Nyheter

Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under golfåret 2022

Det är dags att summera det turbulenta golfåret 2022. Ett år då en ny tour föddes med till synes obegränsad budget som retade upp men även fascinerade golfvärlden. Svensk golf blev rejält omskakat när Henrik Stenson fick sparken som Europas Ryder Cup-kapten och gick över till LIV Golf.

Det blev en smäll när tradition mötte förnyelse under golfåret 2022 och vi får se vad som händer framöver när nya pengar öser in från olika håll, trots de tuffa tiderna.

Inte ens Open-vinnaren Cameron Smith kunde hålla sig från att ta steget över trots att han nu riskerar att missa en mängd sannolika majortitlar i framtiden. Världsettan Rory McIlroy kommer däremot fortsatt vara lojal mot DP World Tour och PGA-touren och har blivit den starkaste rösten i kampen mot LIV Golf.

Ladies European Tour blev en årslång och underbar duell mellan bästa vännerna Linn Grant och Maja Stark och det var fantastiskt kul att följa duon. Att Caroline Hedwall vann finaltävlingen gjorde inte LET-säsongen sämre.

De svenska herrarna hade en hyfsad säsong på DP World Tour. Alex Norén var återigen bäst av de blågula. Simon Forsström imponerade stort när han vann slutkvalet och fick även med sig ytterligare tre svenskar till nästa års DP World Tour.

Vintern var seg och den lynniga våren gjorde att gräset inte visste om det skulle börja växa eller stanna kvar i dvala. Många banor i landet hade stora problem med sina greener till följd av detta, men värmen kom lagom till midsommar och då kunde vi njuta av golf på hemmaplan. Golfboomen från 2020 och 2021 klingade dock av under golfåret 2022 och plötsligt gick det smidigt och enkelt att boka starttider. Kanske skönt för oss golfare, men även ett skäl till oro för svenska golfklubbar som nu också brottas med allt dyrare driftskostnader. Låt oss hoppas att 2023 innebär fred, en minskad inflation, härligt väder och svenska golfframgångar runtom i världen!

Här är Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under golfåret 2022:

Årets amatör – Rory McIlroy, Jordan Spieth, Jon Rahm, Collin Morikawa, Viktor Hovland har alla lyckats med det. Och nu även Ludvig Åberg som blev förste svenske manlige golfare att rankas etta på amatörernas världsranking.

Årets duell – Linn Grant och Maja Stark dominerade Ladies European Tour totalt och vann tillsammans sju tävlingar och var helt överlägsna alla de andra spelarna i Race to Costa del Sol, LET:s Order of Merit. De bästa vännerna slutade etta och två på rankingen.

Årets ord – LIV. Med sina enorma saudiarabiska plånböcker har LIV Golf skapat ett kaos som världsgolfen aldrig tidigare skådat. Ingen vet hur detta ska sluta, men det enda vi vet är att det inte fortsätta som det gjorde under golfsäsongen 2022.

Årets slag – Italienaren Guido Migliozzis inspel till den sista greenen i årets Open de France är bland det galnaste, modigaste, fräckaste och häftigaste som golfvärlden sett. Från 198 yards över vatten till en halvmeter från pinnen. Han petade sedan i birdien och vann tävlingen med ett slag.

Årets pratkvarn – Jordan Spieth. Det finns ingen som snackar så mycket med bollen som Spieth. Han ber den flyga, stanna, gå till höger eller vänster. Och det verkar funka, Spieth har haft sitt bästa år på mycket länge.

Årets mest pricksäkra – Han har gjort 10 hole-in-ones på Europatouren, mest av alla. I februari spelade spanjoren Miguel Ángel Jiménez Cologuard Classic på Champions Tour och gjorde där två i samma tävling! Givetvis med efterföljande spansk dans.

Årets VM-succé – Först tog de svenska damerna hem VM-guldet efter stor dramatik och några veckor senare höll herrarna på att upprepa samma bragd. Det räckte inte riktigt hela även, men ett VM-silver blev det och framtiden för svensk golf ser ljus ut.

Årets silverrygg – En spelare på touren har sagt om Fred Couples: ”Alla män vill vara som honom och alla kvinnor vill vara med honom”. Den stilige och coole Couples kan även spela bra golf fortfarande. Vann SAS Championship på PGA Tour Champions och avslutade med att gå på 60 slag, 12 under par …

Årets klimax – Henrik Stenson väljs till kapten för det europeiska Ryder Cup-laget, åker till Rom, väljer ut sina vicekaptener och svenska golfare nästan spricker av stolthet och förväntan.

Årets antiklimax – Men några veckor senare skriver han på för LIV-golfen och fråntas sin kaptensroll och än idag diskuterar golfvärlden om han gjorde rätt eller fel.

Årets kross – Linn Grants uppvisning på Halmstad GK i Scandinavian Mixed gav eko i hela golfvärlden. Hon krossade alla, både killar och tjejer, och vann med nio slag. Har alla förutsättningar att bli bäst i världen.

Årets frisyr – Vi minns hans fantastiska segrar i The Players Championship och i The Open på St Andrews. Men även att Cameron Smith nu är ansvarig för att en massa juniorer skaffar hockeyfrilla och i framtiden kanske även en gräslig mustasch på det.

Årets paragolfare – Rasmus Lia gjorde fyra birdies på de sista sex hålen för att vinna G4D Tour Series Finale i Dubai, ställde sig sedan bredvid Jon Rahm och Rory McIlroy och höll ett briljant segertal.

Årets lag – Presidents Cup är inte ens en tiondel så stor och viktig som Ryder Cup. Men det är ändå häftigt att se vilken energi som skapas när spelare i en individuell sport slås ihop och bildar ett lag. USA var återigen igen starkast och vann relativt enkelt mot det internationella laget.

Årets pantertant – JoAnne Carner har vunnit på LPGA-touren 43 gånger och fick en passande och vacker avslutning av karriären när hon spelade U.S. Senior Women´s Open i augusti och sköt där sin ålder, 83, två gånger.

Årets kämpe – Det gör så ont att se Tiger Woods stapla fram på golfbanan. Hjärtat och hungern finns där, men kroppen vill inte. Bröt U.S. Open, missade cuten i The Open på St. Andrews. Kommer det en comeback till? Det är tveksamt.

Årets tweet – ”I tried a new pizza place, should I sue the old one?”. PGA-tourspelaren Joel Dahmen med en bild på en pizza och en hint till Bryson DeChambeau efter att denne gått över till LIV Golf och sedan stämt PGA-touren.

Årets trend: Det fortsätter att dyka upp nya inomhusgolfställen i hela Sverige och fenomenet är här för att stanna. Tekniken är fantastisk och det är numera enkelt, smidigt och roligt att spela sig runt sin drömbana på en simulator.

Årets världsetta – Drygt 10 efter att ha blivit världsetta som 22-åring kliver Rory McIlroy högst upp på rankingen igen. Nordirländaren har haft en kanonsäsong och har även tagit fighten mot LIV Golf.

Årets gentleman – Will Zalatoris visade klass när han gick fram till Matt Fitzpatricks föräldrar efter sin missade putt i U.S. Open som hade inneburit särspel och sa ”Om jag var tvungen att förlora mot någon så är jag glad över att det var mot er son”.

Årets golfdestination – Den karga men vackra naturen, de vänliga människorna och de härliga traditionerna. I Skottland vimlar det av klassiska mästerskapsbanor och ännu fler gömda pärlor och Skottland är hetare än någonsin.

Årets tack för allt – Den genomtrevlige skåningen Peter Hanson fick avsluta sin karriär på hemmaplan. Scandinavian Mixed blev Hansons sista tävling på touren och han hyllades av spelare och publik. Blir nu rådgivare i Swedish Golf Team.

Årets charmtroll – Ingrid Lindblad spelade stor golf under U.S. Women´s Open och slog nytt amatörrekord med sin inledande 65-runda. Var länge med i toppen av ledartavlan och charmade alla med sin härliga personlighet och sitt underbara skratt.

Foto: Getty Images, USGA, Göran Söderqvist, Tristan Jones/LET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights