NyheterTävlingar

Matsuyama på väg att skriva historia

Japanen Hideki Matsuyama ryckte åt sig en stor ledning inför det avslutande varvet på söndag i årets Masters och vill nu bli den första herrspelare från Japan av vinna en major. Efter en magisk 65-runda, sju under par, leder nu Matsuyama med fyra slag efter ett varv som innehöll det mesta.

Han låg ett under par för varvet när han skickade ut sin drive långt ut till höger på det tuffa 11:e hålet. Då rullade det in ett åskväder över Augusta National och tävlingen avbröts i en dryg timme. Under den tiden satt Matsuyama i sin bil och spelade spel i sin mobiltelefon för att rensa tankarna.

När spelet bröts i en timme på torsdagen kopplade Matsuyama av med lite spel i mobilen.

Och det verkade vara en bra avkoppling. Väl ute på banan igen efter avbrottet slog han upp sig på greenen på 11:an och gjorde birdie. Det blev även birdie direkt på 12:an och japanen var i delad ledning. Men han hade växel till. Han gick de sista fyra hålen på fyra under par efter en serie fantastiska slag.

– Precis innan avbrottet slog jag mitt sämsta slag på hela veckan. När spelet kom igång igen tänkte att jag inte kan slå ett sämre slag nu. Det gjorde att pressen släppte och jag kunde slappna av och spela ut, sa Matsuyama genom en tolk efter sin runda.

Kvartetten som jagar

Bakom Matsuyama jagar en kvartett spelare. Justin Rose noterade sin andra raka 72-runda och är totalt sju under par. Det är även Xander Shauffele, Marc Leishman och Will Zalatoris som imponerar sin första Masterstävling och jagar sin första seger på PGA-touren. De övriga tre vill gärna avsluta sina segertorkor som pågått en längre tid. Schauffele och Rose har inte vunnit sedan 2019. Leishman vann sin senaste seger i januari 2020.

Men Matsuyama har väntat ännu längre på en seger. Liksom Jordan Spieth förra veckan försöker han avsluta en segertorka som varat sedan 2017. Matsuyamas senaste seger kom i WGC-Bridgestone Invitational augusti 2017 och sedan dess har japanen kämpat med sitt spel. Han anlitade nyligen en ny svingtränare vilket har gjort att svingen blir allt bättre.

– Det har varit en tuff säsong. Men i början på året började jag arbeta med Hidenori Mezawa och han har hjälpt mig mycket. Han har ett bra öga och ser saker jag inte ser och ger mig alltid bra feedback.

Hideki Matsuyama. Ska han bli historisk ikväll?

Att Matsuyama spelar bra just i Masters är ingen skräll. Han gjorde debut här redan 2011 när han som 19-åring blev bästa amatör i tävlingen. Han kom femma 2015 och har ytterligare fyra topp-20 placeringar på banan som passar hans spel och där hans fina järnslag kommer till sin rätt.

Skulle vara enormt i Japan

Förra veckan vann den unge japanskan Tsubasa Kajitani Augusta National Women’s Amateur. Om Matsuyama vinner den gröna kavajen i kväll skulle det vara enorma nyheter i golfälskande Japan, som har två majorvinster på damsidan: Chako Higuchi i LPGA Championship 1977, och Hinako Shibuno som vann Women’s British Open 2019.

– Jag är inte säker på hur jag ska svara på frågan, sa Matsuyama när han blev tillfrågad om vad en seger skulle betyda i sitt hemland.

– Allt jag kan göra är att förbereda mig bra, göra mitt bästa och spela det bästa jag kan i morgon.

Forstätter han att spela som han gjorde på lördagen kommer vinnaren i årets Masters att heta Hideki Matsuyama och bli historisk som den förste herrgolfare från Japan att vinna en major.

Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights