NyheterPorträtt

Välimäki blev ”Årets Rookie”

Sami Välimäki är den första spelaren från Finland som utnämns till Europatourens Sir Henry Cotton ”Rookie of the Year” efter en imponerande säsong med bland annat en seger Oman Open i mars och en elegant avslutning med en femteplats i tourfinalen i DP World Tour Championship i Dubai.

7 topp-tio-placeringar

22-åringens första säsong på Europatouren bestod av sju topp-10 placeringar, inklusive segern i Oman, och en andra plats i IPS Handa Wales Open i augusti vilket hjälpte honom att sluta på 11e: plats i Race to Dubai-rankingen.

Välimäki, som fixade sitt European Tour-kort i kvalskolan, har spelat bra i princip hela säsongen, med få svackor och i sin sjätte start i karriären på Europatouren kom första segern i Oman Open i mars. Efter uppehållet i våras när touren tog en paus för Covid-19, fortsatte Välimäki spela bra och radade upp fina placeringar. Det blev även en majordebut för Sami Välimäki, när han spelade U.S. Open i september, innan han spurtade hem rookietiteln med bra spel på Cypern och i Dubai.

– Jag är överlycklig över att få utmärkelsen Sir Henry Cotton Rookie of the Year. Det var ett av mina mål under året och det är en otrolig känsla att avsluta säsongen med en stark slutprestation, och att vara den första spelaren från Finland som får det här utmärkelsen är verkligen speciellt, berättar Välimäki.

En drömstart

– Jag fick en drömstart på säsongen genom att vinna så tidigt i Oman och sedan pausades allt några veckor senare. Jag är verkligen stolt över hur jag presterade när touren drog igång igen och framförallt min prestation i DP World Tour Championship. Att vinna en turnering i år var ett mål för mig och att vinna det här priset är fantastiskt.

Välimäki med i grymt gäng

Välimäki ingår nu i en imponerade lista av tidigare vinnare, som till exempel Sir Nick Faldo (1977), Martin Kaymer (2007), Brooks Koepka (2014) och Jon Rahm (2017), som alla har vunnit Rookie of the Year och som även senare blivit världsettor.

Stark utmanare

– Det var ett mycket bra år för flera rookies på European Tour, med Danmarks Rasmus Højgaard som en stark utmanare med sina två segrar i år. Men panelen valde slutligen Sami för sitt stabila spela över hela säsongen, inklusive segern i Oman Open och hans fina prestation i DP World Tour Championship. Det är ett bevis på hans karaktär och talang, vilket gör honom till en väridg vinnare av detta pris, sa Keith Waters, Chief Operation Officer på Europatouren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights