Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-seo-pack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-cerber domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol28/a4/d3fghw1efjsokw6/golfbladet.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Golf i egna natursköna rum - Golfbladet
Golfbanor i SverigeNyheter

Golf i egna natursköna rum

Det är bara runt fem kilometer till hissnande åkattraktioner på Liseberg. Men här vid Delsjöreservatet råder lugnet och tystnaden på Delsjö Golfklubb. Och här utmanas du på ett annat sätt än en tur i ”Dive Coastern” Valkyria.

– Oj, det var nära, utbrister Kent, en av mina spelpartners för dagens rond.

Ja, bollen var nog kanske någon decimeter från att träffa flaggan för ett kanske, kanske sluta sin färd i botten på ett hål med 10,8 centimeter i diameter.

Det första hålet på natursköna Delsjö Golfklubb, 113 meter från tee 55, skulle ha kunnat ge mig mitt livs tredje Hole-in-one. Så blev det dock inte och jag fick inte bjuda på vare sig champagne, eller whisky, som bland andra golfjournalisten Göran Zachrisson hävdade är det korrekta. Det fanns helt enkelt inte mycket champagne på de skotska golfklubbarna för några hundra år sedan så ett Hole-in one firades med whisky.

Vi spelar på, nämnde Kent Hallén, hans hustru Gunilla och Susanne Lindholm-Malmros, alla tre synnerligen trevliga medlemmar i den anrika 60-års jubilerande Delsjö Golfklubb. För det var i april 1962 som klubben konstituerade sig med ett medlemsantal på 76 personer. Redan i slutet av samma år var antalet medlemmar 548.

Golf i egna rum

Göteborg med Liseberg, Paddanbåtarna, Kål och Ada och allt ”tjöt” ligger runt fem kilometer från banan men det kunde lika gärna ha varit fem mil. Inte ett ljud från den larmande staden hörs i det vackra Delsjöreservatet, som banan ligger på kanten till. I stället spelar vi på en skogsbana, men parkinslag, bland gröna lövträd och mäktiga tallar som effektivt stänger ute allt ljud utifrån.

Det är en fin upplevelse att få uppleva tystnaden. Inte ens ett ”Fore” stör den pastorala miljön. Och vi njuter av banan och några berättelser från Kent, som lekte i skogen här innan banan fanns och som berättar om närmast livsfarliga klättringar bland stenblocken. Jag ser det framför mig.

Det tredje hålet är riktigt trevligt där det går i en svag dogleg vänster och en försmak av kommande två hål. Lite ovanligt har banan två korthål i rad. Det fjärde hålet är långt. I min avståndsmätare är det 190 meter till flaggan från tee. Det är ett fint hål. Efterföljande femte hål är lite kortare och har en damm strax före greenen i högerkanten. Sikta på vänstersidan och spela ”safe”.

Första kommunala banan

Att det blev en golfbana här i Delsjön är egentligen värt en egen artikel. Att få till en kommunal golfbana på kommunal mark är inte lätt i Sverige. Annat är det i Skottland där det finns gott om så kallade ”municipal golfcourses”, alltså kommunala golfbanor. Det bästa exemplet är väl St Andrews Old Course.

Hur som helst, det tog tid att övertyga politikerna i Göteborg om vitsen med en citynära golfbana. Beslut om byggandet av en golfbana inom Delsjöreservatet fattades i Göteborgs stadsfullmäktige den 17 september 1959 efter många års segslitna diskussioner.

Stadsfullmäktige uppdrog då åt fastighetsnämnden att genom skogsnämndens försorg anlägga och utrusta en kommunal golfbana. Och tack vare inhyrda arbetslösa parkarbetare och ett ”jävlar-anamma” var banan slutligen spelklar 1965.

Jag skänker en tacksamhetens tanke till förutseende politiker och tjänstemän i Göteborgs stad. Delsjö Golfklubb pryder sin plats i staden.
Idag äger inte staden, eller kommunen, golfbanan utan har överlämnat den till klubben att ta hand om. Dagens enda kommunala bana i landet är mig veterligen Linnébanan i Kalix, som ägs och drivs av Kalix kommun.

Omsorgsfullt utlagda

Golfbanan är varsamt och omsorgsfullt utlagd i kanten till naturreservatets kuperade och böljande terräng. Banarkitekterna Douglas Brasiers och Frank Penninks skapelse är fortfarande konkurrenskraftig. Höjdskillnader finns på sina ställen. Högt placerade tees brukar uppfattas positivt av de flesta eftersom slaglängden ökar. Men även om banan är ganska kort har den sina utmaningar. Om du vill ha ett bra resultat under ronden är det viktigaste inte långa drivar utan att du använder insidan av den största bollen, huvudet alltså. Spelstrategi och ha koll på slaglängden är nyckeln till en bra score i Delsjön.

Inte minst gäller detta inspelen eftersom greenområdena är renoverade och bunkrarna oklanderliga och välplacerade. Faktum är att jag fäste mig mest vid skicket och placeringen av banans bunkrar. Riktigt snygga och välskötta med lagom mycket sand i. Ombyggnaden är den skicklige banarkitekten Christian Lundins verk, som även arbetar en hel del med Henrik Stensson i olika projekt.

Delsjö Golfklubb må vara gammal men har ändå ett progressivt sätt. Man satsar till exempel mycket på ungdomsgolf och tjejer.

Tävlingsgolf på Delsjön

Det har också spelats tävlingsgolf på Delsjön sedan länge. 1970 avgjordes den första internationella proffstävlingen i Sverige på Delsjöns golfklubb. Volvo Invitational Open Championship var den långa titeln och ikonen Jack Nicklaus slutade på andra plats. Fransmannen Jean Garaïalde vann med ett slag tillgodo på Nicklaus.

Tävlingen kan säga svara embryot till senare upplagor av Scandinavian Enterprise Open och Volvo Scandinavian Masters. De professionella damerna har också gästat Delsjön. Delsjöbanan lämpar sig utmärkt till tävlingsgolf för damer med bra längd och den gynnar strategiskt spel.

1985 avgjordes den första Delsjö Ladies Open med skotskan Cathy Panton som segrare. Ett par år senare bytte tävlingen namn till Gothenburg Ladies Open och ett antal namnbyten senare är vi inne på 2014, då den senaste tävlingen avgjordes – Delsjö Ladies Open Hosted by Karin Sjödin. Då hade tävlingen inte Europatourstatus utan ingick på den svenska proffstouren, Mikaela Parmlid vann.

Mysig miljö

Efter ronden blir det ett besök i omklädningsummet med dusch och så, självklart, golf är ju en idrott! Därefter en sen lunch i Delsjö Golfkrog, som blev Årets Golfkrog 2019. Så sen att salladsbordet var borttaget men det fanns några raggmunkar och lite fläsk kvar. Väldigt gott, speciellt de frasiga raggmunkarna. Och besöket i Delsjön ger mersmak på flera sätt.

Senare på kvällen besöker jag en av de mer kända fiskrestaurangerna i Göteborg. Att få avnjuta en delikat plattfisk med tillbehör känns som en självklarhet och närmast ett måste. Självklart ska man äta fisk i Göteborg!

Text: Johan Dahlqvist

Foto: Peter Cordén

Delsjö Golfklubb
Spelklar: 1965.
Arkitekt: Douglas Brasier & Frank Pennink.
Antal hål: 18.
Delsjön kort sagt: En medelsvår skogsbana med parkinslag i underbart vacker och välvårdad natur, komfortabel närhet till staden med dess olika begivenheter och ett välskött klubbhus med alla faciliteter.
www.degk.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights