med att registrera och skicka in en bild.

Golfmuseet har tagit fram ett exempel på hur klubbhistorian i denna insamling bör beskrivas  https://klubbhistorik.svenskagolfmuseet.se/klubbinformation-exempel.php

Det nya museet har även en bra grundfinansiering från Svenska Golfförbundet. Styrelsen för golfmuseet vill dock stärka berättelsen genom att starta en insamling eller ”crowd funding” med det moderna begreppet. Målet för denna insamling är att kunna finansiera en helt ny biblioteksinredning, att kunna köpa in en del viktiga föremål och även att vässa berättelsen om den svenska golfhistorien med hög kvalité på filmer och digitala applikationer.

Museets styrelse har satt målet på att få in en halv miljon kronor till dessa ändamål. En särskild hemsida har skapats för att berätta om det nya museets framväxt och hur insamlingen fortgår  https://insamling.svenskagolfmuseet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights