Golfbanor utomlandsGolfpärlor

Där golfsäsongen aldrig tar slut

Tunisien ligger vid Nordafrikas kust och har en lång historia där fenicier grundade staden Karthago för över 3 000 år sedan. Romare, vandaler, araber, turkar har genom historien gjort anspråk på landet, men sedan 1956, efter 75 år som fransk koloni, har Tunisien varit självständigt. Efter Jasminrevolutionen vintern 2010-2011 inleddes en demokratisering av landet och för några år sedan hölls det första demokratiska parlamentsvalen någonsin.

Medelhavets kustbälte

Tunisien är till ytan ungefär en tredjedel så stort som Sverige och här bor drygt 11 miljoner invånare. Atlasbergen som rullar över norra Afrika har sitt slut i Tunisien. I den norra delen, vid Medelhavets kustbälte finns det bördiga jordbruksområden och här har det visat sig gå utmärkt att anlägga golfbanor. Till skillnad då mot den södra delen av landet där Saharaöknen breder ut sig.

Även klimatet är att föredra i norr före söder, både för golfbanor och för golfare. Somrarna blir förvisso heta, men under höst, vinter och vår är det mellan 15-25 grader och således en mycket behaglig temperatur att vistas i.

När pandemin är över, finns det möjlighet att resa igen. Vi kan konstatera att Tunisien nu har alla möjligheter och förbättrade förutsättningar för en härlig och prisvärd semester.

Nytt och gammalt i Tabarka

När vårt plan landat i ett soligt och varmt Tunis far vi direkt vidare västerut mot kuststaden Tabarka där vi ska bo i två dagar. Det smått fantastiska hotellet La Cigale Tabarka Hotel Spa & Golf ligger vid golfbanan och även alldeles vid havet. Här finns allt. Golfbana runt hörnet, ett SPA med alla faciliteter och behandlingar man kan önska sig, fem barer och lika många restauranger.

Vill man ta en tur på stan, köra 4-hjuling, en löprunda, eller bara en promenad på stranden i istället att spela golf är det bara att sätta igång. Här hade vi gärna stannat hela veckan, och flera veckor efter det.

Enastående ansiktslyftning

Banan, som ursprungligen är från 1992, har de senaste åren fått en helt enastående ansiktslyftning, hålen har varsamt renoverats och vi får glädjen att spela på nya fairways, tees och greener. Med nytt management som öst in pengar på både bana och nytt klubbhus är Tabarka numera en riktig höjdare där arkitekten Ronald Fream designat en läcker bana i främst skogsmiljö, men det är de fem hålen som ligger vid Medelhavet som etsar sig fast i minnet. De är både sanslöst vackra och riktigt bra i sin nya kostym. Det är verkligen en ynnest att spela sig igenom Tabarkas hål vid Medelhavet.

Har man tur kan man ävenfå se delfiner leka i vattnet vid femmans green. Efter ett kort stopp vid klubbhuset vid nian fortsätter varvet de sista nio som spelas i en skön skogsmiljö, även om havet gör sig påmint några gånger till. Avslutningshålet blir utrymme för diskussion när vi spelat klart och tar en öl på terrassen vid klubbhuset och tittar ner mot den 18:e green.

Tuffaste laget

Några av oss tycker att det är ett alldeles lysande avslutningshål, men andra tycker att det är på tok för svårt. Eftersom jag skickade ner två bollar i vattnet framför greenen, håller jag nog med om att det är i tuffaste laget. Jag undrar om inte vårt förslag att göra ett större landningsområde på vänstra delen av hålet skulle accepteras av klubbledningen?

Från det 15:e hålet kunde vi se ett medeltidsfort längst ut på en klippa vid vattnet. Fortet är ett känt sjömärke och hade tidigare som uppgift att vakta inloppet till Tabarkas hamn. Efter rundan tar vi oss dit för att undersöka det lite närmare. Vi  får även en guidad tur runt det häftiga fortet från mitten av 1500-talet.

Krabba finns i mängder

Tillbaka på hotellet äter vi en fantastisk middag i den stora buffématsalen. Här finns allt, men gillar du fisk och skaldjur kommer du att äta dig proppmätt på det här. Ostron öppnas framför ögonen på dig, och även hummer och krabba finns i mängder.

Charmiga Hammamet

Det finns ett dussintal golfbanor i Tunisien. Vi lämnar Tabarka och åker rätt igenom landet, från den ena kusten till den andra och efter några timmar kommer vi fram till den charmiga hamnstaden Hammamet. Hammamet kallas för Tunisiens trädgård, efter alla de stora lummiga vingårdar, oliv- och citruslundar som omger orten.

Yasmine Golf och Citrus

Citrus Golf öppnade 1992 och är därmed en av Tunisiens äldsta, och med sina 45 hål är det landets största golfanläggning. I närheten finns även Yasmine Golf som liksom Citrus, och även Tabarka, är ritad av amerikanen Ronald Fream.

Citrus Golf är en gedigen anläggning som varit värd för flera stora tävlingar genom åren. De nationella mästerskapen har spelats här många gånger, och banans två slingor, Les Oliviers, och La Foret är båda rejäla utmaningar.

Välskötta banor

De båda banorna är välskötta och rejält ondulerade med många riktigt bra golfhål, men det gäller att hålla tungan rätt i mun och inte vara för sned från tee. Det är välskött, elegant och bra service som gäller på Citrus Golf. Att klubbens General Manager heter Omar Cherif gör ju inte saken sämre.

Anna är oemotståndlig

Men den kanske viktigaste anställde på klubben är Anna, en alldeles förtjusande kvinna som fungerar som en allt-i-allo och precis som vid vårt besök på Citrus för nästan 10 år sedan sprider hon glädje till alla medlemmar och gäster och ser till att alla har det så bra och får den bästa servicen som det bara går. Alla missarna på banan är som bortblåsta på en sekund. Anna är oemotståndlig i sitt positiva bemötande.

Efter en god lunch i klubbhuset ger vi oss i kast med Yasmine Golf som också är en riktigt bra och trevlig upplevelse. Ettan sätter dock myror i huvudet på dem som spelar här första gången, men det första hålet följs av många bra hål i rad och man blir snabbt charmad av den vackra omgivningen. Efter det nionde hålet passerar man klubbhuset och därför passar det bra med påfyllning av vätska och kolhydrater innan man ger sig i kast med de sista nio. Stanna inte för länge och njut av utsikten bara, för de sista nio är betydligt tuffare och den som lyckas göra par på det långa och svåra 17:e borde få en plakett i klubbhuset.

Vimlar av hotell

Dagen avslutas med en middag i den vackra staden Hammamet där det vimlar av hotell och restauranger. Fiskrätterna är utsökta här och varje morgon kommer fiskebåtarna in från Medelhavet med dagens fångst. Vi äter en fantastisk middag på en uteservering vid havet och avslutar kvällen med lite shopping där vi fyndar bland tunisiskt hantverk, smycken och allehanda kläder.

Vackra vyer vid havet

Från Hammamet är det inte långt till en annan 36-hålsanläggning. Till El Kantaoui har svenska golfare vallfärdat under många år och är därför sannolikt den mest kända golfklubben i Tunisien för svenskar. El Kantaoui har två banor, Panorama Course och Sea Course.

 
Sea Course är en trevlig upplevelse som bjuder på några enkla hål i början. De första nio hålen innehåller ett flertal korta par-fyror som är runt 250 meter från gul tee och just över 200 meter från röd tee. Jag är väldigt förtjust i dessa typer av golfhål då man frestas att ta i med drivern, men där man egentligen ska spela klokt och strategiskt. Jag lyckas besegra några och får betala dyrt på andra hål. Precis som det ska vara. Efter nio hål börjar vi undra varför banan har fått namnet Sea Course.

Längta efter en svalkande öl

Visst är vi nära havet, men det vet vi mest för att vi har sett det på kartan. Vid tolvan hör vi dock vågarna från Medelhavet och vinden friskar i lite extra när vi får några underbara hål vid stranden. De avslutande hålen spelas i vacker eftermiddagssol och vi börja så smått längta efter en svalkande öl på klubbhusets terrass. Den lokala ölen heter Celtia och smakar alldeles utmärkt när vi efter varvet analyserar vår runda och då vi redan börjar planera morgondagens golf på Panorama Course.

När en bana har fått namnet Panorama Course, är det troligen vacker utsikt från många av hålen. Trots att Panorama Course börjar med några relativt platta hål, bär det snart brant uppför.  Det är till och med så brant att vår golfbil får kämpa uppför backarna på sjuan och åttan. Väl uppe på nian tycker vi att banan har precis det namn som den förtjänar, utsikten över staden Sousse och Medelhavet är precis så vacker som namnet antyder. Avslutningshålen är riktigt läckra, där framförallt det 17:e hålet är en riktig höjdare mot hamnstaden Port El Kantaoui som sedan länge är ett populärt ställe för svenska golfturister. Port El Kantaoui är dessutom en badort med fantastiska stränder och marinan med sina lyxiga yachter är känd över hela Medelhavet.

Medelhavslinks

Vi avslutar vår resa med att sätta fart norrut mot huvudstaden Tunis igen för att besöka en annan av landets bästa banor: The Residence. Vi passerar Tunis och den arkeologiska platsen där Karthago en gång fanns, och två mil senare dyker den pampiga infarten till The Residence upp. Här har Robert Trent Jones Junior lagt ut en bana mellan Medelhavet och en stor saltsjö. Tillsammans med fyra stora dammar på anläggningen är vatten av olika slag i spel på i princip varje hål. Banan är läcker, oerhört välskött och en rejäl utmaning för alla spelare. De sista nio innehåller flera hål av linkskaraktär. Hålen slingrar sig runt stränderna som med sitt rika fågelliv är en upplevelse i sig. Suverän service är standard i det eleganta klubbhuset, dit det inemellan erbjuds diverse kläder, accessoarer och skönhetsrelaterade produkter till försäljning.

Efter det tuffa avslutningshålet, där vattnet följer oss hela vägen från tee till green, tar vi våra golfbilar mot det enorma klubbhuset och på dess uteserveringen summerar vi vår vecka. Vi konstaterar att Tunisien har det mesta som behövs för att skapa en lyckad golfsemester: Bra väder, bra golfbanor, bra hotell, god mat och bra service, till väldigt rimliga priser.

Text: Johan Lindeberg & Fredrik Richter
Foto: Peter Cordén

Golfbanor:                         

Tabarka Golf, El Kantaoui Golf, Golf Citrus, Yasmine Golf, The Residence      

Johan Lindeberg



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights