LivsstilNyheterTrädgård

Dags att vakna till liv

Efter en ovanligt lång vinter är det fantastiskt att se hur allt vaknar till liv igen. Små vårblommande lökar börjar titta upp från jorden, och i perennrabatterna börjar små nya gröna skott visa sig. Pelargonerna börjar återigen växa efter vilan i garaget. Det är fantastiskt att se hur livet kommer åter i det som verkat dött. Ljuset återvänder, frön gror och knoppar brister. Vi har allt det härliga framför oss, och förväntningarna och längtan är stor.

Plocka in våren

För att göra längtan lite kortare tjuvstartar jag våren inomhus. Jag plockar kvistar från vårblommande buskar och träd och sätter in dem i värmen och på så sätt påskynda blomningen. På det viset kan jag njuta av blomning inomhus när knopparna utomhus fortfarande är slutna och vilande. Några av mina favoriter att plocka in är spirea, rosenrips och drottningen själv, magnolian.

Magnolian är för mig ett måste i trädgården. Den har en historia som sträcker sig ända till dinosauriernas tid och är en ovanlig skönhet. Med sina ludna knoppar, som allt eftersom vårens värme kommer, blir allt mer svällda för att till sist spricka och visa sina underbara blommor som liknar porslin, är det svårt att inte få blickarna på sig. Det är inte konstigt att just magnolian är en av de blommor som har fått ett hål på Augusta National uppkallat efter sig.

Inspireras av Augusta National

Augusta National är banan där alla hål är namngivna efter blommor, träd och växter. Så om du vill ha en trädgård inspirerad av Augusta National är magnolian ett bra val att börja med.

Magnolia

Magnolian härstammar från Asien, Nord- och Sydamerika, där den växer naturligt. Den har som sagt en lång historia bakom sig, och den är en riktig överlevare. Magnoliasläktet omfattar ca 200 arter, och självklart är inte alla av dem härdiga här hos oss. Men det finns de som klarar vårt klimat utmärkt. Tänk på att alltid placera din magnolia vindskyddat, där den inte utsätts för onödig blåst. Jorden bör vara lucker och lite åt det surare hållet. Att blanda den befintliga jorden med lite rhododendronjord brukar bli bra. En annan sak att tänka på gällande magnolian är att inte störa rotsystemet. Rötterna ligger mycket grund och man bör undvika att gå under magnolian eller störa den med för mycket plantering eller liknande under den. Min magnolia är en hybridmagnolia Magnolia x loebneri  ‘Leonard Messel’, som är en korsning mellan japansk magnolia och stjärnmagnolia. Detta är en av de tåligare sorterna och härdig till zon 3. Hos mig blommar den i början av maj månad, och det är lika fantastiskt varje år.

Azalea

Om Augusta National är inspirationen går det inte att utelämna azalean. Hål 13 bär namnet Azalea, och det är nog den växt som banan kanske är mest känd för. Längs med banan finns 30 olika arter representerade och totalt växer ca 1600 azaleor eller rhododendron längs med banan.

Skillnad mellan azalea och rhododendron

Azalea och rhododendron tillhör samma familj, men azalean fäller sina blad på hösten och blommar på bar kvist under maj-juni. Rhododendron däremot är en städsegrön buske och behåller sina löv under vintern. Att den är grön under vintern tror jag är en av anledningarna till att den länge har varit och fortfarande är så otroligt populär. Med sin gröna färg och runda form är den väldigt vacker även när den inte blommar. I vinterlandskapet tillför den både form och färg till allt annat som då känns kalt och färglöst.

Både azalea och rhododendron är surjordsväxter, så dessa bör sättas i sur och fuktighetshållande jord. Likt magnolian har även dessa växter ytliga rötter, så undvik att gå eller återkommande plantering under dem.

Fortsätt att inspireras

Att ha en magnolia samt en azalea eller rhododendron i sin trädgård är ett steg i rätt riktning. Dessa två fantastiska växter kommer definitivt att locka blickarna till sig. Om du vill fortsätta att låta dig inspireras av Augusta National finns det bara fantasin som sätter gränserna…

Camellia, Yellow Jasmine, Pampas eller Flowering Peach. Vilken väljer du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights