Golfbanor utomlandsGolfpärlorNyheterSpanien

Avslappnad lyx på soliga Mallorca

Carrossa Hotel & Spa ligger högt upp på en kulle nära den historiska staden Artà på nordöstra Mallorca och erbjuder sköna vyer ut över berg och hav. Det är skön lyx från början till slut och den härligt avslappnade stämningen inbjuder verkligen till att varva ned och bara njuta. Golfen kommer nästan i andra hand här. Men bara nästan!

Mallorca är alltid en bra destination. Sommar som vinter och som vanlig turist eller som golfturist. Det är lätt att ”fastna” i Palma eftersom där finns allt man kan behöva, men vågar man vidga sina vyer har den lilla ön massor av charmiga destinationer och Carrossa Hotel & Spa är en av de trevligare.

Det gamla herresätet har en över 300 år lång historia och har nu förvandlats till ett intimt, men femstjärnigt boutique-hotell med vyer över hav och land, ett stort spa med pool såväl ute som inne, gym och alla behandlingar man kan tänkas vilja ha.

Makalösa vyer och perfekt skick

För den som till äventyrs gillar golf är hotellet också en bra bas för den som vill njuta av de fina banorna på den nordöstra delen av banan. Den mest prestigefyllda är Club de Golf Alcanada som ägs av Peter Porsche. Robert Trent Jones Jr.-layouten ligger i ett kuperat naturskyddsområde och bjuder på makalösa vyer från många av hålen.

Det vardagsskick som presenteras en dag tidigt på våren är makalöst bra, fairway är hård och jämn, ruffen sådär lagom saftig och tuff utan att dölja bollarna och greenerna härligt snabba. Även från gul tee spelas en del hål ganska långa, men på många ställen kan det kosta ganska mycket att slå snett så det kan ibland vara bättre att spela klokt och lägga upp.

Det går utmärkt att spela banan till fots, men med några rejäla backar är det skönt att ta en golfbil och spara energin till golfen. Efteråt kan man ladda om med någon av de utsökta rätterna på terrassen med utsikt över Alcudiabukten innan det är dags att åka tillbaka till hotellet.

Kulinarisk höjdpunkt

På Carrossa handlar det inte bara om avslappning och fina vyer, man bjuder också ett kök i världsklass där såväl lunchens utsökta tapasbricka som kvällens fine dining-middag gör att man utan vidare skulle kunna åka hit utan att ens bry sig om golfen.

Rätterna har ett genomgående medelhavstema och den föreslagna fyrarättersmenyn ändras från dag till dag. En het gambas-förrätt balanseras med den efterföljande soppan innan en fantastisk hälleflundra ställs fram. Desserten som kommer in får egentligen inte plats, men när det bjuds en perfekt chokladfondant får man offra sig.

Lång golfdag

När dagen gryr igen lockar den överdådiga frukosten egentligen inte, men en liten omelett går ned innan det är dags för en lång golfdag. Först ut är Pula Golf Resort som haft Europatouren på besök flera gånger, bland annat 2010 när Peter Hanson vann tävlingen.

Parkbanan är en rätt skön utmaning med ganska öppna hål i varierande längd på ett lagom kuperat område där man gärna går med bagen på ryggen eller en vagn. Vatten, bunkrar och förrädiska greener utgör banans skydd mycket mer än längd och den som har löd i bössan kan ta sig an både par 5-hålen och några korta par 4. På sista nio bjuder banan på fina vyer ut över havet och Mallorcas landskap, men det gäller att hålla tungan rätt i mun eftersom här också finns några av de tuffaste hålen.

Efter en snabb öl på terrassen blir det taxi till Canyamel, en av de få banor på Mallorca som jag aldrig spelat. Vid ankomsten undrar jag om det är stängt för det är väldigt tomt, men nejdå. Efter betald greenfee och en snabb lunch kan jag stega ut på ettans tee och njuta av den fina banan helt på egen hand.

De lätt kuperade första nio hålen är riktigt roliga med precis lagom mycket höjdskillnad för att det ska vara okej att gå backe upp och backe ned med en tvåhjulig vagn på släp. På några av de upphöjda greenerna är det tufft att nagla fast bollen vid flaggan, men på fina femte hålet, blott 93 meter från gul tee blir det inte bara stopp på bollen – den landar precis vid flaggan, men spinner nästan hela vägen av green.

Efter en nödvändig vattenpåfyllning i hettan är sista nio barmhärtigt platta. Här är hålen förvisso inte helt lättspelade, med en del vatten i spel och förrädiska bunkrar som sväljer bollen när man tror sig kunna stjäla ett slag på ett nåbart par 5-hål. Krafterna börjar ta slut, men räcker ändå till den sista klättringen upp till greenen på hål 18 precis nedanför klubbhusets terrass. Som ensamspelare gick det väldigt snabbt, men lite trist är det ändå att det enda sällskapet idag var en svart katt som satt och tittade på när jag slog ut på åttan. Och tycktes vara måttligt imponerad.

Snabbvisit

Väl tillbaka på hotellet hinns precis en vända i poolen och en lång dusch innan vi får en förevisning av lite mallorkinska viner där ett rött vin baserat på manto negro-druvor är så gott att vi beställer in ett par flaskor till kvällens middag. Återigen bjuds vi på en fyrarätters där den stora höjdpunkten är perfekta lamb racks. Gudomligt gott!

Några cocktails i Bar Oro, med ett guldtema som passar namnet, avslutar kvällen och efter några timmar i rummet är det dags att äntra bussen för resan på vägen tillbaka till flygplatsen. Det har varit en alldeles för kort resa och i stället för att njuta av temat med avslappning och nedvarvning på Carrossa blev det en massa flåsande på golfbanorna, men vad gör väl det när dagarna bjudit på så mycket njutning.

Text: Michael Broström

Länkar

Hotellet: www.carrossa.com
Alcanada: www.golf-alcanada.com
Pula Golf Resort: www.pulagolf.com
Canyamel Golf: www.canyamelgolf.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights