FeatureGolfbanor utomlandsGolfpärlorNyheter

Golf i sherryns förlovande land

För att få kalla sig sherry måste produktionen ske på ett begränsat område kring Jerez. Den vita kalkrika jorden och den intensiva solen på Costa de la luz är grundförutsättningarna för att skapa sherryns unika smak.

Förutsättningarna är också väl anpassade för golf då det finns ett antal högklassiga anläggningar i detta lilla område längs den vackra kusten.

Ljusets kust

Costa de la Luz, som betyder ljusets kust, är kuststräckan från Gibraltar ända upp till den portugisiska gränsen. Här möts man av ett pärlband av vackra kuststäder som Cadiz och Sanlucar de Barrameda, dessutom finns här storstaden Sevilla med sin enorma katedral en bit in i landet. Här, på Costa de la Luz, är tempot är lite lugnare och turisterna är färre än på Costa del Sol. Vi ska titta lite närmare på tre golfbanor som ligger i området.

Montecastillo Golf – Europatourbana under fem år

Golfbanan såg dagens ljus på redan 1994 och ganska kort därefter så stod denna Jack Nicklaus-bana värd till Europatourens avslutningstävling Volvo Masters. Under inte mindre än fem år avgjordes denna tävling på det magnifika 18:e hålet på Montecastillo Golf. Här har både den spanska golfikonen Jimenez och svensken Pierre Fulke har vunnit.

Bildsköna golfhål

Vi checkade in på Barcelo Montecastillo strax efter klockan 15:00 efter att ha kört den knappa timmen från Sevillas flygplats.

Det var extremt varmt och termometern hade passerat 30 grader med råge och vi valde att spela golfbanan med golfbil. I värmen kändes det som ett klokt beslut då banan är ganska kuperad. Nivåskillnaderna gör också att det finns en mängd intressanta och bildsköna golfhål. Jack Nicklaus designar ofta med ganska stora penseldrag och i många fall enorma bunkrar och intressanta greenområden.

På Montecastillo har Mr Nicklaus gått ganska varsamt fram och golfbanans design smälter väl in i det böljande landskapet. Det finns flera hål bland de första nio hålen som etsar sig fast i minnet. Hål 3 är ett väldigt vackert par 5-hål, med både vatten och bunkrar vid green som gör det klart riskabelt att försöka nå in på två slag. Annars är det hål 7 och 8 som sticker ut från mängden.

Hög höjd

Dessa hål har sina greenområden runt en större damm. På de sista hålen tar banan fart och man förstår varför golfbanan varit värd till Europatouren. Avslutningen är en kavalkad av både bra och roliga golfhål. Detta kryddas med det spektakulära 18:e hålet där man har det vackra hotellområdet på höger sida. Man slår ut från en hög höjd och det svåra inspelet spelas in mot en green som vaktas av både vatten och bunkrar. Här har många matcher avgjorts.

Hotel Barcelo Montecastillo Golf

Hotellet består av tre olika delar och den mest imponerade är det gamla slottet där golfreceptionen och olika mötesrum finns. Huvuddelen är det femstjärniga hotellet där man hittar de flesta faciliteter, utöver det finns en hotellänga som är 4-stjärnig.

Det är ganska smart och unikt att ha två prisklasser i ett och samma hotell. De har faktiskt gjort samma sak med restaurangen som serverar en påkostad buffé, men här kan man också beställa från en à la carte-meny.

Det är lätt att trivas på Montecastillo, här finns allt det man kan förvänta sig och lite till. Numera är de flesta 5-stjärniga hotells frukostbufféer så överdådiga att man har svårt att bli imponerad.

Men på Montecastillo så finns ett spa och något unikt, nämligen en vitaminbar där de gör dagsfärska smoothies på frukt och grönsaker. Riktigt fräscht och gott. Det känns mer modernt och hälsosamt än klassiska ägg och bacon, som de givetvis också erbjuder.

Jerez – Sherryns huvudstad

När man befinner sig på Montecastillo har man bara en kvart till Jerez de la Frontera, en relativt stor stad med sina strax över 200 000 invånare. När man passerat en del förorter och moderna delar av staden kommer man till den mycket vackra och trevliga gamla delen av Jerez. Det är även här som merparten av de bodegor som fortfarande tillverkar sherry finns, Idag är de 18 till antalet,  år 1850 så fanns det betydligt fler, närmare bestämt runt 500 olika sherryproducerande bodegor.

Vi gör ett besök på Tio Pepe som hör till familjerna Gonzalez Byass och  är den största producenten av sherry. Här kan man uppleva en mycket välorganiserad guidad tur som tar ungefär en och en halv timme. Sherry säljs till stor del till England och både namn och smak är påverkade av engelsmännen. Språkförbristningar gjorde att det spanska uttalet på orten Jerez uppfattades som Sherry. Den klassiska sherryn är mycket torr och de sötare versionerna har uppkommit som ett resultat av en efterfrågan från de brittiska öarna. Den guidade turen avslutas med provsmakning och sedan har man en uppsjö av trevliga och genuina restauranger att välja på i Jerez gamla stadsdel.

Costa Ballena Ocean Golf Club  – ett stenkast från havet

Jag besökte Costa Ballena för dryga 15 år sedan och orten har förändrats. Lyckligtvis är det en förändring till det positiva. När jag var där så hade banan bara några år på nacken och palmer och annan växtlighet var i sin linda. Orten som helhet var också i det närmaste på projektstadiet. Det fanns en del hotell och flera olika villor och lägenhetsboenden men stora delar var byggarbetsplats. Nu är Costa Ballena färdigbyggt och palmerna har skjutit i höjden, det finns en stor supermarket, butiker och flera olika restauranger att välja mellan. Sandstranden är fortfarande sig lik och sträcker sig så långt ögat kan se.

Vi checkar in på Barcelo Costa Ballena som är ett fräscht 4-stjärnigt hotell som har en hel del 5-stjärniga detaljer. Rummen är snyggt och ljust inredda och känns moderna. Det finns två utomhuspooler och även ett mycket bra spa och gym. Förutom en klassisk bufférestaurang så har de en à la carte-restaurang som är öppen för lunch varje dag och middag serveras några gånger i veckan under högsäsong.

Det blir ris till middag

Jag frågade i receptionen vad de serverade för typ av mat på à la carte-restaurangen och fick svaret ris. Det tog några sekunder innan jag inser att ris på spanska är samlingsnamnet för en mängd olika typer av paella. Hotellet ligger i direkt anslutning till golfbanan och hål 19 spelas längs med hela hotellkroppen.

Hål 19 indikerar att det är mer än 18 hål och det stämmer. Här har man 27 hål och till och med en korthålsbana med nio hål. Med heldagsgreenfeen är det perfekt med 18 hål på morgonen och sedan en lite mer avspänd runda på korthålsbanan efter lunch. För den som vill går det utmärkt att spela hål 19-27 istället.

Strategiska vattenhinder

Här behöver man verkligen ingen golfbil då banan är flack, José-María Olazabal har lyckat skapa en både utmanade och intressant golfbana. Den är ganska lång men den tydliga svårigheten ligger runt greenerna och det finns en mängd strategiska vattenhinder. Banan öppnade 1994 och även om man jobbat ganska flitigt med bulldozers för att skapa onduleringar så skulle banan haft tydligare nivåskillnader om den hade byggts idag.

Det finns flera riktigt bra hål på Costa Ballena. Hål 12 är det naturliga signaturhålet, det är här som havet blir mest påtagligt. Personligen så gillade jag flera av par 3-hålen såsom hål 8, 14 och 16 på mästerskapsbanan.  Det finns även ett antal hål på korthålsbanan som verkligen har genomgående bra design. Rangen är i världsklass eller åtminstone europaklass. Här kan säkert ett hundratal spelare träna samtidigt. Det är inte bara rangen som är stor utan här finns även riktigt fina områden för närspelsträning. En träningsvecka här skulle verkligen kunna vara utvecklande för golfen.

Sherry Golf – lika bra som den bästa sherryn

Det känns lite pampigt när man anländer till Sherry Golf. Klubbhuset ligger i en gammal spansk herrgård eller vad man brukar kalla Finca. Jag går in genom entrévalvet och känner historiens vingslag. Det finns inget boende på Sherry Golf men det är en perfekt utflyktsbana om man bor i Costa Ballena elller Montecastillo.

Jag blir introducerad till klubbchefen som är minst sagt stolt över sin bana. När jag frågar vilket som är signaturhålet på banan så tänker han länge och säger sedan att han tycker att alla hål är underbara. Han varken vill eller kan inte sätta något hål före något annat. Det finns flera potentiella signaturhål men det mest påtagliga är de två olika vyerna som man har. På de flesta hålen har man böljande fält och orörd natur åt ena hållet och statssiluetten av Jerez åt det andra hållet. Det är en bra bana med lite olika karaktär på de båda niohålsslingorna.

Vattnet ger en extra dimension

Hål 1-9 går till stor del i ganska kuperad terräng utan att vara direkt jobbig att gå. Jag gillade verkligen flera av öppningshålen som var både vackra och utmanande. Från hål 13 och framåt ändrar banan sin karaktär och blir flackare och ett flertal dammar kommer i spel.  Vattnet ger en extra dimension till avslutningen och här kan ett litet misstag från tee eller in mot green vara förödande. Det här är en riktigt rolig bana att spela. Det är dessutom ganska passande att avsluta resan i sherryns förlovade land med en golfrunda på Sherry Golf.

Av Johan Kullenberg
Foto Getty Images

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights