Golfbanor i FrankrikeGolfbanor utomlandsGolfpärlor

Golf bland krigshistoria, camembert och calvados

Jag tar hyrbilen från Cabourg och kör runt tio mil inåt landet mot Paris. Min medhavda GPS skickar mig på allt mindre vägar bland stora skogar, hur många träd finns det egentligen i Normandie? och pittoreska små byar som skulle varit härliga att flanera i om jag inte haft en allt närmare panik för starttiden.

GPSn tycker jag ska göra en u-sväng vilket torde betyda att jag kört åt fel hål… j—a apparat!
Jag hittar till slut och kan sladda förbi slottet Champ de Bataille från slutet av 1600-talet och tvärnita på parkeringen till golfklubben Golf du Champ de Bataille, rankad bland topp-25 av Frankrikes golfbanor. Mysigt och trevligt klubbhus men någon starttid hade jag inte. Inte vad de kunde se i alla fall. Och fullt var det också hela dagen.

Champ de Bataille

Efter lång diskussion fick jag spela, om jag skyndade mig på och slog ut före alla fyrbollar som var på gång. Jag småsprang till första tee och passerade en av fyrbollarna som i sakta mak gick mot utslagsplatsen. ”Bonjour, désolé je suis en retard”, vilket betyder att jag ber om ursäkt för att jag är sen, fungerade fint men herrarna bad mig skynda på. Smack, perfekt utslag mitt i fairway och ronden var igång.


Hål två visade sig vara ett fint korthål där en ensam spelare stod och puttade på greenen. Han vinkade fram mig och när vi båda hade puttat ut frågade han om vi skulle spela ihop. Hmm, sa inte receptionen att det var fullt på banan och inga ensamma spelare? Hur som helst, Vincent Dufay, var mycket socialt begåvad som före detta purser på Air France långlinjer och medlem i klubben sedan starten 1990, och vi hade en väldigt trevlig rond tillsammans.

Banan var utmanande och rolig att spela. Vacker natur och skogig och väldigt grönt. Miljön och banan liknar exempelvis Wentworth eller Woburn i stilen.

Frodiga Normandie är inte bara ett fridfullt och bördigt jordbruksland utan även ett gammalt krigiskt vikingaområde. Med sitt utmärkta läge precis vid vattnet har det alltid förekommit maktstrider, inte minst med grannen i väster – England.

Det var härifrån som Vilhelm Erövraren seglade till Hastings år 1066 och vann striden. Och det var här som en av de viktigaste händelserna under andra världskriget ägde rum. Mer om det senare.

Äldsta banan från 1920-talet

Längs kusten norröver från mitt hotell ligger kända orter på rad som Houlgate, Villers-sur-Mer, Deauville och slutligen Honfleur strax före bron över floden Seine. Ovanför Deauville finns gamla och charmiga Hôtel du Golf Barrière med tre niohålsslingor utanför entrén.

Deauvilles mästerskapsbana

Det var 1929 som arkitekterna Tom Simpson och Henry Cotton designade de 27 hålen. Cotton ligger bakom den blå niohålsslingan, med lite mindre greener och smalare fairways. Simpson skapade det som i dag är slinga röd och vit och som klassas som Deauvilles mästerskapsbana. Här har French Open avgjorts flera gånger och spelare som Gary Player, Tony Jacklin och Fred Couples har spelat banan.


Självklart spelar jag också röd-vit slinga och chefspron Christophe Pottier kommer ut på första tee för att önska lycka till. Pottier är före detta proffs på Challenge Tour och berättar för mig att hans enda seger på touren kom i Sverige 2001 på Skandia PGA Open på Bokskogen. Grattis i efterskott får man säga.

Utsikten från många av banans hål är hänförande, layouten är rolig, konditionen och skicket är så bra som det anstår en mästerskapsbana och greenområdena väl inbunkrade. Det 18:e hålet (som är vit nia) är ligger precis utanför hotellets restaurang och terrass och med alla bunkrar kan det bli en tuff avslutning i sanden. Å andra sidan kan du nås av beundrande blickar om du lyckas med ett ”sandy-par”.

Golf ovanför klipporna

Det finns 44 banor i Normandie. En av de mer spektakulära är Golf d’Etretat, som ligger högt över havet vid randen av de dramatiska, branta kalkstensklipporna. För att komma till klubben måste du köra uppför en brant backe på serpentinvägar genom en vacker bokskog. Väl uppe vid klubbhuset möts du av en storslagen utsikt.

Havet i Engelska kanalen böljar lojt nedanför dina fötter och det är sagolikt vackert. Att hål 10 med stor sannolikhet är ett av de mest fotograferade golfhålen i Frankrike är inte så underligt. Från ett högt placerat tee intill klubbhuset, viker hålet nere i dalgången av något åt vänster och från andraslaget börjar den vandringen upp mot greenen.

Längs hela högersidan finns havet och klippblocken som ger hålet dess karaktär. När du väl kommit upp på greenen kan du unna dig att pusta ut på flera sätt. När du har sänkt din putt, vänd dig om och njut av utsikten över hålet och klippan, som du ser på andra sidan av den lilla viken, för det är vackert som på ett vykort.

Golf d’Etretat

Dessutom något som konstnären Claude Monet förevigade i en målning 1885. Missa förresten inte att besöka Monets hem och trädgård i Giverny, på vägen mot Paris. Eftersom Golf d’Etretat ligger så högt så spelas banan olika beroende på väder och vind och eftersom den är mycket kuperad kan en golfbil vara en bra investering.

Läckra skaldjur

Vi tar en kvällspromenad längs stranden i Cabourg på Prom. Marcel Proust. Det är vackert med husen från Belle Époque, det legendomsusade Grand Hôtel (där författaren Marcel Proust brukade ta in) och den fyra kilometer långa stranden som ser ut att breda ut sig i oändlighet … 

Ebb och flod

Det är lågvatten, ebb, och vattnet skymtar långt därute. Några båtar står på sidan på botten och fåglarna har högtidsstund när de letar efter krabbor och musslor i sanden.

Läste någonstans, kanske på SMHIs webb, att det på vissa platser längs Engelska kanalen skiljer så mycket som tio meter mellan ebb och flod.

Några restauranger finns längs kanten till sanden och vi fastnar för en där vi kan se att musslor spelar huvudrollen. Moules frites är en av paradrätterna längs kusten och tillsammans med lite aoli och ett gott vitt vin, kanske en Sauvignon Blanc från Loire är det mat för gudar.

Normandies enda 36-hålsanläggning

Mat spelar en stor roll i Normandie. Mycket handlar om skaldjur från havet, eller lite längre in från kusten, om sniglar. Dessutom om ost. Camembert är en fransk vitmögelost, som kommer från byn Camembert i Normandie. Och på tal om ost lär den franske presidenten Charles de Gaulle ha sagt ”Hur ska man kunna regera ett land som har 246 olika ostar?”. Ännu mer bekymmersamt skulle det nog blivit om de Gaulle hade fått reda på att det egentligen är närmare 1 000 olika typer av ost som produceras i Frankrike!

I Normandie odlas det dock inte vin, det finns bara en vinproducent, däremot finns det gott om äppelträd för framställning av cider och calvados. För att producera cider och sedan calvados, som är destillerad cider, går det åt många äpplen. Det finns flera hundra olika sorter som växer på omkring tio miljoner äppelträd runt om i Normandie.

Försvarade demokratin

Vi behöver energin från musslorna för att möta morgondagens golf och upplevelser vid en av de fem landstigningsstränderna den 6 juni 1944 under något som hette Operation Overlord men som oftast beskrivs som D-dagen. Det var då de allierade bestämde sig för att nu fick det vara nog med Nazityskland.

Omaha Beach

Mycket i Normandie är präglat av det andra världskriget och invasionen och minnesmärkena och museerna är många. Allt från Sword Beach i Ouistreham, Juno Beach i Courseulles-sur-mer, Gold Beach i Arromanches, Omaha Beach i Colleville-sur-mer, Utah Beach i Sainte-Marie-du-Mont och ut till udden Pointe du Hoc i Cricqueville-en Bessin.

Omaha Beach

En av de starkaste upplevelserna för mig var att besöka Omaha Beach, där den amerikanska styrkan landsteg och mötte mycket hårt motstånd från tyskarna. Att bara stå på stranden och försöka föreställa sig hur det såg ut halv sex på morgonen den 6 juni med tusentals båtar fulla med soldater på väg mot land för att försvara demokratin är en närmast religiös upplevelse. Jag skänker dem en tacksamhetens tanke!

Golf Omaha Beach

Det känns konstigt och lite surrealistiskt att lämna stranden och bege sig till den lilla byn Port en Bassin för att spela golf på Golf Omaha Beach. 1986 fick den franske banarkitekten Yves Bureau möjligheten att lägga ut fairways och greener på kullarna ovanför strandens slagfält, omkring fem kilometer från den amerikanska krigskyrkogården.

Normandies enda 36-hålsanläggning

Omaha Beach Golf Club är Normandies enda 36-hålsanläggning. Slingan Le Manoir (herrgård) har par 71 och är något enklare och kortare än den mer kända banan La Mer (hav). Svårigheterna på Le Manoir handlar mest om vattenhinder på exempelvis hål 8 och hål 9.  Hålen heter Gold Beach (hål 8) och Juno Beach (hål 9). Gold Beach var de brittiska soldaternas landstigningsplats under D-dagen. Juno var kanadensarnas motsvarighet.

I samband med 50-årsjubileumet av invasionen bestämde sig Omaha Beach Golf Club för att döpa varje hål på seasidebanan La Mer efter ett antal viktiga personer från kriget. Generalen Dwight Eisenhower, sedermera president i USA, fick ge namn till det långa men breda öppningshålet. Hål 2, ett korthål, är Winston Churchills.

Omaha


Amerikanske generalen Omar Bradleys hål 6 spelas rakt ut mot havet. Från tee gäller det att undvika två stora bunkrar som finns på var sin sida om fairway och vid inspelet gäller det att pricka greenen för att inte hamna i en av de många greenbunkrarna. Bakom greenen finns en helt annan bunker.

En före detta tysk försvarsbunker i betong.
Hela banan ligger varsamt utlagd i ett böljande landskap med underbar utsikt över havet från flera hål, och vy över pittoreska små gårdar med kor, från hålen längre inåt land.

Mycket mer än golf

Vi tar sedan en smal liten väg, D514, mot det kanske mest kända minnesmärket från D-dagen, nämligen den amerikanska krigskyrkogården i byn Colleville-sur-Mer. Nästan 10 000 vita kors i jämna rader påminner oss om vad som hände på stränderna nedanför. Det är vackert och stämningsfullt och det finns många både stolta och ledsna amerikaner som besöker kyrkogården. Normandie är så mycket mer än bara golf.

Normandie

Var: Normandie, region i västra Frankrike mot Atlantkusten och Engelska kanalen.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Enligt Forex landsindex har Frankrike 96 i index mot Sveriges 100.
Tidsskillnad: Ingen.
Resa dit: Lättast är flyg till Paris och sedan hyrbil.
Golfsäsong: Året om.

Golfbanor

Regionen Normandie bjuder på 44 golfbanor i fem departement. Vi har valt ut och spelat fyra av dem.

Omaha Beach GC
Antal hål:
 18+18
Greenfee: Från 60 euro under lågsäsong till 80 euro under högsäsong.
Kort sagt: Banan ligger strategiskt på kullarna ovanför Omaha beach, där amerikanerna landsteg på D-dagen. La Mer är en läcker bana med underbar utsikt, medan La Manoir är kortare och med fler vattenhinder.

Golf Barrière de Deauville
Antal hål: 27.
Greenfee: Från 50 euro under lågsäsong till 90 euro under högsäsong.
Kort sagt: Kuperad mästerskapsbana med traditioner från 1929. Rolig att spela.

Golf d’Étretat
Antal hål:
 18.
Greenfee: Från 56 euro under lågsäsong till 77 euro under högsäsong. 
Kort sagt: Spektakulär bana högt över havet vid de branta kalkstensklipporna. Magnifik utsikt, men också känslig för väder och framför allt vind! 

Golf du Champ de Bataille
Antal hål:
 18.
Greenfee: Från 50 euro under lågsäsong till 80 euro under högsäsong.
Kort sagt: Rolig och utmanande bana i vacker skogsnatur.

Mer än golf

Äta
Normandie är världsberömt för främst tre olika delikatesser:

Osten camembert. Läs mer på exempelvis 

Skaldjur från havet och skaldjursrestaurangerna ligger tätt längs kusten.

Det franska äppelbrännvinet calvados. Besök gärna ett destilleri som exempelvis 

Omaha Beach

Omaha Beach, där de amerikanska soldaterna landsteg den 6 juni 1944 under D-dagen är en speciell plats. Blunda och se landstigningsfartygen vid horisonten. Oerhört gripande. På ytterligare fyra stränder, Utah, Gold, Juno och Sword Beach skedde landstigningen.

Krigskyrkogården Omaha

Ett måste är ett besök vid den amerikanska krigskyrkogården i Colleville-sur-Mer. Nästan 10 000 stupade soldater ligger här med var sitt vita namnlösa kors. Mäktigt och andaktsfullt. Det finns även krigskyrkogårdar för brittiska, kanadensiska, franska, polska och tyska soldater.

Av Johan Dahlqvist
Foto Getty images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights