Golfbanor utomlandsGolfpärlorNyheter

Costa Navarino – Den optimala destinationen

Det är inget snack om saken. Costa Navarino spelar i Champions League-klass rakt igenom och har belönats och hyllats i både tävlingar och media.

Via en smidig flygresa med Aegean Air och med en skön inflygning och sväng runt Aten, närmar vi oss Venizelos flygplats. Samtliga på flyget har varit seatade i mittenraden utan några bredvid oss. En coronasäker variant som känns bekvämt och smart även i Economy Class.

Under högsäsong finns det direktflyg till Kalamata med en kort transfer till hotellet, men så här sent på säsongen finns inga direktflyg så vi tar en busstransport från Aten mot vår destination.

Det är bra vägar förutom sista 40 minuterna som är lite mer som vanliga grekiska vägar.

Hotellentrén känns lyxigt avslappnad och bådar gott och en uppgradering till svit blir en glad överraskning. Ett stort badkar är lustigt nog placerat i sovrummet, dock med möjlighet att skicka ner en liten avskärmande rullgardin vid behov av lite avskildhet.

Den pampiga lobbyn på Westin Resort. Foto: Costa Navarino.

Bra badrumsprodukter och hög klass på servicen är genomgående. Tvålen är formad som en liten fisk. Attentions to details matter.

Wifi rullar på som det ska efter några enkla knapptryck. Espressobryggaren står i givakt och villig att ta emot kapslar. Jordiga toner och bekväma möbler dominerar, många i rotting som ger en lätt orientalisk touch. Skjutdörrarna till de bägge balkongerna glider upp utan minsta motstånd. Havet är närvarande som ett stilla brus i fjärran. Man vet att man hamnat på ett bra ställe när det finns handdukar i många olika storlekar. Allt från stora badlakan till små ihoprullade för en enkel torkning. Den bekväma badrocken rymmer en fullvuxen karl utan problem.

De stenlagda väggarna inne på duschrummet och badrum nummer två kan inte varit en helt enkel lek att få ihop. Detsamma gäller för övrigt resten av hotellet där stenläggningen går igen i många ytor. Man kan undra om de har haft en hel skvadron som samlat dessa stenar. För att inte tala om de som monterat dessa på väggar och golv.

CNN rullar på och ger lite hotellfeeling. Två balkonger, två duschrum och kingsizesängen är en dröm. Covidprodukter levereras i ett litet startkit med ”garanterad” verkan och finns i en liten goodiebag. Westin är ju sen gammalt 5-stjärnigt och de gör ingen besviken.

Alla anläggningar genomsyras av hållbarhet och ekologiskt tänk och är en viktig del av hela anläggningens ambitioner.

Messinia Pro-Am

Vi är här för att spela den femte upplagan av Messinia Pro-Am. 300 spelare från mer än 20 nationer är här och de 75 lagen är villiga och på tårna för att komma igång.

Vår kapten heter Rebecka Surtevall, snabbt omdöpt till Supervall av vår grupp mediamänniskor som deltar. Rebecka är medlem på Wermdö Golf & Country Club och PGA Professional och har sin verksamhet inom reseindustrin och med event. Prona spelar slaggolf och de tre amatörerna poängbogey varav de två bästa poängen räknas. Trots att många spelare står på kö går logistiken på ett märkligt sett helt utan gnissel. Golfbilar körs fram och bagar spänns på med en beundransvärd elegans och smidighet och 4-bollarna rullar ut i jämn takt.

Olympic Academy Course är en riktig läckerbit.

Den första banan vi tar oss an är en av två nya banor designade av legenden och tvåfaldige Mastersvinnaren José Maria Olazábal och dess fulla namn är International Olympic Academy Course. Den mäter 6 366 meter och sträcker sig över 150 hektar. Den fjärde banan vid namn Navarino Hills ligger nere i dalen och verkar mycket lovande. Banorna levererar högsta kvalitet samt ett komplement till de tidigare två banorna i familjen. Öppning av Navarino Hills sker samtidigt som nya klubbhuset och äger rum februari nästa år. Där spelar man än mer i enskilda rum och fairways är något mer generösa, speciellt från tee. Det lilla vi hann se av Navarino Hills var mycket imponerande.

Olympic Academy Course

International Olympic Academy Course, som i sanning är 18 hål av yppersta karat, ligger på 250 meters höjd och är en mycket smart byggd bana. Den sträcker sig igenom dramatiska landskap, inte alltför bred och med rätta avstånd till alla hinder. Utsikten som är helt spektakulär kan säkert vara ett distraktionsmoment alternativt en inspiration om man så vill välja. Hål nummer 12 är högst sannolikt signaturhålet. Det är ett par-3 hål över en lömsk ravin, oftast in i vinden och mäter 171 meter från svart tee. Åt andra hållet med ryggen till finns en annan par-3, hål 16, 181 meter och har en magisk backdrop över Ioniska havet.

12:an och 16:e på Olympic Academy Course.

Här ska det byggas en liten plats mellan det bägge teeboxarna för en stunds vila och intryck av utsikten. Risken är väl dock att man blir sittande länge. Om bygget blir av får vi rapportera detta vid ett senare tillfälle. Naturligtvis finns det fler andra hål som är alldeles ypperliga både till layout såväl som det rent visuella. 

Greenerna är snabba, stora och ytterst välskötta. De har luriga onduleringar med ryggar som kräver en puttares bästa förmåga att läsa. Avrinningsytorna tar lätt emot en lite för lång putt eller chip och har en förmåga att rinna av greenen för en utmanande revansch tillbaka till greenen. Att få spela ett mästerverk som knappt rörts är verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

The Dunes Course

Är som det låter liknande havets böljande dyningar och är den första av banorna som uppfördes här. Design av välkände Bernard Langer i samarbete med European Golf Design. Två hål på de första nio utmärker sig utan tvekan. Hål 2, en par-4 sträcker ut sig ned mot havet på 320 meter från vit tee och hål 6, en kort par-4 på 280 meter med tee högt belägen och cypresser i fjärran som påminner om Toscana.

The Dunes Course. En perfekt resortbana.

Vissa delar av banan färdas man igenom en nästintill ogenomtränglig djungel på golfbilsvägar. I händelse av en sned dag har de smart nog utmärkt djungeldelen med röda sidovattenhinderpinnar som gör att man kan droppa bollen med ett pliktslag, vilket underlättar speltempot avsevärt. Djupa bunkrar och upphöjda greener gör att man helst vill undvika att hamna i sandfällorna. En perfekt resortbana att ta sig an alla dagar i veckan. 

The Bay Course

The Bay Course, design av den välkände Robert Trent Jones Jr är en strategisk pärla på par 70. Den sträcker sig genom både inramade skogsridåer och en del hål direkt i anslutning till havet. Första hålet är en skön promenad lätt sluttande nerför mot havet och mäter blygsamma 346 meter från backtee. Ett perfekt och generöst öppningshål att börja rundan med. Hål 2 är en läcker par-3 som gränsar mot havet och har en upphöjd green och bunkrar som gärna äter bollar. Längden är 149 meter, men en klurig green att få bollen att stanna på. Klubbhuset ligger som ett smycke i direkt anslutning till hål 1 och 18 och med en vidsträckt utsikt över havet och solnedgången. Perfekt för lite eftersnack och en iskall Mythosöl som släcker törsten i den grekiska kvällsbrisen.

The Bay Course är ritad av Robert Trent Jones Jr.

Vi har spelat golf i tre dagar och kvällarna har varit fyllda med party och allehanda aktiviteter. Det har bowlats och spelas basket. Avslutningen är en galamiddag med 3-rätters samt underhållning av lokala storheter och uppträdanden. Influgna engelska TV-personligheter modererar galan och tal hålls.

Avslutande galamiddag.
Framtiden

Costa Navarino har under en lång tid ansetts som en av de främsta destinationerna i Europa och det är ett välförtjänt rykte. Antalet återkommande och nöjda gäster är ett stort antal.

I februari ska Navarino Hills samt nya klubbhuset öppnas och nästa sommar öppnar Navarino Waterfront med sina 200 rum och 2023 öppnar ytterligare ett hotell sina portar i anslutning till Bay Course. The Navarino Bay Hotel kommer att bli ett av hotellen i världen med sällsynta 7 stjärnor. Ett ultralyxhotell med andra ord.  I slutändan blir detta en rejäl destination med inte bara golf, utan en hel rad av sporter. Här finns till exempel en fullständig tennisanläggning, till och med en gräsbana för den som ligger i träning inför Wimbledon. Man kommer nästa år att ha fyra golfbanor och fyra hotell med över 1 000 rum inom en räckvidd av 13 kilometer. Allt detta i en fantastisk vacker miljö. Costa Navarino är verkligen den optimala destinationen.

Text och foto: Peter Cordén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights