LivsstilNyheterPorträtt

Christian Modin, pro på Roslagens GK: ”Jag växte upp på banan”

– Det bästa med banan är att man aldrig tröttnar på den. Den är så mångskiftande, ändrar personlighet varje sommar och överraskar fortfarande, säger Christian Modin, golfpro på Roslagens Golfklubb, när vi ses på restaurang Den Gyllene Räven vid vattnet i den nya stadsdelen Hamnen i Norrtälje.  

Han hälsar glatt och småpratar litet med krögaren, som även han är golfare. På menyn finns läcker svampomelett, smugglartoast med varmrökt lax och en lyxig variant av tunnbrödsrulle med mos. Men Christian bestämmer sig för pastan. Det krävs kolhydrater för att orka med nya pappalivet med lille Billy, fem månader.

Hamnen i Norrtälje

I Hamnen byggs det för fullt. När allt står färdigt kommer det att finnas båtplatser, bad, butiker, torg och ännu fler caféer och matställen utmed hamnpromenaden. Många flyttar till den trevliga småstaden Norrtälje, som blivit alltmer populär. Det mesta finns inom gångavstånd och naturen och skärgården i närheten lockar.  

Christian är född 1991 och växte upp i Solbacka inte långt från Roslagens golfklubb, som var hans lekplats som liten och blev hans arbetsplats som vuxen. En oas där han känner till varje grässtrå.

Jesper Parnevik – flitig sommargäst på Roslagens GK

– Roslagen är en fantastisk gammal bana, som kräver en hel del omvårdnad. Våra banarbetare är duktiga, men har mycket att göra. Det är en härlig bana, och jag tycker att den är både spännande och rolig att spela.

Roslagens GK – första nio hålen ritades och byggdes av Thure Gabriel Oxenstierna och blev spelbara våren 1965. 


Klubben bildades den 4 oktober 1964, då godsägaren Thure Gabriel Oxenstierna bestämt sig för att anlägga en golfbana på sin egen mark. De första nio hålen ritade han och byggde själv, och året därpå blev de spelbara. Här lärde sig Jesper Parnevik att slå knixiga slag bland tallar och bergknallar på den inbjudande skogsbanan en mil norr om Norrtälje. Det sägs att det var efter en av sommarrundorna här, som han beslöt sig för att satsa helhjärtat på golf. Nu finns även en mycket välskött pay and play-parkbana med 12 hål. Läget är en aning hemligt undangömt från allfarvägen, en riktig idyll för både medlemmar och gäster. 

Christian Modin om att vara golfinstruktör: ”Förutom god pedagogik är tålamod viktigt” 

Den 15 april öppnade Roslagens GK för säsongen efter en snörik vinter, och träningen satte i gång med full fart igen. Då jobbar Christian och Marcus ”Mackan” Segerström, som också är golfinstruktör på klubben, ofta mer än heltid. De har växt upp tillsammans och känner varandra väl.  

Varje sving är unik

– Vi anpassar oss efter våra elever. Pensionärer kan träna dagtid, men ofta är det under helger, tidig morgon eller sena eftermiddagar som de flesta bokar in en lektion. Jag försöker behandla alla elever olika och skräddarsyr golflektionerna efter dem jag tränar. En junior är väldigt formbar. Man säger ”gör det här”, så gör de det. De bara slår. Det är vanligt bland golfare att man fokuserar mer på valda sanningar om hur man ska slå iväg bollen än att faktiskt fokusera på rätt saker. Varje sving är unik. Förutom god pedagogik är tålamod viktigt. 

Pappa Leif Modin är klubbens nestor

Christians pappa Leif är med sina 37 år i branschen en legendar på klubben. I Kalmar tränade han Joakim ”Jocke” Haeggman, som sedan blev Sveriges första spelare i Ryder Cup. Haeggman hade även en bejublad clinic på Roslagens GK 2014, när man firade 50-årsjubileum. Leif Modin driver shoppen som ingår i Golf Store-kedjan och är fortfarande Head pro på klubben, men har lämnat över instruktionsbiten till framförallt Christian och även Macke.

Marcus ”Mackan” Segerström är också Pro på Roslagens GK.

Sonen går i sin fars fotspår, började tävla 2005, har gått PGA-kursen och är en flitigt anlitad golftränare på Roslagens GK. Christian ser banan som sitt andra hem. 
– Jag började spela när jag var liten, gick på några träningar en eller två gånger i veckan. Då var jag inte särskilt intresserad. Det var först när jag var 14 år, och familjen spelade på en korthålsbana i USA, som jag tyckte golf var roligt.

”Min styrka är närspelet”

– När jag var ung blev man avsläppt på banan och hängde där en hel dag. Nu känns det som om det har försvunnit. I dag är det mer en aktivitet efter skolan, som ska klaras av på en timme. Man ska leka golf och lära sig slå alla slag. Man ska bli en golfare, inte bara en person som slår på en boll. Min styrka är närspelet. Det beror mycket på att är jag bara gått runt på övningsbanan och haft roligt, berättar Christian, som ser sig själv som en träningsprodukt.

Han vet hur viktig det är att ta lektioner och öva på rangen.
– Jag gick på golfgymnasiet i Åtvidaberg för att satsa på min egen golf. Där lärde jag mig mycket hur man tränar och fick en bra golfgemenskap, berättar Christian, som gick ut gymnasiet 2010 och hösten samma år kvalade han in till Nordea Tour (Swedish golf tour). Under samma tid blev jag proffs och spelade tre säsonger på Nordea tour och Nordic Golf League. Det var en rolig tid.
Hösten 2014 hoppade jag på PGA:s tränarutbildning som jag blev klar med i mars 2017.

Bor nära havet

Christians sambo, Andrea, växte upp i ett stort hus i Upplunda inte långt från golfbanan. Hennes mamma bor kvar och hjälper till med barnpassning. 
– Vi köpte grannhuset, som Andreas morfar bott i, vilket känns bra nu när vi har en liten son. Ett stenkast bort bor min fem år äldre bror, Wille Modin, med sin familj. Han spelar också golf när han hinner. Wille driver den väletablerade klädbutiken Inse i Norrtälje stadskärna.

Med endast 200 meter från huset ner till badbryggan blir det många härliga dopp, något många Roslagsbor längtar efter så här års. 
– Jag är lyckligt lottad som bor nära havet. Det finns inget så avkopplande som att komma hem från jobbet, ta en simtur och bara njuta av sommarkvällen tillsammans med familjen, säger Christian, som älskar att vara hemma och har ingen större längtan efter att resa i väg långt bort som under åren som proffs.
Pandemin satte inga direkta käppar i hjulet, utan den golfboom som följde i dess kölvatten bidrog till fullbokade lektionspass och mer arbete. 
– Förra vintern var jag ensam i Norrtälje om att ha inomhus-golf. Det visade sig bli en otroligt populär aktivitet. När det var som mest bokat var det 40-50 timmar.

Roslagens Pro ser fram emot att träffa alla gamla och nya elever på Roslagens GK nu när man öppnat för säsongen. Aldrig förr har intresset för lektioner och golf varit så stort, och med alla nyinflyttade till den växande staden Norrtälje lär det bli många lektionspass på den idylliska skogsbanan.

Lever sin dröm

Christian lever sin dröm. Golf är en passion.
– På sommaren finns det bara en nackdel med golf. Vi instruktörer spelar som minst, när alla andra spelar som mest!

Christian Modin Pro Roslagen
Christian Modin är Golfpro på Roslagens GK

Namn: Christian Modin
Gör: Golfpro på Roslagens GK
Började spela golf: 1998
Hcp: +1,3
Lägsta score: 68
Favoritklubba: Driver
Favoritbanor: Roslagens 18-hålsbana – går inte att tröttna på. Ljunghusen – älskar linksgolf och har bra minnen från banan.
Intressen: Golf! Jag lever golf 24/7 kan man nog säga. Tränar, spelar, tänker, tittar, läser och jobbar med golf. Men utöver det gillar jag att åka skidor både på längden och utför. Styrketräning. Titta på tv-serier och sport.

Har ni vägarna förbi Roslagens GK? Boka golflektion med Christian Modin här>>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights