Äta & BoNyheter

Unik gäst på vinhyllan

(Innehåller annonslänk)

Angelo Gaja är tveklöst Italiens mest kända och dynamiska vinpersonlighet. Hans viner har skördat större framgångar och fått fler utmärkelser än något annat italienskt vinhus. Gaja har haft en framträdande roll i moderniseringen av Piemonte genom införandet av allt från temperaturkontrollerade rostfria jäskärl, kortare macerationer och jäsningar och de mindre franska barriquerna möttes först av stor skepsis.

De stora och viktigaste förändringarna skedde i vingårdarna. Angelo började plantera med högre densitet, introducerade ”green harvest”, skördade aningen senare, allt för att producera bättre och mer koncentrerad frukt. Bättre frukt innebar även mer tanniner, vilket i sin tur krävde mer syre under vinifieringen. Valet av storlek på fat handlar mer om att tämja druvan Nebbiolos naturligt tuffa tanniner än att krydda vinet med ek. Vinerna lagras endast på franska fat under de första tolv månader, andelen ny ek begränsas till omkring 20 procent, därefter slutlagras vinet på större neutrala ekliggare under ytterligare minst tolv månader.

All odling är ekologisk

Druvorna till Gaja 2018 Barbaresco DOCG kommer från åtta vingårdar i Barbaresco med vinstockar som har en genomsnittlig ålder av 40 år. Kvalitetssäkrningen i vingårdarna liknar inget vi sett under våra resor i vinvärlden. Trots att det inte framgår så är all odling ekologisk. Gaja har över 70 heltidsanställda vingårdsarbetare, en per 1,4 hektar.

Hagelstorm förstörde skörden

På grund av hagelstormen den 16:e juli som förstörde ett flertal vingårdar som Gaja vanligtvis använder till Barbaresco vinerna, så gjorde man inte enskilda vingårds cru´n Sori San Lorenzo detta år. Enskilda vingårdscruerna Costa Russi och Sori Tildin drabbades dock inte av hagel, men man beslutade ändå att inte göra dessa viner utan använde frukten istället till Barbaresco 2018. Normalt skördas frukt från 14 vingårdar till detta vin, i årgången består blenden av frukt från åtta vingårdar.

Ett tips inför en God jul är att ge bort en flaska rött och ett par fina vinglas. Vi kan tipsa om de här vinglasen (annonslänk till Designtorget)

Varför inte ge bort ett paket med en dekanterare och två vackra vinglas? Denna dekanterare syresätter vinet snabbt på bara några minuter. Finns att köpa här! (annonslänk)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights