Midsommarminnen med Västerbottensost
Sillplanka med färskpotatis och gräddfilsröra med Västerbottensost.
Sommarens höjdpunkt, självaste midsommarafton närmar sig. Med sina varma dagar och ljusa nätter är det nog en av våra mest folkkära mathögtider. Sill och färskpotatis, gräslök och jordgubbar. Så många goda smaker samlade på ett och samma bord. Här bjuder Västerbottensost på några favoriter till midsommarbordet.
4 portioner
500 g färskpotatis, kokt
2 burkar matjessillfiléer
4 ägg, kokta
1 rödlök, finhackad
Dill, i små kvistar
4–6 skivor rågbröd eller hårt bröd
Läs mer om Golfbladets recept här>>>
Gräddfilsröra med örter och Västerbottensost
2 dl gräddfil
60 g Västerbottensost®, riven
0,5 dl dill, hackad
0,5 dl gräslök, finskuren
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Blanda ingredienserna till gräddfilsröran och smaka av med salt och peppar. Lägg röran i en liten glasburk eller skål.
Dela eller skiva potatisen, skär matjessillen i 2 cm bitar och dela äggen i halvor. Varva potatis och matjessill på ett fat. Lägg på ägg-halvor, strö över rödlök, klicka på gräddfilsröran och toppa med dill. Servera med bröd och gärna en extra bit Västerbottensost.
Snittar på rågbröd med krämig laxröra, Västerbottensost och kapris.
4 portioner
En lättlagad laxröra som passar både till salladen eller som snittar på buffébordet. Servera på rågbröd eller i salladsblad, med ägg eller med gröna skott och hyvlade rädisor.
250 g varmrökt lax
1,5 dl crème fraiche
40 g Västerbottensost®, riven
2 msk majonnäs
2-3 msk små kapris
Salt och svartpeppar
Pressad saft från 1/2 citron
Till servering
Rågbröd, rädisor, ärtskott och kokta ägg
Dela laxen i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en fin laxröra. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
Lägg röran på en skiva rågbröd med ärtskott, skivade rädisor och ägghalvor.
Foto Fabian Björnstjerna