NyheterTävlingar

Första segern för van Tonder

Sydafrikanen Daniel van Tonder vann sin första European Tour-titel i Kenya Savannah Classic efter att ha besegrat Jazz Janewattananond från Thailand med en birdie på det tredje särspelshålet på Karen Country Club.

Både van Tonder och Janewattananond avlutade med 64 slag, sju under par med två nästan identiska scorekort, där båda öste i birdies, främst på de något enklare första nio hålen. Båda kom in på 21 under par, vilket innebar särspel. Båda gjorde par på det första särspelshålet och återigen på det andra. Men det blev tredje gången gillt för van Tonder när han satte upp inspelet en knapp meter från hålet på det tredje särspelshålet och kunde sänka den korta birdieputten för seger. Favoriten inför det sista varvet, Justin Harding, som vann här förra veckan tröttnade betänkligt på de sista hålen och kom in på 73 slag och en delad 14:e plats. En placering han delade med bäste svensk, Niklas Lemke, som förbättrade både sin placering och sin score jämfört med förra veckans tävling, Magical Kenya Open, på samma bana.

Daniel van Tonder sänker för birdie och vinner sin första tävling på Europatouren.

– Jag har jobbat stenhårt. Förra året vann jag fyra tävlingar på Sunshine Tour, spelet satt som det skulle, men då kom pandemin och det gjorde allt svårt. Framförallt att resa och komma med i olika tävlingar. Då tränade jag istället och höll motivationen uppe, och det gav resultat, så jag är väldigt nöjd, sa van Tonder till Europatouren efter sin seger.

– Jag försökte hålla det så enkelt som möjligt idag. Bara träffa fairways och greener. De första nio gick bra och jag började andra nio också mycket bra. Men sen fick jag två flyers i rad på de sista nio och gjorde bogeys på 14:e och 15:e, men som tur var hade jag min fru som caddie och hon höll mig lugn.  Det var väldigt speciellt att ha min fru Abigal som caddie. Hon har burit min bag i sju år och att få dela den här segern med henne känns fantastiskt.

– Jag är lite annorlunda. Jag älskar press, då blir jag mer fokuserad och går in i zonen. Jag blir inte nervös, utan spelar enkelt, slag för slag.

– Han var bättre idag. I särspelet slog han inspelen närmare på varenda hål som han är en värdig vinnare. Men jag är nöjd med mitt resultat idag. Det var en stor förbättring från förra veckan, sa Jazz Janewattananond.

Jazz Janewattananond var nöjd med sin andra plats.

– Saker börjar se ljusare ut nu. Förra året kunde jag inte åka hem på hela året. Det har varit ett tufft år, men nu känns det som att det börjar ljusna igen.

För svenskarnas del blev det en blandat kompott. Niklas Lemke gladde med sin 14:e plats och blev bäste svensk för andra veckan i rad. Sebastian Söderberg spurtade fint till en delad 26:e plats. Den sista svensken som klarade cuten i Kenya var Jens Fahbring som efter en tung sistarunda slutade på delad 67:e plats. Rikard Karlberg, Joakim Lagergren och Anton Karlsson missade cuten.

Niklas Lemke var återigen bäste svensk.

Foto: Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights