Äta & Bo

Egen pasta, en kärlekshandling i din matlagning!

Gör din egen pastadeg! Från Ankarsrum kommer nu ett härligt tips på hur du enkelt gör hemlagad pasta.

Att servera hemlagad pasta imponerar under vilken middag som helst. Smaken och strukturen ger en underbar upplevelse för gommen – och det är också mycket lättare att göra än vad du tror!

Med köksmaskinen Ankarsrum Assistent Original, som först utvecklades på 1940-talet av industridesigner Alvar Lenning, finns det alla möjligheter att göra en perfekt pastadeg. Ett tips är att lägga i färska örter i degen. Då får blir det inte bara nya och spännande smaker på pastan, det blir ju också ett otroligt fint mönster.

Inte svårt alls!

Det är inte svårt att göra din egen pasta, men det kräver lite tålamod och övning. De två viktigaste ingredienserna för en framgångsrik pasta är naturligtvis tid och kärlek!

Degen
Den bästa hemlagade pastadegen är gjord av durumvetemjöl som knådas tillsammans med ägg. Degen kräver lite extra vård men det är väl värt ansträngningen. Här hittar du vårt recept på pastadeg. 

Torkningsprocessen
En viktig del när du gör din egen pasta är torkningsprocessen, detta är steg är det tyvärr många som ibland missar. När du gör egen färsk pasta är det viktigt att den får torka ett tag så att den sedan kan bli ”al dente” när den kokas. Torkningen är inte bara viktig för att få till rätt konsistens på pastan men även för att undvika att den smakar deg. Om du inte har ett torkställ hemma kan du hänga pastan över en kvast mellan två stolsryggar.

Mjöl
Använd alltid mycket mjöl när du rullar pasta. När du gör spaghetti- eller fettuccinetussar, släng varje tuss i lite extra mjöl för att få ett så bra resultat som möjligt.

Tjocklek
Kör pastadegen genom pastarullen för lasagne tills den är tillräckligt tunn för den pastaform som du ska göra.

Detta behöver du

Ingredienser

Tid: 50 min, Portioner: 4-6

500 g durumvete

7 st ägg

0.5 dl neutral olja

Tips

Viktigt att låta degen vila innan den ska valsas. Detta så att degen håller ihop bättre och inte klibbar.

Instruktioner

Montera assistenten med kittel, degkniv och degrulle.

Tillsätt allt mjöl i kitteln och starta assistenten på låg hastighet.

Tillsätt ett ägg i taget.

Tillsätt oljan och hjälp eventuellt assistenten igång genom att dra armen in mot mitten några gånger. Lås armen på assistenten 2–4 cm från kittelkanten när degen börjar ta form. Arbeta degen minst 8 min. Använd timern.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda det sista.

Låt degen vila i kylen minst 30 min.

Andra pastamaskiner som går att använda!

Andra smidiga pastamaskiner är exempelvis Marcato Atlas 150 som du kan göra lasagneplattor, fettuccine och tagliolini med. Du kan välja mellan tio olika tjocklekar som du enkelt ställer in via ett vred på sidan. Med Gefu Perfetta pastamaskin går det lika lätt att göra hemlagad och god pasta. Dessutom gör sig den moderna designen bra i alla sorters kök.

Bilder: Pressbilder Ankarrum, Pressbilder från Bagaren och Kocken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights