Golfbanor i SverigeGolfpärlor

När kungafamiljen blev linksfrälsta i Viken

Vad är linksgolf? Martin Hardenberger beger sig till Helsingborgs Golfklubb i Viken och får en historielektion. Den lilla resan började som en present från en son till en far, och till en golfbana vi båda under många år sett framemot att spela. För inte sällan har Helsingborgs Golfklubb i Viken benämnts som Sveriges mest genuina linksupplevelse. Så vi hoppade in i kärran och begav oss upp längs E6, från Malmö och upp mot staden helsingborgarna själva kallar ”Sundets Pärla”.

Viken

Redan på förhand visste jag att saker och ting är lite speciella i den lilla strandbyn Viken, strax norr om Helsingborg. Därför hade jag ringt för att ta reda på hur saker och ting fungerade bredvid lyxvillorna på Golfbanegränd 2. Den äldre och mycket vältaliga herren på andra sidan informerade mig om att 300 riksdaler per person ska läggas i ett kuvert och sedan stoppas i en låda i klubbhuset. Därefter är det bara att vänta tills det blir ledigt på ettans tee. Lunch? Det kan med fördel inmundigas på Vikens hamnkrog, knappa fem minuters bilfärd från samma tee.

Kunglig känsla vid havet

Så vi bestämde oss för att ta ett depåstopp på hamnkrogen i den mycket pittoreska lilla byn. Och redan här skulle vi förstå vad golf i Viken handlar om. Sittandes på hamnkrogens uteservering fick vi höra att det samma dag varit bröllop i bygden – och när paret gått ut ur genom kyrkans portar stod där män klädda för hickorygolf och med gamla klubbor sträckta i vädret. Brudgummen var tydligen en av de inbitna hickorygolfare som varje tisdag gör upp på niohålsbanan ett stenkast bort. Jag känner på mig att det är dags för en historielektion.

Det magiska ordet

Första gången ordet ”golf” nämndes i skrift var 1457. Då förbjöd Kung James II av Skottland spelet eftersom det precis som fotboll avhöll skottarna från mer krigisk aktivitet, som exempelvis bågskytte. Då krig med England kunde ske precis när som helst var lekarna med boll oacceptabla. Krig skulle det också bli, men efteråt hävdes förbudet år 1502 – i alla fall så länge det inte skedde under högmässotid.

Lång historia

Spelet golf har dock historia långt tillbaka på 1300-talet då det ska ha svingats klubbor på de skotska hedarna. I Sverige dröjde ytterligare 300 år (och på pricken hundra år före Liselotte Neuman vann vår första major 1988, US Open) innan vår första bana öppnade i Ryfors i Västergötland, där sex hål fanns spelbara.

Njuta av spelet

1924 öppnade banan i Viken. Då fanns det bara ytterligare tre banor i landet; i Göteborg, Stockholm och Falsterbo. Banan hade öppnat efter att ryttmästare Loris P:son Henning och friherre von Platen kommit överens om att ”något måste göras för att bereda helsingborgarna tillfälle att njuta av det härliga spelet golf”. Idén ledde till bildandet av Helsingborgs Golfklubb.

Bara fint folk

Snart slogs det fast att den bästa platsen för spel var ”mellan Svanebäcks barrskog och strandens natursköna sanddyner, med Öresunds, Kullaberg och Kullabygden i bakgrunden. Den 16:e oktober 1923 kunde man i alla fall läsa följande rader i Helsingborgs Dagblad:
”Helsingborg erhöll i söndags en ny idrottssammanslutning, då ett 30-tal beslöt att bilda Helsingborgs Golfklubb med uppgift att främja utöfvandet af den inom vårt land ännu så länge okända golfidrotten”. Förutom ryttmästaren bestod styrelsen av godsägare, doktorer och ingenjörer. Golf var inte direkt någon folksport …

Prins Sigvard segrade

En tränare vid namn Mr Hester hämtades från England och med sin expertis fick han vara med och bestämma detaljerna kring banan. 1929 höll klubben sitt första mästerskap och vinnare blev Prins Sigvard efter att i finalmatchen ha besegrat den då kände tandläkaren K.A Bogren.

Kungligt på Viken

Detta var en tid då kungafamiljen ofta vistades på Sofiero, och med dåvarande kronprins Gustav Adolf i spetsen sågs de inte sällan spela på Viken-banan. Niohålsbanan har liksom flera medlemmar av kungafamiljen fått både ett och två ansiktslyft, men har än i dag i stort sett i sin ursprungliga dragning. Undantaget är hål nummer sju som fått läggas om på grund trafikskäl. Banan har en spännande och kul historia i sig, men mest intressant är kanske platsen den ligger på; mellan barrskogen och sandstranden. Detta är nämligen definitionen av ”links”.

Länken mellan sand och växtlighet

”Links” är ett slarvigt använt uttryck som de flesta inte riktigt har stenkoll på och som faktiskt inte enbart används i golfsammanhang.  Ofta används ordet för att beskriva en bana som ser lite engelsk ut och som inte har så många träd. Men den korrekta definitionen av ”links” är en bit kustland som ligger mellan strand och betesmark – länken mellan strand och växtlighet, ofta med en sandig botten som inte lämpar sig för så många olika grödor. Förr i tiden ansågs dessa marker ofta värdelösa då det inte gick att odla här, men sedan kom någon i Skottland på att detta var perfekt mark för golf. Det var ju bara att gräva ett hål så hade du en bunker och eftersom inte så mycket annat än gräs trivdes på markerna blev greenerna enkla att sköta.

In och ut

Eftersom linksmarken ofta är en smal sträcka land blev det också ofta så att nio hål spelades i en riktning innan man sedan vände tillbaka mot klubbhuset – det är därför vi fått orden ”ut” och ”in” på våra scorekort. Att banorna känns ”naturliga” har mycket att göra med att när banorna lades ut inte fanns några maskiner att flytta jord med. De lades därför ut efter naturens premisser.

Böljande landskap och vidsträckta greener

En lång rad banor världen över har till och med ordet links i sin logga utan att de per definition är golfbanor. Pebble Beach Golf Links är ett välkänt sådant exempel, och det finns även flera i Sverige. Det finns inlandsbanor som uppfyller kriterierna för att vara linksbanor. Det som då hänt är att de ligger på landområden som stigit upp från sjöar istället.

St Andrews golfbana
Anrika St Andrews Old Course i Skottland

St Andrews Old Course, där det hela startade, är så klart den mest kända linksbanan i världen. Och precis som där spelar du i Viken både kors och tvärs samt delar fairways med andra hål. Också här ska du gärna bära gubbakeps, äppelknyckarbyxor, vit skjorta med fluga samt rutiga strumpor. Klubbor byggda före 1935 ger ett par extra pluspoäng. Men i Viken utgörs klubbhuset inte av någon pampig byggnad á la The Royal & Ancient utan snarare en liten men mysig träbod. Kanske är det än charmigare.

Fyra Skåneklassiker – och några linksbubblare:

Falsterbo Golfklubb

Sveriges kanske mest ”riktiga linksupplevelse” hittar du bland sanddynerna i sommaridyllen Falsterbo. Den mest skotska känslan får du dock en vår- eller höstdag då det inte kryllar av semestrande huvudstadsbor eller champagnevaskande hästfolk. Här spelar du på sand som havet slängt upp mellan Öresund och Östersjön.

Solnedgång över Falsterbo golfbana

Allt från de lite för sällan bytta heltäckningsmattorna i klubbhuset till det hårda spelunderlaget och de djupa bunkrarna andas linksgolf. För att inte nämna den solblekta ruffen som påminner om Ian Poulters hår tidigt 2000-tal. Här hittar du också egenheter som fågelskådare och den korsande vägen ut till Falsterbo-fyren.

Flommens Golfklubb

Byggd av de som en gång i tiden jobbade som caddies på Falsterbo Golfklubb kom lillebrorsan Flommen till livet 1935. Precis som grannen ligger banan utanför den klassiska banvallen och här är (som du kan höra på namnet) flommarna det stora hindret. De grunda men diaboliska vattendragen finns nämligen i spel på alla hål utom (i alla fall inte om du slår bisarrt snett) det sista.

Mjuka sanddyner i Falsterbo

Trots den extrema närheten till havet ser du sällan de blå böljorna och Skanörs magnifika strand. En stor men också till formerna mjuk sanddyn samt en uppsjö färgglada och för trakten typiska badhytter står i vägen.

Riktig linksbana

På grund av den är så lågt belägen har Flommen historiskt sett ofta spelats lite mjukare än grannbanorna på Falsterbonäset, vilket gjort att kritiska röster påstått att den inte är en ”riktig linksbana”. Dock har Flommen tagit stora steg i rätt riktning sedan Peter Chamberlain fick uppdraget att av både dränerings- och speltekniska skäl uppdatera banan.

Ljunghusens Golfklubb

Den förre världsettan Luke Donald må ha banrekordet på hål 1-18 (som används för tävlingsspel). Men det råder ingen tvekan om att det de gamla nio (19-27) på Ljunghusen som ger de riktiga linksvibbarna.

Här spelar du både mellan sanddyn och ljung, och in till greener ofta nedsänkta i gryt. På Ljunghusen har man likt Flommen de senaste åren tagit en rad steg mot att bli en ”riktig linksbana”. På all de 27 hålen har spelytorna blivit betydligt hårdare och på hål 1-18 har bunkerkanterna också torvats för att ge det där lilla extra.

Öppet landskap på Ljunghusen

Som du hör på namnet finns det också mycket ljung på Ljunghusen. Ytterligare en förbättring som gjorts är att ta bort buskage för att släppa fram ljungen (som egentligen är en dvärgbuske vi främst känner igen från brittiska inlandsbanor) ytterligare och på detta sätt skapa en än mer genuin upplevelse.

Helsingborgs Golfklubb (Viken)

Det är ingen mästerskapsbana, men i allt från klubbhus till skötsel är den lilla familjeverksamheten i Viken den kanske mest genuina upplevelsen som går att hitta i Golfsverige. Det går så klart att se det kritiskt och tänka att man får vara glad om man kommer hem med livet i behåll, för här går nämligen hålen kors och tvärs och delar inte sällan fairway.

Hickorygolfarna trivs på fairway med havet som kuliss

Eller så ser man det som något helt annat… Det finns ju trots allt en anledning till att det är just här som hickorygolfarna håller till. Det är en råhuggen och lågmäld kamp mot elementen.

Bubblare

Torekov Links – Klassisk bana som jobbar långsiktigt för att stärka linkskänslan. Dock är det uppenbart att landskapet också passar för odling av mer högväxt sort.

Horisonten är ständigt närvarande på Torekovs golfbana

PGA National Links – En bulldozerartist av bättre slag har förvandlat åkermarken mellan Bara och Bokskogen till en golfbana som för tankarna till Skottland.  Linkskaraktären och de speltekniska bitarna finns där – själen? Not so much.

Från hela Links Course har man utsikt över det tegelklädda klubbhuset

Vid klart väder syns Malmös Turning Torso. Banans nivåskillnad på över 20 meter ger en utmanande och spännande golfupplevelse.

Konstgjorda kullar

Sand GC – Likt PGA National så finns det på Sand GC flera element av linksgolf, här pratar vi dock spektakulärt och artificiellt snarare själsligt och genuint.

Böljande landskap och vidsträckta greener

Linksgolf Öland – Tidigare känt som Grönhögen har Linksgolf Öland (som du kan höra på namnet) signalerat en tydlig riktningsförändring sedan Pierre Fulke gav banan ett ansiktslyft. Har en dubbelgreen som för tankarna till en annan del av världen …

Hoppfullt i Trelleborg

Trelleborgs Golfklubb – Skulle med lite ny design kunna närma sig att bli en riktigt bra linksbana, men jordmånen består inte av ren sand utan snarare en blandning av jord, tång och sten. Läget är dock exemplariskt! Ge Trelleborg några år, potentialen finns där!

Av Martin Hardenberger
Foto Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights