Nyheter

10 saker bra golfspelare inte gör

Vi fokuserar så mycket på vad proffsen gör, men vad kan vi lära oss vad de inte gör? Även proffsen gör misstag, bara inte lika ofta som oss vanliga golfare. Här är 10 saker som alla bra golfare inte gör på golfbanan.

1. Anländer till golfbanan fem minuter före de ska slå ut

Det har förvisso hänt. Självaste Rory McIlroy höll på att missa sin starttid i Ryder Cup en gång. Men de bästa golfarna i världen kommer alltid i god tid till banan. För många av oss är det såklart omöjligt att komma två timmar före vår starttid. Men om du kan ge dig 20 minuter för att värma upp ordentligt har du vunnit mycket redan där. De bästa golfarna brukar slå iväg en bra drive på ettan som sätter prägel på resten av rundan. För att de är uppvärmda och väl förberedda.

2. Följer upp ett misstag med ett annat

Det händer även på touren, men det är inte så vanligt. Visst är det frestande att snabbt försöka reparera ett dåligt slag med ett fantastiskt mirakelslag. Men ofta brukar det bara bli ännu värre. Proffsen är bra på att snabbt gilla läget, ta sitt straff, och sen spela vidare.

3. Förlorar sitt temperament

Har du någonsin sett en tourspelare tappa sitt humör? Det har du säkert, för det händer även de bästa ibland. Men när de ska slå sitt nästa slag, har de fått tillbaka sitt fokus och är i nuet igen. Nästan alltid leder ett hett temperament till mera elände på golfbanan. Glöm det som har varit och fokusera på nästa slag. Igen och igen.

4. Ger upp

Duktiga spelare ger sig aldrig. Att kunna få ihop en bra score trots att spelet inte sitter är en enorm styrka. Tiger Woods var nog bäst på det. Han fick ut praktiskt taget allt, även när han inte var i form. Du har säkert haft sju poäng ut och 22 poäng in någon gång. Så, ge aldrig upp, toppformen kan komma blixtsnabbt, dessutom har du även din stolthet att tänka på …

5. Skyller på klubborna

Proffsen går till sina tourbussar och justerar sina klubbor, eller använder Trackman och finjusterar sin utrustning efter det. Så visst, de har lite andra förutsättningar än oss vanliga golfare. Men ingen skyller på sin utrustning. Att mena att en slice berodde på drivern, det hör man inte från proffsen. Det är lika bra att gå till en custom fitting och skaffa saker som passar dig. Så kan du lämna bortklarningarna på klubbhusparkeringen.

6. Oroar sig för treputtar

I princip alla tourspelare puttar förbi hålet. Väldigt många amatörspelare puttar kort om hålet. Många är livrädda för att putta för långt med en sannolik treputt som följd. Proffsen puttar sällan utan fruktan och missar de hålet, ser de hur bollen rullar bakom hålet. Då vet de ju hur de ska slå i returputten.

7. Tar onödiga risker

Även om proffsen chansar och tar risker ibland vet de nästan alltid var det är OK att missa och framförallt var det inte är OK göra det. Det finns tillfällen då de kan attackera flaggan och när det är bästa att spela säkert. Det har de koll på och håller därmed bort stora siffror från scorekortet.

8. Tar för lite klubba

Det är väldigt sällan som tourspelarna slår för kort. Om du frågar ett proffs om några av de vanligaste misstagen som amatörspelare gör, är det ett vanligt svar att de oftast tar för lite klubba. Amatörgolfare tenderar att tro att de slår bollen längre än de faktiskt gör. Så våga ta en extra klubba!

9. Använder alltid drivern

Visst, även tourspelare som Rory McIlroy, Brooks Koepka med flera slår många drives. Men de träffar oftast fairway 300 meter bort. Att slå driver överallt som amatör och tro man är McIlroy eller Koepka brukar kosta en massa slag under en runda. Låt den klubban vila emellanåt och slå spoon eller järn från tee. Proffsen gör det ofta, du borde göra det också.

10. Slår bollar slumpmässigt

Proffsen har nästan alltid en plan med sin träning och håller fast vid den planen. När de värmer upp på rangen slår de inga bollar slumpmässigt, utan varje slag har ett syfte. Nästa gång du går till rangen med en hink bollar, fråga dig själv innan du slår den första bollen: Vad har du för plan?

Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights