Golfbanor i SverigeNyheter

Fjällgolf i härliga Härjedalen

Tre golfklubbar i Härjedalsfjällen. Olika men ändå lika eftersom de ligger i fjällmiljö. 54 golfhål väntar på dig, och så någon korthålsbana och en 9-hålsbana. Dessutom två charmiga hotell. Underbar mat. Ren luft och fantastiska upplevelser. Följ med på en weekend i härliga Härjedalen!

Klövsjö-Vemdalens GK Foto: Joakim Lagercrantz.

”Fjällgolf i Härjedalen”. Smaka på orden. Visst smakar det hjortron, kanske lite älgkött, röding halstrad över en öppen eld, svart kaffe, underbara naturscenerier och så golf!
I Härjedalens fjällvärld finns det nämligen tre golfbanor: Funäsfjällens Golfklubb, Hede-Vemdalens Golfklubb och Klövsjö-Vemdalens Golfklubb.
Hede är en klassisk parkbana med vy över bland annat Sonfjällets Nationalpark. Klövjö är lite mer av en skogsbana med fjällinslag. Och Funäsfjällens golfbana är en verklig fjällbana som är kuperad och utmanande.

Charmiga Funäsdalen

Mitt emellan skidorterna Tänndalen, Ramundberget, Bruksvallarna och Tännäs ligger Funäsdalen och charmiga Hotell Funäsdalen, som är ett klassiskt fjällhotell med anor från 1947.

Hotell Funäsdalen. Foto: Emrik Jansson.

Vi njuter av vårt rum, miljön på hotellet och att promenera runt i det lilla samhället. Så lugnt och mysigt och fjärran från vinterns ganska hektiska sportlovsveckor.
Poolen är stängd för renovering, så något bad blir det inte. Men middagen närmar sig. Vi botaniserar bland menyns alla läckerheter. Restaurangen är utvald som en i Smakriket Jämtland med utvalda kvalitetsprodukter i Jämtland och Härjedalen. Det märker vi när vi njuter av den goda middagen från hotellets á la carte-meny. På menyn finns något för alla. Vi fastnar för en pastarätt med oxfilé och så en liten fjälltoast med kallrökt röding till förrätt och jag lockas av reninnanlår med stekta kantareller. Middagens kantareller var inom parentes de enda kantareller vi såg på våra fruktlösa försök att plocka några. Allt smakar så gott att vi ler mot varandra och bara njuter av maten, drycken, miljön och ja, hela tillvaron trots pandemi och annat glädjedödande.
Reskamraten har fått tag i ett scorekort för morgondagens golfrunda på Funäsfjällens Golfklubb. Vi spelar ronden mentalt medan vi dricker kaffet och ser solen gå ner bakom Skarvarna tvärs över Funäsdalssjön. Den mentala scoren blir bra. Vi får se om verkligheten är lika givmild!

”Fore” på Funäsfjällens golfbana

Funäsfjällens Golfklubb välkomnar till Hotell Gyllene Bocken, där också golfklubbens reception håller till. Väljer du att bo här så befinner du dig nästan på det 18:e hålets green. Hotellet har också som fyndig slogan ”Hemma bra men borta bäst”.
Vi skulle visst spela med några medlemmar, men de hade bytt till en tidigare starttid för att kunna spela med någon annan som de hellre ville spela med, som det sades till mig, men vår ursprungliga starttid var kvar.

Vackra Funäsfjällens GK. Foto: Johan Dahlqvist

Banan börjar med ”Bockfoten”, ett spännande par 5-hål nedför där en lätt spoon blir lagom för att kunna landa bollen strax före bäcken. Eller ”Golfströmmen”, som livnär sig på golfbollar, som det skrivs om i banguiden. Ett transportslag och så inspel och par. Tja, hur svårt kan det vara!
Vi spelar på och redan tidigt märker vi att det ropas en hel del ”Fore” runt banan. Faktiskt så många ”Fore” att jag aldrig hört något liknande tidigare på en golfbana. Det är med andra ord ganska tight mellan flera hål så vi duckar mycket.
Banan är annars trevlig att spela och den passar många typer av spelare. Nybörjarna gillar säkert att det är brett, även om det är tight till nästa fairway… Medelgolfaren hittar utmaningar och även några ganska lättscorade korta par 4-hål och de duktiga spelarna får en rätt tuff utmaning.

Björn på banan

En av de spelare jag möter på banan berättar att det var tur vi inte var där någon dag tidigare. Då lär det ha varit en björn på banan så spelat fick avbrytas. Vet inte vad det står i regelboken om björn på banan, men den kanske räknas som grävande djur! 

Banan spelas i en underbar fjällmiljö. Foto: Johan Dahlqvist.

Vi spelar vidare här runt 600 meter över havet och njuter av den underbara fjällmiljön. Så krispig och härlig luft, så livgörande för själen. Vi konstaterar att banan bjuder på en trevlig variation av park- och skogsbana med inslag av seaside utmed Ljusnedalssjön. Utsikten över fjällen och backarna i Funäsdalen är magnifik.
De första nio hålen ritades av Nils Sköld och Sune Linde har stått för de senaste byggda nio hålen. Banan byggdes redan 1972 vilket gör den till Sveriges äldsta fjällbana. Vid två tillfällen har också den svenska proffstouren varit här och Carin Koch segrade senast 1993 på 217 slag (+1).

Vattenfall och Hede

På vägen mot Hede och golfbanan där tar vi en avstickare till ett av de omskrivna fem fallen i Härjedalen – Mittåfallet strax väster om Hede. Egentligen är det två fall med en liten lagun emellan och där kan man ta ett dopp. Mycket vackert, och kallt!
I Hede, runt 15 minuter med bil från Vemdalen, ligger en parkbana med välskötta, fina greener och mer utmanande än man kan tro vid en första anblick. Du ska dock inte lida av vattenskräck eftersom alla hål utom ett har någon form av vattenhinder där älven Ljusnan är ett av vattenhindren. 

Hede-Vemdalens Golfklubb. Foto: Joakim Lagercrantz.

Vi spelar Hede i strålande solsken. Utsikten mot Sonfjällets Nationalpark får vi på köpet.
Vi kommer i lag med Stig, en pensionerad läkare från Stockholm som har köpt sig en lägenhet i Vemdalsskalet. Han älskar att vara här och vi förstår honom. Redan tidigt under ronden noterar vi att banan har hög kvalité och är rolig att spela.

Räven tittar på

Öppningshålet sätter på något sätt stilen för banan. Det är ett hål med en hel del golf i sig. Ganska lätt på vägen mot green, men en stor damm, ett av banans många vattenhinder, vaktar greenen som dessutom lutar lite ned mot dammen. Ett bra öppningshål.
Det finns många andra bra hål på banan, exempelvis hålet med bävern. Jo, hål 8, som är ett par 3-hål, huserade tidigare en bäver i bäcken. Vet inte om bävern påverkade något, men det lär ha varit ett mardrömshål för många med en faslig massa träd. Här borde bävern gjort en insats! Träden är i alla fall borta, tacka bävern? och hålet är spelbart.

Det finns många fina golfhål på Hede-Vemdalens GK. Foto: Johan Dahlqvist

Det mest omskrivna hålet är annars hål 9. Inte tror jag det är så för den nyfikna räv som verkade bo på en liten udde i Ljusnan precis höger om tee. Han eller hon tittade intresserat på våra utslag. Så charmigt!
Hålet sträcker sig längs Ljusnan i högersidan och slicare får sikta väl till vänster. Ett riktigt bra och vackert hål.
Vi är nöjda med ronden och besöket i Hede. Det är en golfbana i bra kondition och det är ingen underdrift att de har ”områdets grönaste greener”, något som de själva säger.
Vi kommer gärna tillbaka!

Välkommen till fjälls!

Vi kör förbi Vemdalsskalet och några ruskigt branta backar innan vi svänger vänster mot Storhogna Högfjällshotell & Spa. Det är ett riktigt trivsamt hotell i Vemdalsfjällen. Vi gillar att vara här. Inte minst att flyta runt i den stora och varma inomhuspoolen.
Storhogna Högfjällshotell & Spa är vackert beläget i på fjällsluttningen på gränsen till kalfjället 755 meter över havet. Hela hotellet känns äkta och genuint, precis som Hotell Funäsdalen. Och utanför dörren väntar skidbackar och längdspår som under sommaren är fina vandringsleder.

Den mysiga vinterträdgården på Storhogna Högfjällshotell & Spa. Foto: Johan Dahlqvist.


Efter vila, bad och vila igen så ser vi fram mot kvällen 3-rättersmiddag, som ingår i golfpaketet. Ett golfpaket som vi tycker är en perfekt kombination av golf på fina Klövsjö-Vemdalen Golfklubb samt ”after golf” på Storhogna i form av skönt spaliv, goda middagar och umgänge i Vinterträdgården. Något som vi fick uppleva när vi kom för kvällens middag. Det är varmt, mysigt och välkomnande i restaurangen. Många gäster så här i sommartid och en trevlig meny med lammlägg smaksatt med saffran som huvudrätt. Vi tycker om maten och miljön och känner oss mycket ”till fjälls”.   

Stenugnsbageri och fäbobana

I Klövsjö by, inte långt från Storhogna, ligger härliga Klövsjö Stenugnsbageri. Det är ett café och bageri med lokalproducerat och ekologiska produkter. Läckra tårtor och pizzor också. Mycket trevligt. Och gott!
Klövsjö-Vemdalens Golfklubb ligger i grannskapet. Historien berättar att 1987 föds idén till en golfbana. I januari 1988 bildas Fäbogolf i Klövsjö AB med målet att bygga en golfanläggning vid Utanbergsvallarna. Driving rangen öppnas i augusti 1988 och banarkitekten Sune Linde får i uppdrag att ta fram en banlayout. I oktober samma år fastställs layouten och 18-hålsbanan grovplaneras.

Fina Klövsjö-Vemdalens Golfklubb. Foto: Johan Dahlqvist.

Fäbobanans 9-hål invigs i juli 1989. I maj 1990 sattes spaden i marken för 18-hålsbanan och redan i oktober var 14 greener och 10 tees sådda. Året därpå i juli är hela banan färdigsådd. 18-hålsbanan öppnas för klubbmedlemmar i juni 1992. Officiell invigning sker den 24 juli 1993.
Det låter summariskt och enkelt att skapa en 18-håls golfbana och en 9-håls Fäbobana. Och faktum är att verkligheten var lika okomplicerad.! Alla markägare var med på noterna att bygga en golfbana och inom två veckor från att frågan var ställd så var markfrågan klar och sedan gick det snabbt.

Kuperad bana med små överraskningar

Klövsjö-Vemdalen har en ganska kuperad bana med små fina överraskningar.
— Vi har röjt mycket och jag har också satt ut vättar, troll och andra väsen här och där, berättar Veronica Riesbeck på golfklubbens kansli.
Och visst är det så. Allt från Pettson och Findus till läskiga fåglar pryder träden och banan. Att banan är populär råder ingen tvekan om. 2020 utnämndes Klövsjö-Vemdalens golfbana till ”Mest prisvärda bana”, ”Bästa bana” och ”Favoritbana” av Golfhäftet.

Klubben har all anledning att vara stolta över sin fina bana. Foto: Karl Vertegård.


— Vi är väldigt stolta över banan och allt arbete som ligger bakom, säger Jonas Riesbeck, som är ordförande i golfklubben.
Det har han all rätt att vara. Banan har blivit mycket bättre sedan jag besökte den senast i slutet av 1990-talet då med arbetsplats Svensk Golf. Visst var det trevligt och trivsamt men banan idag har en mycket högre finish. Den är så mycket bättre. Och även på den här golfbanan finns det både björn och ren som gärna gör ett besök. Fattas bara.
Golf på banorna i Funäsfjällen, Hede-Vemdalen och Klövsjö-Vemdalen är fjällgolf – på riktigt!

Text: Johan Dahlqvist

Boende

Hotell Funäsdalen
www.hotellfunasdalen.se

Storhogna Högfjällshotell & Spa
www.storhogna.se

Golfbanor

Funäsfjällens Golfklubb
Antal hål:
18.
Par: 72.
www.funasfjallen.se

Hede-Vemdalens Golfklubb
Antal hål:
18.
Par: 72.
www.hede-vemdalensgk.se

Klövsjö-Vemdalens Golfklubb
Antal hål:
18 + 9 korthål.
Par: 72.
www.kvgk.se

Mer information
www.vemdalen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights