NyheterTävlingar

Fransk seger på Åland

Det blev en dramatisk avslutning av Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken på Ålands Golfklubb. Flera spelare I täten jagade sin första seger på Ladies European Tour och när krutröken lagt sig inför den stora publiken på den 18:e greenen på den läckra Slottsbanan stod 25-åriga Anne-Charlotte Mora från Frankrike som segrarinna.

Mora låg ett slag efter ledarduon Lisa Pettersson och Ana Pelaez Trivino från Spanien inför den avslutande rundan. I strålande solsken var det Pettersson som inledde starkast, men även Österrikes Emma Spitz ville vara med och kämpa om den fina segerpokalen och övertog ledningen på de sista nio hålen. En treputt på det 17:e hålet förstörde dock hennes segerchanser och kvar på banan var ledarbollen med Pettersson, Mora och Pelaez Trivino. Med tre raka birdies på hålen 14-16 av fransyskan tog Mora ledningen med ett slag på två hål kvar att spela. Publiken samlades runt trion i ledarbollen och när alla gjorde par på det 17:e hålet var Mora i ledning på sju under par, med Lisa Pettersson på sex under och Pelaez Trivino på fem under inför det kluriga avslutningshålet på Slottsbanan. Tjejerna la där upp sig nära greenen på två slag och när Trivino missade sin eaglechans var det upp till Mora och Pettersson att göra upp om segern.

Lisa Pettersson, som kom tvåa förra veckan i Skaftö Open, visade styrka på den sista greenen och satte där sin tvåmeters putt för birdie och tvingade Mora att sätta sin birdieputt för att undvika särspel. Men fransyskan var lika stark hon, satt sin putt och ett stort franskt segerjubel bröt ut på Slottsbanan

– Jag kan inte tro att det är sant. Jag var riktigt nervös på det sista hålet, men det gick vägen. Det här betyder så mycket för mig, sa en lycklig segrarinna efteråt.

– Jag gillar verkligen den här banan och allting här. När vi kom fram till golfklubben kände jag direkt att det här kommer att bli en bra vecka.

Slottsbanan på Åland hyllades enormt av spelarna. Foto: Tristan Jones / LET

För Lisa Petterssons del blev det andra raka andraplatsen på LET. Förra veckan spurtade Linn Grant förbi henne på sluthålen. Och på Åland föll hon igen på målsnöret. Men det var inga sura miner för det för Pettersson.

– Jag är jättenöjd med veckan. Jag spelade bra och jag är glad och stolt att jag gav Mora en match på slutet. Det räckte inte hela vägen men jag har haft en fantastisk vecka på Åland. Jag älskar den här banan, alla har varit så trevliga och vänliga och det har nästan känts som att spela på hemmaplan, sa Pettersson.

Lisa Petterssons avslutade sin vecka på Åland med en birdie. Foto: Tristan Jones / LET

Även trean Pelaez Trivino var väldigt nöjd med sin vecka.

– Jag är väldigt nöjd och stolt över min prestation. Jag spelade bra och jag njöt hela den sista dagen. Det här är första gången jag är på Åland och jag hoppas verkligen att tävlingen spelas här även nästa år, för det är en fantastiskt golfbana, menade Pelaez Trivino.

Finska golfförbundets ordförande Hanna Hartikainen tyckte att arrangemanget blev precis så bra de hade hoppats på när tanken för LET-tävling på Åland föddes för två år sedan och menade att det fanns goda förutsättningar för att tävlingen kommer att återkomma till Ålands GK:s Slottsbana redan nästa år. Juha Juvonen, Sports Director på Finska golfförbundet är inne på samma spår, inte minst efter spelarnas kommentarer om banans layout och skick samt de fina bemötandet på klubben de fått under veckan. Som ett litet kul bevis på servicen spelarna fick från golfklubben saknade segrarinnan Mora en wedge när hon kom till Åland. Detta fixade Andy Garth från golfshopen och lånade snabbt ut en till fransyskan, som visade sig vara en vinnarklubba.

Detta var även årets höjdpunkt för kändiskocken Micke Björklund som driver golfrestaurangen och Smakbyn en bit från golfbanan.

Davide Lantos från LET prisade banans lämplighet som tävlingsbana och konstaterade att greenernas hastighet mycket väl kunde mäta sig med de bästa banorna i Europa och USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights