Golfbanor i SverigeNyheter

Blicka mot Borlänge

Borlänge är staden med uråldriga traditioner och nyskapande musik, kulinariska specialiteter och roliga aktiviteter. Här är våra utvalda favoriter som tar dig på en blickfångande promenad i hjärtat av Dalarna, långt ifrån storstadsstressiga kvarter.

1 stad

Vad är typiskt svenskt? Om du tänker på folkdräkter, dalahästar och midsommarstänger då är du inte så långt ifrån den gängse bilden. Inte minst är dessa symboler signifikanta för Dalarna.

Det moderna Borlänge som vi känner till i dag – Dalarnas största tätort – växte fram under det sena 1800-talet när järnväg och industrier kom till bygden. Domnarvets Jernverk, Kvarnvedens papperbruk och Stora Kopparbergs Bergslag blev de stora arbetsgivarna och fram till 1970-talet var Borlänge en utpräglad industristad och arvet lever kvar både i stadskärnans identitet som i invånarnas stolthet.

Samtidigt är Borlänge en stad med ett rikt kulturarv, som alltid varit öppen för nya idéer. Som så många andra industristäder fostrat inflytelserika kulturutövare, sjuder det av liv, inte minst musikaliskt. Världstenoren Jussi Björling och nutida artister som Miss Li, Mando Diao och bröderna Viktor och Gustaf Norén är bara några av alla som kommer härifrån.

Dalarna är ett av Sveriges populäraste landskap att turista i både på vintern och sommaren. Det finns gott om roliga aktiviteter i och runt Borlänge, från att paddla kajak alldeles utanför stadskärnan till att cykla runt sjön Runn. Närheten till vildmarken bjuder in till både fysiska utmaningar och vandringsturer i stillhet. Det fantastiska landskapet hyser även flera natursköna och välskötta banor med dalakultur inpå knutarna. Det är en avstressande miljö att spela golf i och får du sällskap i bollen av Borlänges främsta tillgång – trevligt folk – så blir besöket en fullträff.

2 hotell

Elite Hotel Brage

Med toppläge mitt i Borlänge centrum erbjuder Elite Hotel Brage boende i en varm och personlig atmosfär. Det fyrstjärniga hotellet är nyligen renoverat och har 102 trivsamma rum och sviter. Här finns en uppskattad gastropub, fitnessrum och inte minst välkända Vana Spa som erbjuder en mängd olika behandlingar.
Stationsgatan 1,
www.elite.se

Ulfshyttan Herrgård

För genuin dalakultur rekommenderas Ulfshyttan Herrgård, belägen ett par mil söder om Borlänge. Hit kommer man för att koppla av i en unik herrgårdsmiljö – historien sitter i väggarna. Endast 17 rum, alla med sin prägel och kantstötta charm, borgar för avskildhet. I relaxavdelningen finns bubbelbad och bastu; efter ett besök hoppar man med fördel i sjön alldeles utanför. Restaurangens meny är kort men föredömligt varierad.
Ulfshyttans Herrgård
www.ulfshyttan.se

3 restauranger

Äteriet

Den som uppskattar god mat och dryck kommer att finna många kulinariska upplevelser i Borlänge. På Äteriet, beläget i ett klassiskt rött dalahus med vita knutar i Hantverksbyn, samsas klassiska rätter med innovativ matlagning och en gedigen öl- och vinkyl. Vällagat och gott i mysig miljö. Vid fint väder slår man sig ner i trädgården där livespelningar arrangeras hela sommaren.
Hantverksbyn 1
www.ateriet.se

Basta

Det italienska köket är en favorit för många och restaurang Basta gör sitt allra bästa för att förflytta dig till en livfull trattoria. Det härliga glashuset flödar av ljus och atmosfär. Här möter rik mattradition modernt hantverk och menyn är utformad för att rätterna ska kunna delas sinsemellan. Inled med en aperitivo, fortsätt med antipasti all’italiana, därefter frasig pizza, en pastaklassiker eller krämig risotto. Se dock till att lämna rum för avslutande dolci – på dessertmenyn finns både tiramisu och pannacotta.
Sveagatan 17
www.restaurangbasta.se

Gammelgårdens kafé och kök

Gammelgården vid Dalälvens västra strand är en av Sveriges största hembygdsgårdar. Här ordnas aktiviteter som midsommarfirande, danskvällar, vigslar med mera och de många byggnaderna vittnar om Borlänges historiska rötter. Det sommaröppna kaféet erbjuder lunchservering och på menyn finns smörgåsar, sallader, enklare rätter och kaffebröd. Slå dig ner för fika eller lunch i solen. Avsluta med lokalt producerad glass som svalkar skönt i värmen.
Gammelgårdsvägen 2

4 golfbanor

Dalsjö Golfklubb

Naturskön golfbana strax intill Dalsjö By som bjuder på 18 härliga och roliga golfhål. Den lätt kuperade golfbanan slingrar sig fram i både park- och skogsmiljö. Det är inte så mycket vatten att tala om, men utmaningar saknas inte. På anläggningen finns även Lilla banan, en pay & play-bana med sex korthål, en stor range, samt två padelbanor. Golfkrogen serverar klassisk husmanskost – strömming med potatismos är väl ändå en perfekt avslutning på en skön golfdag? För husbils-/husvagnsresenärer finns fyra ställplatser med el.
www.dalsjogolf.se

Falun-Borlänge Golfklubb

Bildad redan 1955 är Falun-Borlänge den näst äldsta golfklubben i Dalarna och en av de femtio äldsta i landet. Det har gett golfbanan, ritad av banarkitekt Nils Sköld, möjlighet att utvecklas under tid och rota sig i det gamla kulturlandskapet. Standarden är hög och banan är både vacker och krävande för alla typer av spelare – en riktig dalautmaning! Särskilt greenerna biter ifrån, så håll koll på spellinjerna från tee och placera dina inspel väl. Addera mycket vatten på det så måste du verkligen ha i åtanke när du ska chansa och när du ska spela safe. Träningsmöjligheterna är goda, ställplatser för husbil/husvagn finns och restaurangen har gott rykte.
www.fbgk.se

Säters Golfklubb

Dalarnas bästa golfupplevelse? Mycket möjligt. Säters Golfklubb har i många år rankats högt bland Sveriges golfbanor. Av typisk Sune Linde-karaktär premieras teknik före längd. Men då hindren är strategiskt placerade passar den omväxlande och lätt kuperade skogs- och parkbanan alla typer av spelare. Det natursköna läget med utsikt över sjön under stora delar av rundan bidrar till helhetsupplevelsen. Efteråt kan du avnjuta lunch och à la carte i restaurangen. Som gäst finns även möjlighet att övernatta i en enklare stugby.
www.satersgk.se

Gagnefs Golfklubb

Många hyllar Dalarnas fantastiska natur och på Gagnefs Golfklubb hamnar du i en idyll. Med Dalälven som närmaste granne slingrar sig de 18 hålen fram i en unik miljö. Spelar du dåligt gör inte det något, kompensation får du i form av vackra naturscenerier och bäckraviner. Banan är lagom kuperad och bjuder såväl nybörjare som mer erfarna spelare på en skön upplevelse. Klubben jobbar hårt mot målet att bli en av landets i särklass trevligaste. Det märks. Efter golfronden kan du slå dig ner på uteterrassen över en bit mat medan älven flyter förbi i bakgrunden. Övernattningsmöjligheter finns, liksom en korthålsbana med sex hål.
www.gagnefsgk.com

5 tips

Lär känna makarna Larsson

Carl Larsson är en av Sveriges mest kända konstnärer, från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Även hans fru Karin är känd för sin konst och sina textilier. På Carl Larsson-gården i Sundborn, parets kreativa hem där konst och hantverk har bevarats, kan du dyka djupare in i Dalarnas konsthistoria. Uppleva deras för tiden väldigt moderna inredningsideal som idag ses ikonisk inom svensk heminredning och familjeliv. Guidade visningar dagligen.
Carl Larssons väg 12
www.carllarsson.se

Besök Vana Spa

Efter en golfrond är det skönt att unna sig en stunds total avkoppling. Varför inte en djupgående massage? Förstklassiga Vana Spa erbjuder en rofylld atmosfär där ditt välbefinnande står i fokus. Utöver inomhuspool och kallbad, finns bastur, jaccuzzi, gym och en inbjudande loungedel, är utbudet av spabehandlingar generöst.
Stationsgatan 1
www.vana.se

Konditorkonst

Gauffin Boulangerie är något så tilltalande som ett av Sveriges vassaste konditorier. Här skapar prisade Josefin Gauffin godsaker till perfektion; hon har såväl varit chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm och stod för tårta och dessert till Prins Carl-Philips och Sofias bröllop, som vunnit VM-guld med kocklandslaget. Sväng förbi denna pärla och njut av himmelska Budapestbakelser, éclairer, gobullar och utmärkt espresso.
Sveaborgsgatan 3–5
www.gauffinboulangerie.se

Falu Gruva

Med tusenårig historia är Falu Gruva är ett oerhört spännande besöksmål för hela familjen. Följ med ner i underjorden på en guidad visning, där spåren av gruvdriften är tydliga i form av vindlande gångar, djupa schakt och stora salar. Ovan jord kan du kika ner över kanten till det mäktiga dagbrottet Stora Stöten, se de gamla gruvarbetarbostäderna och utforska Gruvmuseets interaktiva utställningar.
Gruvplatsen 1, Falun
www.falugruva.se

Öga mot öga med strutsen

Uttrycket från jord till bord förverkligas hos Sahlins Struts. På familjen Sahlins strutsuppfödning finns ett par hundra strutsar och under en guidad tur får du lära dig om vad strutsarna äter, hur fort de kan springa och hur uppfödningen går till. Och så förstås det alla undrar: hur mycket väger egentligen ett strutsägg? Allt från strutsarna förädlas och i kaféet kan du testa att äta strutsäggkaka, nygrillad strutsburgare och glass gjord på strutsägg. Gårdsbutiken säljer olika produkter såsom dammvippor, charkuterier och handgjorda chokladpraliner med strutsäggslikör.
Sveden 1
www.sahlinsstruts.se

Text: Jenny Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights