Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tack och Farväl … - Golfbladet
GolfkrönikorNyheter

Tack och Farväl …

Att beskriva golfvärlden ”med fingrarna” är något som jag har hållit på med under ganska lång tid nu. Jag räknar med att det är nästan ett dussin år sedan jag fick förmånen att skriva om och kring golf. Det har varit ett nöje att få möjlighet att berätta, hylla och också kritisera golfens utveckling i Sverige (och ibland även ute i den stora världen).

LIV Golf

Niccolo Machiavelli lär ha sagt: ”I ett förslag till förändringar kommer varje person som anser sig ha lyckats väl i de gamla spåren att vara motståndare. Endast de som tror sig kunna lyckas i de nya är förespråkare till förändringar.”

När Greg Norman tog på sig jobbet som Tour Director för LIV Golf var det uppenbart att han visste han att det endast var en sak som gällde – plånbokens storlek. Vem hade kunnat drömma om att det fanns så mycket pengar i de oljerika länderna som skulle kunna allokeras till professionell golf och att Gulfstaterna skulle aspirera på att bli Golfstaterna med stort G och dessutom vara intresserade av att spendera det mesta av dessa pengar på redan välsituerade golfproffs.

Greg Norman och Henrik Stenson. Foto: Getty Images

Om LIV Golf kan man tycka mycket, dock verkar ingen vara oberörd. Det nya konceptet med 54 spelare, 54 håls spel med kanonstart över tre dagar och lagspel för 48 spelare har sannerligen rört om i golfgrytan. Alla tävlingarna ligger inom en betydligt kortare säsong än de andra tourerna. Med de enastående prissummorna som erbjuds kan medlemmarna/spelarna disponera sin privata tid på ett friare sätt än som medlem på PGA-touren och DP World Tour som båda rullar på 12 månader.

Långa dagar och långa resor

De välavlönade cheferna i PGA-touren och DP World Tour har länge gottat sig i att vara världsledande i samarbete med både R&A och USGA. De har i flera år gärna tagit in pengar från gulfstaterna i form av separata tävlingar och finalspelet i Rolextävlingen ”DP World Tour Championship”. Båda tourerna har krav på deltagande i ett visst antal tävlingar som innebär många och långa resor kors och tvärs runt klotet. Med formatet fyra tävlingsdagar från torsdag till söndag med Pro-Am onsdag blir det långa dagar och långa tider iväg från hemmet oavsett var det ligger.

Vad rör det sig om?

Summorna nedan är enbart prispengar. När det kommer till appearance money är detta något vissa attraktiva spelare blir erbjudna för att ställa upp i olika tävlingar och som normalt tas ur själva sponsorpotten.

PGA-touren är störst på prispengar med sina 375 miljoner dollar, DP World Tour delar ut 200 miljoner till spelarna. LPGA-touren cirka 175 miljoner dollar och LET 19 miljoner euros. Alla summorna är per säsong.

Detta är dock småpotatis jämfört med vad som kommer från LIV där varje tävling ger 25 miljoner dollar i den individuella tävlingen och ytterligare 5 miljoner dollar i lagtävlingen. Förutom dessa pengar donerar LIV Golf 100 miljoner dollar till de platser som är värdar för tävlingarna att användas för sociala insatser. För 2023 har LIV Golf annonserat att det blir 14 tävlingstillfällen.

Fördel eller nackdel att tävla över 54 hål?

1860 spelades The Open över 36 hål (3×12 hål på Prestwick). Den ändrades till 72 hål 1892 då Harold Hilton vann sitt första The Open på Muirfield och allt sedan dess har tävlingen spelats över 72 hål. Det är ett format som från början spelades över två dagar men som så småningom utökades till spel över fyra dagar. I mina ungdomsår spelades det sällan 72-hålare annat än som två ronder per dag lördag-söndag. I proffsvärlden är det numera legio att spela en rond per dag i fyra dagar.

LIV Golfs koncept för själva spelet är gemensam start för 54 spelare varje dag i tre dagar på alla hålen med kanonstart. Det betyder att spelet görs under liknande yttre omständigheter för alla spelarna samtidigt vilket de facto gör att förutsättningarna blir likartade för alla spelarna. Eftersom mycket händer samtidigt ställs stora krav på själva TV-produktionen som ju blir komplicerad på grund av att väsentlig information händer samtidigt när alla har spelat lika många hål. Som publik på plats blir ju alla förändringar svåra att följa. För oss framför TV-apparaterna blir det ett ständigt hoppande, även om jag anser att det i det stora hela har fungerat bra.

Henrik Stenson vann på LIV-touren direkt efter att han blivit av med sitt kaptensroll i Ryder Cup. Foto: Getty Images.

2023 års säsong innebär 14 tävlingstillfällen med samma koncept som för i år och med över 400 miljoner dollar i prispengar.

Utan att ta ut något i förskott ska det bli mycket spännande att se hur 2023 års säsong kommer att utveckla sig och framför allt ser jag fram emot Ryder Cup nästa höst. Trist bara att Henrik Stenson blev berövad på sin kaptensroll i sammanhanget. En sak är dock klar, proffssäsongen 2023 kommer inte att bli lik någon annan golfsäsong som jag har fått uppleva.

Eftersom det här blir min sista krönika så finns det även en stark känsla av vemod över fingrarna på tangentbordet, och vi får väl se vad framtiden har med sig. Det är lite som att flytta hemifrån så jag lämnar dörren lite på glänt.

Avslutningsvis vill jag framföra ett allra varmaste tack till alla er som läst, funderat och haft synpunkter på alla de olika ämnen som jag har förmedlat. I alla tänkbara former önskar jag er alla … på återseende!

Text: Johan Lindeberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights