Golf med fel klubbor = Marathon i för små skor

Det fanns en tid då golfare världen såg ett set klubbor på hyllan i golfshopen, kastade fram plånboken och sedan satte de nya klubborna i spel. Den tiden är förbi. Niklas Eriksson på A6 Golfklubb berättar varför alla golfare borde ha golfklubbor byggda just för dem.

Fullständig idioti

– Det finns många som väntar med att prova ut klubbor till de känner att de kommit ner lite i handicap. Men prova spring ett marathon med skor som är tre nummer för små … Då ska de köpa nya skor när de klarat sin måltid. Det är ju fullständig idioti, menar Niklas.

Vid millenieskiftet var det inte många som ens hade hört talas om uttrycket custom fitting, men i dag har fenomenet med personligt anpassade golfklubbor förvandlats till standard. Enligt Niklas handlar mycket om en lyckad marknadsföring där allt från nybörjare till medelgolfare de senaste åren blivit mer upplysta.

Skräddarsyr golfklubbor

Just på A6 GK har man en person (Jacob Flood) som jobbar fokuserat på att skräddarsy golfklubbor och ungefär 85 procent av klubborna man säljer har på ett eller annat sätt specialanpassats.

– Det kan vara att en kund vill ha en putter, men med ett annat grepp än originalet. Då går vi ut i verkstan, byter grepp och ändrar svingvikten. Så för oss är custom fitting allt från en sådan liten sak till att prova ut en ny driver, wedge eller järnset, förklarar Niklas.

– Folk är mycket mer upplysta i dag, mycket tack vare sättet som vi lever på där man har tillgång till information väldigt snabbt. Detta tillsammans med att det skrivits mycket om custom fitting och att vi har ett generationsskifte bland tränare, med yngre människor som är bättre på att lyfta fram möjligheterna, gör att golfarna vet mer. Det gör dem också bättre.

Slå dina bästa missar

Men trots dessa nya tider är myterna många.

– Att har rätt klubbor för dig gör en enorm skillnad, men många missuppfattar det. Custom fitting handlar inte bara om att optimera det bästa slaget. Det är precis tvärtom, det handlar ännu mer om att göra de lite sämre slagen bättre och hitta klubbor som ger dig ett mer konsekvent spel.

Just det där med myter och invanda beteenden kan vara svårbegripligt, inte minst golfens komplexa värld.

– De flesta golfare gör precis allt tvärtemot vad de borde. När de vill ha mer spinn i bollen slår de med för lite spinn, och när de inte ska ha spinn i bollen så får de för mycket spinn. På samma vis slår de högt när de ska slå lågt och tvärtom.

Med andra ord så är det inte lätt att begripa hur man ska göra för att få bollen att lyda. Det är inte heller nödvändigtvis lätt att lära sig se skillnad på bra och dåligt.

– Det är ofta som att golfare när de ställs inför en sjumetersputt slår den i hålkant men tre meter förbi och tycker att det är en bra putt. Men om nästa putt stannar 30 centimeter bredvid hål så reagerar de över ”oh vad snett jag slog den”. Det är på något sätt typexemplet, säger Niklas.

Med detta sagt: Upplysning leder till utveckling.

Inte bara för scratchspelaren

Även om bara promenaden många gånger kan vara rogivande blir glädjen oftast större vid bra spel. Och bra spel blir lättare med rätt utrustning, inte minst för nybörjarna.

– För nybörjare kan svingen skifta ganska mycket från gång till gång, du vet inte exakt hur långt du ska stå från bollen på samma sätt som en mer erfaren golfare. Ofta är de engagerade och entusiastiska och så vill vänner i omgivningen hjälpa till. Men då blir det lätt som att springa marathon med för små skor eller åka Vasaloppet på träskidor.

Ofta blir klubborna för långa, för korta eller för tunga. Niklas menar också att nybörjarklubborna ofta håller för dålig kvalitet, med mjuka skaft som gör att bollen går väldigt snett vid minsta lilla felträff.

– Är du då kille som slår lite hårdare så har du väldigt mycket att vinna på att ha en lite stabilare klubba där bollen går lite rakare även om du inte träffar perfekt, säger han och berättar att man för att göra introduktionen till spelet så friktionsfri som möjligt försöker förse sina adepter med tre till fem klubbor redan efter ett par träningspass.

Klubborna är anpassade efter elevens bollträff, längd och handstorlek. Ofta ger han dem en driver – i alla fall tjejerna.

– Det sägs ofta att man ska vänta med att lära sig slå med driver till man behärskar de andra klubborna. Men för tjejer så har de sådan enorm nytta av att lära sig slå med driver, de har ännu större nytta än killarna av att få längdökningen. För killar däremot kan det vara en idé att lära sig slå ut med en hybrid först. Då slår de tillräckligt långt men fortfarande rakt.

Kan gå väldigt snett

– Killar med idrottsbakgrund kan slå bort en boll per hål, det är inte alls ovanligt. Ofta slår de lika långt som elitspelarna, men har ingen aning om vart de har klubbhuvudet och då kan det gå väldigt snett.

För mer erfarna golfare ses custom fitting nästan alltid som en självklarhet. På Europa- och PGA-touren åker leverantörerna runt med bussar för att vecka ut och vecka in finjustera stjärnornas klubbor.

– När man blivit mer erfaren och ska köpa sitt mer långsiktiga set kan det vara idé att göra en utprovning för wedgar och järnklubbor och komplettera med en för utslagsklubborna. Man kan göra allt på en och samma gång, men jag brukar rekommendera att man bygger ut sit set med tiden. Då ser du ju vilka hål som eventuellt behöver fyllas också, avslutar Niklas.

Så går din Custom Fitting Lesson till

En Custom Fitting utförs av din pro vid en driving range, så att ni får korrekt feedback genom att se hur bollarna flyger. Här finns all utrustning som krävs för att mäta allt som ska mätas och mängder med testklubbor. Men datorer och mätvärden ger aldrig svaret, de ger bara ingångsvärden. För det är din pro som gör de slutgiltiga bedömningarna, baserade på kunskap och lång erfarenhet. Så här arbetar man inom Golfstore, som har över 300 butiker och pros i sex länder i Europa, i fyra steg:

Vad vill du uppnå?

Grunden för alla förändringar är alltid vad du vill uppnå med att byta en klubba eller fler, eller hela setet. Som att slå längre, slå rakare, öka säkerheten, osv. Därför börjar en Custom Fitting Lesson med att du och din pro pratar om ditt spel, dina erfarenheter och vad du vill förändra eller förbättra. Och när din pro vet vad du vill så kan den egentliga utprovningen börja. Handlar det om hela setet brukar man börja med järnklubborna.

Hur slår du?

Först vill din pro se hur du slår med klubborna du har, och därmed se vad ni utgår från, och vad som kan förbättras. Den fysiska anpassningen är viktig, så du får rätt klubblängd, grepptjocklek och lievinkel. Sedan handlar det om klubbvikt, skaftflex och flexpunkt och olika typer av klubbhuvud, och med olika testklubbor provar ni er fram till de klubbegenskaper som är optimala för just dig. Din pro ser även om det är något i din sving som du bör ändra, och hur du ska göra det.

Vad ska du slå med?

Din pro jobbar i princip likadant med alla typer av klubbor, från driver till wedge och putter. Fysisk anpassning till dig, slå med olika testklubbor, titta, mäta och analysera. Och hela tiden få feedback från dig om hur det känns, så att det blir bra på alla sätt. Det är också viktigt att alla klubborna i ditt set fungerar tillsammans, att de är matchade så du får jämn avståndsstegning genom setet, och att du känner att du har säkerhet och kontroll i varje slag.

Blev det bra?

En riktig custom fitting är inte klar när du får dina nya klubbor. Det är först när du har spelat med dem ett tag, som du verkligen vet om resultatet blev som du hade tänkt dig. Därför gör din pro en uppföljning tillsammans med dig. Ni pratar igenom hur det har gått ute på banan, om det känns bra, och om det är något som skulle behöva justeras eller ändras. Kanske en stund till på driving rangen för att mäta igen, eller kanske ett eller flera träningstips. Det viktiga är att du blir nöjd med dina nya klubbor.

Av Martin Hardenberger
Foto Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights