Sveriges 10 bästa sommarpaket

Få saker slår svensk sommar när den är som bäst. För mig är en del av den att vara först ut på golfbanan och se den svala daggen värmas upp av solen och sakta lätta. En andra är att i takt med att kvällen blir äldre se trädens skuggor växa tillsammans med nära och kära. Bäst gör man så klart detta med en utflykt – därför bjuder jag dig här på 10 tips.
Här är mina sommarfavoriter i Golfsverige.

Promenera bland äppelträden på Österlen

Var: Österlens Golfklubb, utanför Simrishamn

Pris: 2 395 kr/person

En sommarklassiker med äppeldoft

Det ingår: En övernattning i lägenhet fördelad på två våningar med 3-5 bäddar belägna på Lilla Vik intill golfrestaurangen, fördrink med tilltugg, trerätters middag, frukostbuffé, en greenfee.

Ett stenkast från havet

Kommentar: En av Golfsveriges riktiga sommarklassiker har fått sig ett rejält ansiktslyft då man investerat rejält i både restaurang och boenden på mysiga Lilla Vik (en av klubbens två banor). Här är du bara ett stenkast från havet och dramatiska stränder (dit din boll sannolikt landar på hål 14).

Höjd med utsikt

Noterbart är att du kan köpa till en greenfee och spela klubbens båda banor, Lilla Vik och Djupadal. Min personliga favorit är den lite kortare och knixiga Lilla Vik som löper bredvid havet och genom äppleplantage. Djupadal är en längre och mer modern historia där du spelar uppe på en höjd med utsikt över vad som känns som hela Österlen. Vill du komma bort från golfen rekommenderas också ett besök till Stenshuvud, Österlens Chokladfabrik eller den vackra stranden Sandhammaren.

Trevliga banor i närheten: Kristianstad Golfklubb

Upplev linksgolf på riktigt

Var: Hotell Gässlingen, Falsterbo

Pris: 2 095 kr/person

Legendariska banan Ljunghusen

Det ingår: En greenfee på antingen Ljunghusen, Falsterbo eller Flommen, fri tillgång till relaxavdelningen, trerätters middag, övernattning i dubbelrum, frukostbuffé.

En trio golfhistoria

Kommentar: Tre av Sveriges, och norra Europas (utanför de brittiska öarna) odiskutabelt bästa links-banor finns på Falsterbonäset. Falsterbo, Flommen och Ljunghusen är legendariska banor i den svenska golfhistorien. Här har regelbundet spelats Europa- och Challengetour-tävlingar. Sommaren 2019 var till exempel Ljunghusen värd för Lag-EM, och Swedish Golf Tour gjorde ett stopp på Flommen. Tre banor inom några järnslag från varandra, tre olika karaktärer, och tre lika stimulerande utmaningar för alla typer av golfare.

Personligen hade jag köpt till en greenfee för att spela mer än en av de tre banorna. Noterbart är att undertecknad har banrekordet på Flommen på 65 slag (-7). Hör gärna av dig om du tror dig kunna trumfa det. Tidigare världsettan Luke Donald har motsvarande rekord på Ljunghusen.

Trevliga banor i närheten: Bokskogens Golfklubb

Sätt guldkant med herrgårdsliv

Var: Hooks Herrgård, utanför Jönköping

Pris: Från 1 195 kr per person

Barn 0-4 år gratis (ej golf)

Barn 5-14 år 595 kronor

Populära Hooks Herrgård erbjuder allt – och lite till

Det ingår: Greenfee, Herrgårdens middagsbuffé, övernattning, frukostbuffé

Kommentar: På Hooks Herrgård kan du spela golf på två golfbanor, koppla av i ett härlig spa eller bara njuta av den sköna omgivningen och god mat i säsongens smaker. Efter en god natts sömn vaknar du till fågelkvitter och i restaurangen väntar en härlig frukostbuffé till en fantastisk utsikt över Hokasjöns lugna vatten. Närheten till High Chaparral och Astrid Lindgrens Värld gör Hooks Herrgård till ett populärt resmål under sommartid.

Trevliga banor i närheten: Sand Golf Club

Besök syndens näste

Var: Kullagårdens Wärdshus, som ligger 75 meter från 1:a tee

Pris: Från 1 840 SEK

Anrika Mölle Golfklubb firar 75 år

Det ingår: Boende, frukost, 2-rättersmiddag och greenfee.

Kommentar: Mölle Golfklubb är beläget mitt i naturreservatet på Kullaberg. Klubben firade nyligen 75 år och har sedan dess erbjudit en av landets vackraste bad- och golfupplevelser.

Jag besökte nyligen själv banan som genomgår lite av en renässans. Ny klubbchef, ordförande och greenkeeper har lyft upplevelsen flera hack och nu blåser åter friska vindar på den klassiska banan. Lite kuriosa är att Annika Sörenstam vann sin första proffstävling här.

Nakenbad

Vill du bo exklusivt? Då ska du hyra in dig på Falknästet längst ut på halvön. Där finns ett rum i Sveriges äldsta och starkast lysande fyrtorn. Falknästet är ett gammalt försvarsrum som byggts om till hotell. Här finns bara ett rum, men å andra sidan en utsikt som till och med kan få Richard Dawkins att bli religiös. Klubben samarbetar även med klassiska Grand Hotel, Hotel Kullaberg och en rad billigare alternativ. När du ändå är i Mölle bör du också passa på att ta ett dopp i syndens näste – Ransvik. Detta var nämligen den första platsen i Europa där män och kvinnor badade tillsammans.

Trevliga banor i närheten: St Arilds Golfklubb, Vasatorps Golfklubb, Rya Golfklubb

Bada tångbad i Torekov

Var: Torekov Hotell, Torekov

Pris: Paketpris söndag–torsdag, 1 795 kr/person i dubbelrum

Paketpris fredag och lördag, 2 095 kr/person i dubbelrum

Tillägg för svit 300 kr/person. Enkelrumstillägg 200 kr.

Sofistikerat i Torekov

Det ingår: Trerättersmeny i bistron, en natt i dubbelrum, frukostbuffé i bistron, spa med bastu, varma bad och japanska utomhuspooler, gym inom- och utomhus, yogaklass (lördag och söndag 8.30), en greenfee på någon av Bjärehalvöns golfbanor.

Kommentar: Från mitten av Bjärehalvön kan du nå så många som 117 golfhål på bara 11 minuters bilfärd. Här finns banor av hög internationell klass, olika bankaraktärer och unika miljöer. När du bor på Torekov Hotell innefattar golfpaketet spel på antingen Torekov GK, Båstad GK, Bjäre GK, Åkagården GK, Woodlands G&CC eller Rya GK. När du inte golfar kan du dessutom testa på ett tångbad … Flera av banorna erbjuder också boende på klubben.

Trevliga banor i närheten: Laholms Golfklubb

Hyr ett hus med polarna

Var: Västerviks Golfklubb, Västervik

Pris: 200 kr/person

Bo på banan! En helt ny stadsdel tar nu form i Västervik

Det ingår: En bädd i 10-bäddsstuga

Kommentar: En annan av Golfsveriges riktiga klassiker erbjuder ett mer avskalat alternativ. 50 meter från klubbhuset hittar vi en röd mysig stuga med 10 bäddar med självhushåll. Perfekt för kompisgänget! Spela så mycket golf ni orkar, avnjut en god middag i restaurangen och avsluta sedan kvällen nere i Västerviks city. Vill ni laga maten själv går det fint att använda det nyrenoverade köket i stugan.

Flytta in på golfbanan

Tänk på att du behöver köpa till greenfee, som i skrivande stund är 460 kronor. Hela stugan hyr du för 2 000 kr/natten. Vill du ha ett lyxigare boende har klubben en rad samarbetspartners i Västervik. Blir du superförtjust i Västervik är detta också en utmärkt plats att skaffa hus på – det byggs en helt ny stadsdel i anslutning till banan.

Andra alternativ är Gränsö slott, Hotell Fängelset och Centralhotellet.

Trevliga banor i närheten: Åtvidabergs Golfklubb

Bo i exklusivt fyrtorn

Var: Visby Golfklubb, Gotland

Pris: 1-2 personer, 2 500 kr/natt (högsäsong)

3-4 personer, 3 000 kr/natt

Visby golfklubb toppar listan på bästa banorna i Sverige

Det ingår: Boende, frukost, lakan och handdukar, rabatt på greenfee och fria rangebollar.

Kommentar: Pierre Fulke-designade Visby Golfklubb har de senaste åren toppat många listor över Sveriges bästa golfbanor. Bredvid första tee, med fri utsikt över Östersjön, Karlsöarna och Västergarns Utholme, ligger ett fyrhus med anor från 1800-talet. Här hittar du ett av Golfsveriges exklusivaste boenden.

Sov gott i fyren

2017 genomgick huset en omfattande renovering och modernisering och här finns i dag rum för upp till fyra personer. I Fyrhuset finns såväl kök som badrum. Ni bokar minst två nätter i taget. I priset ingår frukost, lakan, handdukar samt rabatt på greenfee och fria bollar på rangen. Klubben har även billigare boendemöjligheter.

Trevliga banor i närheten: Kalmar Golfklubb

Spela samma bana som Europatour-proffsen

Var: Hills Golf Club, Mölndal / Göteborg

Pris: Elite Plaza Hotel, 1 775 kr/person

Elite Park Avenue Hotel, 1 715 kr/person

Hills Golf Club – Göteborgs pampigaste golfanläggning

Det ingår: Övernattning, del i dubbelrum alternativt enkelrum, frukost i hotellens restauranger Swea Hof/At Park samt en ”Golf VIP”; greenfee med del i golfbil.

Kommentar: Här har du till ett förmånligt pris chans att spela Europatourbanan Hills Golf Club. Sedan klubbchefen Mats Sterner tog över tillsammans med tourspelaren Johan Edfors har både banan och helheten lyft till helt nya höjder. Ett tips är att försöka tajma in ert besök till när man har bbq på klubben. När jag besökte banan en fredag i slutet av april var det inte bara poppis utan även förträffligt gott.

Tuff bana

Banan är tuff, både när det kommer till det speltekniska och det faktum att du får en rejäl dos motion om du väljer att promenera … Hills Golf Club samarbetar med Elite Hotels och du får således ett besök i goa Göteborg på köpet.

Trevliga banor i närheten: Skaftö Golfklubb, Göteborgs Golfklubb, Kungsbacka Golfklubb

En bootcamp för ditt golfspel

Var: Halmstad Golfarena, Halmstad

Pris:  1 185 kr/person

Det ingår: En övernattning på Halmstad Golfarena, frukost, ett dagskort (fri tillgång till hela Golfarenan inkl golfbanan och fria rangebollar), fri tillgång till gym, bastu och träningspass. Det finns även möjlighet att lägga till lunch, middags samt spel på någon av Golfhuvustadens banor.

Kommentar: Halmstad Golfarena har blivit en populär destination för den som vill ge sitt golfspel en riktig bootcamp – och frågan är om man inte här har Sveriges bästa träningsmöjligheter. Dessutom finslipar du ditt golfspel med utsikt över havet.

Golfarenan har gym och grillkvällar för nattgäster

Halmstad Golfarena erbjuder en rad olika paket – både med en och flera nätter och med eller utan spel på Haverdals Golfklubb. På golfarenan finns också trevligt boende, gym och schyssta bbq-kvällar. Dessutom har du en stor mängd trevliga banor i närheten, bland annat Halmstad Golfklubb, Ringenäs (på andra sidan gatan och som även de har trevligt boende), Holms Golfklubb och Haverdal. För att inte nämna den magiska sandstranden i Tylösand.

Trevliga banor i närheten: Halmstads Golfklubb, Ringenäs Golfklubb

Spela Sveriges nordligaste 27-hålsanläggning

Var: Luleå Golfklubb / Stadshotellet i Luleå

Pris: 745 kr/person

Det ingår: Boende i dubbelrum, greenfee till Luleå Golfklubb, frukost och wifi, värdecheck à 70 kr/person gällande på The Bishops Arms, vatten och frukt på rummet

Kommentar: Sveriges nordligaste 27-hålsbana ligger i Luleå och erbjuder de tre mycket trevliga och olika niohålsslingorna Renen, Björnen och Hermelinen.

Myggtät bana

Jag minns från när jag spelade juniortourtävling här som liten att jag var väldigt förtjust i den vackra banan längs med – det är längesedan nu och måste ju vara ett gott tecken? När du ändå tagit dig så här långt norrut bör du även göra ett besök på Piteå och Skellefteå Golfklubb som också båda har väldigt gott rykte. Om du lyckas stå emot myggorna kan du dessutom, om du orkar, spela i stort sett dygnet runt. Bor gör du på Elite Hotel i centrala Luleå. Psst! Ta en titt på priset …

Trevliga banor i närheten: Skellefteå Golfklubb, Piteå Golfklubb

Av Martin Hardenberger
Foto Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights