NyheterTestUtrustning

[Test] Stabilitet och känsla – Odyssey Ai-One Jailbird Cruiser

Stora framgångar på touren gör Odyssey Ai-One Jailbird Cruiser till en åtråvärd klenod och efter att ha traskat runt på de öppna greenerna här i södra Sverige är det inget snack om att den här puttern utan tvekan är värd sitt pris för den som vill ha en stabil och snygg putter med utmärkt sikthälpmedel. Och en riktigt fräck headcover!

När Odyssey lanserade sin AI-designade putterserie Ai-One (och tillhörande Ai-One Milled) utlovades några extra modeller längre fram. Och när de dök upp var det ett antal så kallade Cruiser-modeller med längre skaft, tyngre huvuden och utlovad stabilitet utöver det vanliga.

När jag så fick en kartong med nya Odyssey Ai-One Jailbird Cruiser var spänningen på topp. Lustigt nog kom den strax efter att Wyndham Clark demolerat Pebble Beach med en avslutande 60-runda – som utan vidare kunde varit 59, 58 eller till och med 57. Han tycktes sänka allt fram till de sista tre hålen där han var kort i linjen – nästan som om han var lite nervös … 🙂

Jag fick nöja mig med att prova den inomhus tills greenerna började öppna här nere i södra Sverige. Och jag blev inte besviken! Det är otroligt lätt att starta bollen på linjen – vilket också kräver att man ställer upp rätt för det är i princip omöjligt att flippa med händerna för att justera bollstarten. Jag slarvade några gånger i början och missade höger (där jag naturligt siktar på grund av ett synfel).

Ai-One är som bekant, för den som inte nyss vaknat ur en Rip Van Winkle-sömn, en AI-konstruerad insert som ger mer konsekventa resultat, både i riktning och längd, även vid träffar utanför sweetspot. På den här inserten har man gjutit en White Hot-träffyta i uretan för att också ge den klassiskt mjuka känslan. Som bonus finns också ett ”fönster” på undersidan så att man kan ta en titt in på den AI-designade formens unika topologi.

Den Jailbird Cruiser jag provat har ett 38 tum långt SL 140-skaft (dock av någon anledning utan den vackra Candy Apple Red-lackeringen som Stroke Lab-skaften brukar ha) med ett 17 tum långt grepp. Hela konstruktionen påminner ganska mycket om en magputter från förr, men ska alltså hållas som en vanlig putter. Den delen av greppet och skaftet som sticker upp ger en motbalansering som tillsammans med ett tyngre huvud (380 gram) bidrar till den härliga stabiliteten.

Jailbird-formen med Versa-linjerna i vitt och mörkblått ska göra det enkelt att ställa upp rätt och efter några rundor och lite träning är det inget snack om att även den här tekniken fungerar! Jag lägger ned min boll med en linje mot hålet och när jag sedan ställer upp med Versa-linjerna vinkelrätt mot linjen och tre siktprickar rakt bakom linjen är det nästan omöjligt att inte starta bollen på linjen. Det gör korta puttar nästan automatiska och längre puttar som inte går i stannar ofta väldigt nära.

Det finns naturligtvis nackdelar även med den här puttern. Den största nackdelen är att man inte får ha den ifred. Alla vill prova den och ännu har ingen klagat på prestandan. Däremot är 38″-skaftet lite för långt för en del, en av mina kamrater är lite kort i rocken och fick akta sig för att inte förankra den av misstag. Den är också lite lång för att ligga tryggt i det separata putterfacket i min bag.

Det här är dock petitesser i sammanhanget och jag kan varmt rekommendera Odyssey Ai-One Jailbird Cruiser till alla som vill ha en snygg putter med härlig känsla och fantastisk stabilitet i puttrörelsen. Dessutom är den tillhörande headcovern bland de snyggaste och fräckaste jag sett utan att vara en dyr custom-beställning. Nästan så att den i sig är värd priset på 3999 kronor …

Läs mer på Odysseys hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights