Äta & Bo

Fruktspett med hemlagad kolasås och Västerbottensost

Efter en riktigt smakrik middag en sen sommarkväll så stundar dessert. Något sött och syndigt som bara smälter i munnen. Ostmästare Thomas Rudin har jobbat med smaksensorik i större delen av sitt liv, så just smak ligger honom varmt om hjärtat. Här delar han med sig av sina sommarfavoriter, som alla har en liten twist, nämligen att de innehåller sältan från Västerbottensost®.

– Min familj och jag älskar att grilla och den är igång i stort sett hela sommaren. Och när grillen ändå är igång brukar vi lägga på fruktspett som får bli lite ljumma. Till fruktspetten blir det vaniljglass och en underbart god och hemlagad kolasås med sälta av Västerbottensost.

– Hjortron är nog mitt absoluta favoritbär. Jag plockar dem själv gör ofta en hjortronglass med Västerbottensost. En liten udda kombination kan tyckas men där smakerna mellan sötman och beskan gifter sig perfekt. Prova gärna, gästerna kommer att bli imponerade.

Spett

8 st färska jordgubbar
4 st små svenska äpplen
1 msk flytande honung
1 msk rapsolja

Saltrostade mandlar

1 dl mandel
2 msk salt
2 dl vatten

Kolasås

25 g smör
1 1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1/2 dl riven Västerbottensost

Vaniljglass

Vaniljglass till servering

Gör så här

Kolasås:
Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills smöret tystnat, sänk då till en låg temperatur. När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resterande ingredienser. Gör ett uppkok under omrörning och sjud 3 minuter. Kyl ner kolasåsen under omrörning.

Saltrostade mandlar:
Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt mandlarna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torr-rosta mandlarna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta mandlarna i ugn på 180 grader i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter).

Fruktspett:
Blötlägg träpinnarna i vatten. Dela äpplena på mitten och skär bort kärnhuset.
Trä jordgubbar och äpplen på spetten och pensla på med en blandning av honung och olja.
Grilla fruktspetten på hög värme i ca 3 minuter per sida.

Servering:
Servera spettet varmt toppat med hackade nötter och kolasås, gärna med vaniljglass och citronmeliss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights