NyheterThailand

Black Mountain – Att leva sin golfdröm

Hua Hin, en av Thailands äldsta semesterorter, bjuder på ett behagligt tempo som står i kontrast till det hektiska Bangkok. Många skandinaver har funnit ett andra hem här och har investerat i lägenheter eller villor i denna vackra och gemytliga region belägen några timmar söder om huvudstaden. För nästan tjugo år sedan anlände Stig Notlöv till Hua Hin och föll genast för området. Han beslutade sig för att bygga en av landets främsta golfanläggningar i bergen några kilometer från staden.

Beröm från hela golfvärlden

Efter ett snabbt och smidigt bygge kunde Black Mountain Golf Club öppna sina portar bara någr år senare och genast började hyllningarna strömma in från hela golfvärlden. Banan blev snabbt omtalad som en av de bästa i hela Asien. Men Black Mountain erbjuder inte bara en fantastisk golfupplevelse. Klubbhusets restaurang är vida känd för sin goda mat och här serveras frukost, lunch och middag och på menyn finns det mängder av thailändska, internationella och under vintertid även svenska rätter. Här finns allt från Pad Thai till köttbullar, även fräscha sallader, pasta och för köttälskarna finns en stor variation delikatesser direkt från grillen med allehanda goda tillbehör och såser till.

Sedan 2016 har Black Mountain 27 hål efter att ha byggt om sin korthålsban till en tredje niohålsslinga. The East Course var tidigare de första nio hålen, och här finns en mängd läckra hål där fyran med sin läckra ö-green och det häftiga sjätte hålet etsar sig fast i minnet. Efter en kort paus för att fylla på vätska i klubbhuset är det vanligast att fortsätta ut på North Course, som tidigare var de sista nio hålen på banan. Här testas man direkt med en tuff par-4 med utslaget framför klubbhuset. Tvåan är ett fantastiskt korthål med vatten runt nästan hela greenen. Avslutningen är häftig, där det sista hålet är en lång par-5 som går upp hela vägen till det vackra klubbhuset.

West Course är det senaste tillskottet. Den slingrar sig fram genom dalgångarna bland de omgivande bergen och erbjuder en varierad utmaning, som kräver strategi och tålamod. Banans skick är utmärkt med snabba och ondulerade greener. Det gäller att lyssna på vad din caddie säger för sannolikheten att hon har rätt, och du har fel, är mycket hög.

Banan är något torrare i år än tidigare, då det inte kom så mycket nederbörd under höstens regnperiod. Black Mountain har dock eget vatten, närmare tre miljoner kubikmeter, men det täcker inte hela banan och därför är fairways inte lika gröna som tidigare år. Faktum är att detta har uppskattas av många spelare då bollarna rullar längre än tidigare och banan spelas lite annorluna.

Fantastiskt klimat

Klimatet runt Hua Hin vid Siambukten är i princip perfekt. Här är det något svalare än vid huvudstaden Bangkok och även lite torrare än den östra sidan av Siambukten och de södra delarna av Thailand. Det thailändska kungahuset har sitt sommarresidens i staden, som är landets äldsta semesterort. Hua Hin har cirka 100 000 invånare och nästan 5 000 av dem är svenskar. En av regionens absolut största arbetsgivare är Black Mountain Golf Club.

Bakom ettans green vid West Course finns det 42 hus, samtliga utrustade med pool, kök, air condition, TV och mysiga trädgårdar. Transport ingår med smidiga ”resort-shuttles”, som tar gästerna från till och från klubbhuset. Det går att bo i husen några dagar om man nyttjar golfklubbens erbjudande på ”Stay & Play” för 3 995 bath per dygn för boende och spel, vilket motsvarar cirka 1 400 SEK. Det finns även möjligheter att bo här under en längre tid, och då kontaktar man golfklubben direkt. Vid husen finns även Hua Hins enda internationella skola för elever i åldrarna 3-18 år.

Mycket att göra vid sidan av golfen

Om man inte vill spela golf varje dag, finns det en mängd olika alternativ att göra i Black Mountain. Några hundra meter från vid West Course finns den stora vattenparken med mängder av pooler och vattenrutschbanor. För stela kroppar eller bara för ett allmänt välbefinnande finns ett fantastiskt spa vid klubbhuset, som erbjuder olika typer av massage och ansiktsbehandlingar.

Faktum är att Black Mountain är mer än en golfanläggning. Det har blivit som ett litet samhälle i bergen ovanför Hua Hin med en härlig gemenskap som alltfler golfare och livsnjutare vill ta del av.  Det är verkligen en ynnest att besöka Black Mountain. Att sitta vid poolen, koppla av och nyttja husets snabba WiFi medan man läser om det senaste snöovädret som drabbat Sverige, är en njutning som delas med viss försiktighet på sociala medier för att undvika att reta upp vännerna hemma. Men man vill ju gärna berätta hur bra man har det på andra sidan jorden …

Black Mountain är ett paradis på jorden för oss golfare!

Foto: Peter Cordén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights