Nyheter

Från skrivstil till klippstil

Golfjournalisten Tomas Hagfeldt, 53, har bytt pennan mot en motorgräsklippare på Djursholms golfklubb utanför Stockholm. Nu har han tid att fundera på golfbanan ur ett miljö- och designperspektiv när han tillbringar dagarna på sin klippare.

I drygt ett par decennier flackade han runt världen och besökte de mest exklusiva golfbanorna, rapporterade från de stora tävlingarna och intervjuade sportens världsstjärnor. Nu fräser han istället fram över Djursholms gräsytor och så att säga penslar landskapet med sin gräsklippare, gör det ännu vackrare. Han vill komplettera sina djupa kunskaper om golfen, se sporten från en annan sida och uppleva naturen och djurlivet på riktigt nära håll.  Han tror på utvecklingen mot ett mer hållbart sätt att sköta en golfbana med nya maskintyper, återvinning och minskad energi- och vattenanvändning.

Upplevt tio Ryder Cup på plats

Tomas Hagfeldt är en av Sveriges mest erfarna golfjournalister. Han började sin journalistiska bana på Norrköpings Tidningar och kom i närkontakt med golfen i samband med Sveriges första majorsegrare Lotta Neumans stora genombrott vid segern i US Open 1988. I 18 år arbetade han sedan som redaktionschef på den svenska upplagan av Golf Digest. Under åren har Tomas bland annat upplevt inte mindre än tio Ryder Cup och fyra Solheim Cup på plats och besökt 38 länder.

Thomas Hagfeldt på plats i Paris 2018 under Ryder Cup.

– Jag har haft turen att vara på plats vid nästan alla av Henrik Stensons stora framgångar, från det han slog igenom på Challengetouren på Kuba 2000 till dess han och Robert Karlsson vann World Cup i Kina 2008 och fram till segerfesten på hotell Atlantis i Dubai när han vunnit både Fedex Cup och Race to Dubai, berättar Tomas när vi ses i solen för en lunch på Djursholms golfrestaurang.

Annika Sörenstams fantastiska karriär har han följt parallellt på samma sätt med bland annat hemma-hos-reportage i Lake Tahoe.

Möten med superkändisar har det också blivit. När kineserna skulle visa upp vad de åstadkommit på golfresorten Mission Hills på Hainan Island hade de bjudit in ett gäng Hollywood-stjärnor för att skänka glans åt tävlingen. Plötsligt befann sig Tomas i sällskap med Hugh Grant, Matthew McConaughey, Cathrine Zeta-Jones samt golflegenderna Greg Norman, sir Nick Faldo och Annika Sörenstam i hotellbaren. Det blev en minst sagt minnesvärd kväll.

Intresset och kärleken för spelet och tävlingarna ledde sedan Tomas vidare till nyfikenhet på golfbanornas design och skötsel.

– Jag har alltid varit intresserad av trädgårdar, naturen och det låg då nära till hands att börja djupdyka i golfbanearkitektur. Det blev många och långa intervjuer med berömda banarkitekter och entusiastiska projektledare. Intresset för vackra parker och stora gräsytor väcktes faktiskt hos mig redan i femårsåldern av en trädgårdsmästare i en park i brittiska Cornwall.

Coronan satte resor på paus

2017 startade och drev Tomas ett reseföretag, Golf Zone Travels, ett företag med skräddarsydda drömresor för spelsugna svenskar till de bästa golfupplevelserna världen över. Men så kom coronan och satte allt på paus.

En dag när han stod och grillade hemma i trädgården i Saltsjöbaden tänkte han att det var dags att pröva på en annan sida av golfen, jobbet som banarbetare och Djursholms GK nappade direkt när han sökte. Nu gör han sin tredje säsong på klubben.

Thomas framför klubbhuset på Djursholms GK.

– Ja, det är väldigt roligt att jobba på en av de äldre klassiska stockholmsklubbarna, som nyligen genomgått en genomgripande modernisering och ombyggnad. Framförallt trivs jag i gänget. Av de erfarna kollegerna lär jag mig något nytt varje dag.

Snygga linjer ger sköna nyanser

Han säger att han älskar att klippa ruffar och att se resultatet efter en väl utförda klippningar av fairways, foregreens och greener. Det går att göra en bana vacker och attraktiv för ögat, menar han, bara genom att klippa med snygga linjer som ger landskapet sköna gröna nyanser. Miljöfrågorna har på senare år tagit stor plats i skötseln och tänket kring Sveriges golfbanor.

Ordning och reda. Efter varje klippning ska maskinerna spolas rena.

– De miljövänliga batteridrivna robotgräsklipparna frigör tid för banpersonalen som kan användas till annat arbete med till exempel kringytorna. Bättre ”finish” på banan är något som medlemmarna brukar uppskatta. Jag tror dock inte att robotgräsklipparna kommer att ta över. De blir kanske ett bra komplement, men människan kommer alltid att klippa en golfbana vackrare än en robotklippare.

Så småningom skulle han gärna prova på banarbetarjobbet i något annat land. Kanske någonstans där golfsäsongen är längre eller rent av sträcker sig året runt. Men när corona-restriktionerna lättar och folk börjar resa igen ska han först göra en nystart av sitt reseföretag. Rätt resa till rätt person, är hans motto.

Till sist undrar man förstås: Hur är det med hans eget spel?

– Det låter kanske konstigt i mångas öron, men jag har faktiskt ett jobb som är roligare än att spela golf, svarar han med ett leende.

Som mest blir det kanske 30 rundor per säsong, mestadels på olika banor.

Tomas bästa resetips för den kräsne golfaren:

– Lofoten Links i Nordnorge, en av världens nordligaste golfbanor i kontakt med norra ishavet, en fantastisk natur och strålande midnattssol.

– Engelska hedbanor, typ Woodhall Spa, Swinley Forest och Sunningdale.

– Charleston, South Carolina, USA, med fem underbara banor vid Atlanten på Kiawah Island.

– Nordirland med banor som Royal Portrush och Royal County Down.

– Underskattade Atlantkusten utmed Holland, Belgien och Frankrike. Många spektakulära banor i spännande natur.

Text: Thomas Westlind

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights