LivsstilNyheter

10 orsaker – Därför är golf bäst

Du som läser Golfbladet är sannolikt redan frälst. Precis som runt 60 miljoner andra utövare världen över. Golf är den ultimata sysselsättningen.

Äldsta sporterna i världen

Som en av de äldsta sporterna i världen är golf oöverträffat, både som idrottslig sysselsättning och social gemenskap. Ett spel som skänker hälsa och glädje och som ger möjlighet att tävla och mäta sig mot andra – och sig själv.

Här har vi listat de bästa, i golfens 10 i topp.

1.Livslång glädje. Golf är en härlig sysselsättning som man kan ägna sig åt hela livet oberoende av ålder, kön eller förmåga. Intensiteten och intresset kan naturligtvis skifta vartefter man blir äldre och får andra prioriteringar, men oavsett vilken livssituation man befinner sig i finns golfen alltid där. Som en trogen vän, redo att tillfredsställa din spellust närhelst du önskar.

2.Utmaningen. Det är den svåraste av bollsporter. Ständiga nederlag får oss att bryta ihop, ge upp och komma igen. Men det är ju utmaningen som är själva grejen. Utmaningen att testa sina gränser. Utmaningen att försöka bemästra banan. Utmaningen att ständigt försöka bli bättre och samtidigt fortfarande ha kul.

Utmaning

Det är få saker som kan tillfredsställa en så mycket som känslan av att ha slagit ett perfekt slag. Att man trots halvdan teknik och medioker svingstil faktiskt emellanåt lyckas få till en riktigt bra score. Man behöver inte ens tävla mot någon annan än sig själv. Utmaningen att hela tiden försöka överträffa sig själv är nog så god.

3. På lika villkor. Nybörjare som proffs. Män som kvinnor. Unga som gamla. Med eller utan fysiska nedsättningar. Golf är en unik sport där alla kan spela med eller mot vem som helst och på lika villkor. Det är också den stora charmen. Ingen annan sport kan förena så många olika människor såsom golfen.

4. Motion och hälsa. Att spela golf är en god investering i ett friskt och hälsosamt liv. Forskning har visat att de positiva hälsoeffekterna är många, särskilt om man spelar ofta. Högt blodtryck, högt kolesterol, hög stressnivå, hög vikt – allt blir lägre med golf. Förhoppningsvis också handicapet. Golfare är fysiskt mycket aktiva och man kan få precis så mycket träning och motion som man önskar. Dessutom mår man ju så bra i själen!

5. Naturupplevelsen. Tänk dig en tidig sommarmorgon. Det är tyst så när som på gökens bekanta läte. Daggen har ännu inte helt torkat upp men det tar snart den värmande solen hand om. Framför dig ligger en grönskande vacker golfbana som bara väntar på att få beträdas. Det är få sporter som kan mäta sig med naturupplevelsen som en golfrunda skänker. Och alla våra fina golfbanor, från norr till söder, från öst till väst, bjuder på sin version av den betagande svenska naturen.

6. Vänskap. Visst är det så att den sociala samvaron kanske är det allra bästa med golfen? Att kunna dela golfens glädjeämnen och vedermödor skänker inte bara spelet utan också relationerna en extra dimension. Är man öppen för nya bekantskaper är det dessutom bara att boka in sig i en okänd 3-boll. Slumpartade möten leder lätt till livslång vänskap.

7. Personlighetsutveckling. Man kan lära sig mycket om folks karaktär genom golfen … För så som man uppträder på golfbanan avslöjar också hur man är som människa. Genom att bli arg, kasta klubbor eller inte respektera golfens fundamentala regler gör man knappast bra PR för sig själv. Men, golfen kan faktiskt hjälpa dig att utvecklas både som spelare och som person. Tack vare golfen kan du jobba på alla dina förmågor, förstärka de positiva sidorna och jobba på de sämre. Koncentration, disciplin, generositet, kreativitet, aggression, tålamod, risktagande, kontrollbehov, självförtroende, mod och social förmåga – allt kan du träna på genom golfen.

8. Att vara i nuet. Hög arbetsbelastning, prestationskrav, ansvarstagande, vardagsstress, facebookande, dagishämtningar, städning, matlagning … I vår moderna livsstil är tiden som avsätts för vila och ”egentid” knapp. Botemedlet stavas golf. Att befinna sig på golfbanan rensar nämligen skallen väldigt effektivt. Det går inte att tänka på vardagsbekymmer, jobbiga svärmödrar eller trista månadsrapporter som måste skrivas när man har ett viktigt slag framför sig. På golfbanan är man i nuet och fokuserad i det som sker där och då. Kom ihåg, det är alltid bättre utsikt från första tee än från ett kontorsrum!

9. Uppleva världen. En av de främsta fördelarna med golf är att du kan ta med dig spelet när du reser. Eller rättare sagt, du reser iväg just för att spela. Golfen ger oanade möjligheter att utforska världen och det finns en golfresa för alla smaker, från cityweekends till klassiska golfdestinationer till än så länge oupptäckta pärlor på andra sidan jordklotet. Bon voyage!

10. Fashion statement. Golfmodet har länge beskyllts för att vara trist, konservativt och enformigt. Glöm det. Tack vare floran av nya coola klädmärken har vi numera alla möjligheter att kunna visa upp våra personligheter även på golfbanan. Man kan vara precis så chict, klassiskt, funktionellt eller helskönt ekiperad som man önskar. Ju snyggare du känner dig desto bättre lär du också spela!

Text: Jenny Olsson

Ett svar på ”10 orsaker – Därför är golf bäst

  • Golfpro73

    Om jag inte var övertygad att golf var bäst innan är jag definitivt det nu!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights