Nyheter

Golf och nybryggt kaffe i pittoreska Agaete

Gran Canaria har åtta utmärkta golfbanor utspridda över ön.  De är ritade av kvalificerade experter och utgör verkligt rofyllda oaser. Här kan man njuta av lugnet och den nödvändiga stillheten för att förbättra spelet.

Vill man under golfresan göra en utflykt bör man ta sig till den idylliska fiskebyn Agaete och insupa doften av goda aromer från nybryggt kaffe.

Agaetedalen på Kanarieöarna är verkligen ett lämpligt resmål för alla kaffeälskare. Här har man odlat gourmetkaffe så länge man minns.

Sverige ligger på 6:e plats när det gäller konsumtion av kaffe, med så mycket som 8,2 kg årligen per person. Denna siffra är en imponerande bit över det europeiska genomsnittet, som ligger på cirka 5 kg/år per person. Kaffe är en del av den svenska kulturen, samtidigt som vi sällan talar om bönornas ursprung när vi tar en kaffepaus.

5 000 kilo kaffe

På Kanarieöarnas Gran Canaria, i Agaetedalen, finns en pittoresk fiskeby. Förutom fisket har 50 familjer producerat kaffe i över 200 år. Víctor Lugo är föreståndare på Finca La Laja, en av familjerna som bedriver kaffeodling i området Agaete. Dalen, som ligger 150 meter över havet och intill naturparken och Gran Canarias biosfärreservat Tamadaba, producerar varje år 5 000 kilo kaffe i ett drygt 45 kvadratkilometer stort område med en bördig vulkanisk jord.

– Det lyxiga kaffet kan bara framställas i den här dalen och vi tar emot 150 000 besökare varje år, berättar Víctor Lugo.

Kaffet från Agaetedalen är av en arabisk sort med etiopiskt ursprung. Familjer och arbetare plockar kaffet på våren, frukt för frukt. Kaffet torkas på plantagen i 20 dagar på särskilda afrikanska bord för att sedan rostas. Agaetedalens kaffe är lätt i munnen, aromatiskt och komplext. Det finns en viss syra och en karakteristisk bitter eftersmak med inslag av choklad, lakrits och frukt.

– Vår metod i Agaete skiljer sig från andra länders, där man inte torkar kaffet. Vår torkningsprocess gör att smaken blir distinkt och bibehåller sin sötma. Smaken stannar kvar i munnen och det skiljer oss från mängden”, fortsätter Lugo.

Agaetedalen

Klimatet i Agaetedalen är idealiskt. Här ligger temperaturen mellan 18 och 20 grader Celsius året runt, vilket skapar de perfekta förutsättningarna för odling av kaffe och andra tropiska frukter. Agaete lockar kaffesugna svenskar, både för den exklusiva dryckens skull men även de pittoreska vyer med lummiga fruktlundar och natursköna och äventyrliga vandringsleder som finns på Gran Canaria.

Här serveras en lokal delikatess som är för god för att missa, caldo de pescado, en tjock fisksoppa. Besökare dras till denna pittoreska by för dess lugn och omgivning snarare än liv och rörelse i en populär mainstream-resort.

En äkta skatt

Byns rika historia kan ses i det lilla kapellet vid huvudtorget, känt som Ermita de las Nieves, som har en riktig skatt – en triptyk från 1500-talet (ett konstverk i tre olika segment) som föreställer Jungfrun och barnet, målad av den berömda flamländska konstnären Joos van Cleve. Under Fiesta de la Rama bärs en kopia av denna triptyk i en procession till församlingskyrkan i Agaete och ställs ut där.

Det Kanariska kaffets ursprung

Historien om kaffets ankomst till Gran Canaria och Agaetedalen är kopplad till då européerna ”upptäckte” Amerika. Kanarieöarna var slutstation för de upptäcktsresande som på 1400-talet begav sig över Atlanten för att ta sig till den nya kontinenten.

Alfonso XIII var en botanikälskare.


– Alfonso XIII var en botanikälskare och han odlade mer än 100 växtarter i ett växthus i Orotavadalen på Teneriffa för att acklimatisera dem innan de skulle odlas på den iberiska halvön. En av dessa arter var kaffe och familjen Armas förde sedan in växten till Agaetedalen runt år 1800, säger Lugo. Eftersom Agaetes handelsförbindelser med Teneriffa var mycket starka, kom kaffet till en gård som senare delades upp i tre delar: Barranco María, Longueras och La Laja. Dessa gårdar och de familjer som arbetade på dem är de kaffeplantageägare vi känner till än idag – plantager där samma traditioner har följts generation efter generation.

Här kan ni se en film från den idylliska platsen Agaete på Gran Canaria.

Corona och Kanarieöarna 

Alla bosatta i EU- och Schengenländer är välkomna att resa till Kanarieöarna. Man kan dock behöva vidta olika åtgärder och förberedelser inför sin resa, såsom hälsodeklaration, vaccination eller negativt PCR-test, för att komma in i landet. Här finns all uppdaterad, relevant information angående svenskars resor till Spanien.

Om Kanarieöarna 

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. 

Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights