Nyheter

Golfåret 2023

Det är dags att summera golfåret 2023. Ett år då Sverige fick en ny världsstjärna på herrsidan samtidigt som våra stjärnor på damsidan tog ytterligare steg mot den absoluta toppen. Vi fick se Europa behålla Solheim Cup-pokalen och veckan efter återerövra Ryder Cup-bucklan. Det blev några riktigt häftiga dagar i spanska Finca Cortesin och i Marco Simone utanför Rom.

Vi fick även se ett fortsatt käbbel mellan LIV Golf och PGA-touren. Men så plötsligt kom de fram till att de borde samarbeta. Fast några månader senare hade inget hänt med det samarbetet och det var återigen lika stel stämning som tidigare. Och käbblet fortsatte.

De svenska herrarna hade en riktigt bra säsong på DP World Tour. Tre svenska segrar blev det där late bloomern Simon Forsströms seger i Belgien i maj var en kul överraskning. På Ladies European Tour blev det fyra blågula vinster och Johanna Gustavsson valdes till årets spelare på LET.

Här hemma fick vi golfare kämpa med isbränna, högre medlemskostnader, en regnig sommar, svinpest, konkurser och en orolig omvärld. Men ändå spelades det ändå som aldrig förr. Många ”pandemigolfare” tyckte att golfen var skoj, stannade kvar och antalet medlemmar i golfsverige fortsatte därför att växa.

September var både varmare och soligare än juli över nästan hela landet och under hösten fick vi indikationer på att inflationen sjunker och räntan likaså. Nu ska det förhoppningsvis bli lite billigare att leva och att spela golf. Trots denna mörka årstid har vi många skäl att se ljust på framtiden och golfsäsongen 2024 kan bli något riktigt extra!

Här är Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under det golfåret 2023:

Årets bästa vänner – Linn Grant och Maja Stark dominerade Ladies European Tour totalt 2022 och tog sedan steget över till LPGA-touren där framgångarna fortsatte i år. De bästa vännerna fick även spela tillsammans i Solheim Cup.

Årets golfare – Det har varit en njutning att följa Ludvig Åbergs framfart under året. Han blev proffs i juni, vann Omega European Masters på DP World Tour, fick ett wild card till Ryder Cup, vann The RSM Classic på PGA-touren. Åberg inledde året på plats 3064 på världsrankingen, nu är han 32:a. Och klättringen uppåt fortsätter.

Årets golfhål – De flesta golfare gillar korta par-fyror. Och ett sådant hamnade mitt i händelsernas centrum under Ryder Cup. På det läckra 16:e hålet på Marco Simone Golf & Country Club avgjordes inte bara ett flertal matcher i årets drabbning mellan Europa och USA. Här tog Europa, genom Tommy Fleetwood, den poäng som behövdes vinna årets Ryder Cup.

Årets tråkigaste major – Förlåt Brian Harman, men att se dig glida ifrån det övriga startfältet i regnet på Royal Liverpool med ditt långsamma spel utan att visa en enda känsloyttring på 72 hål, det var inte så stor underhållning. Det var förvisso rätt imponerande, men mest tråkigt att titta på.

Årets dyraste medlemskap – Det kostar cirka 10 000 kronor om dagen att bli medlem i East Lake Golf Club utanför Atlanta där Tour Championship spelas. Totalt 400 000 dollar måste nya medlemmar slanta upp. Och då är golfbanan stängd för renovering fram till nästa sommar …

Årets silverrygg – Han vann Scandinavian Masters på Forsgården 1993, sen har det varit rätt tyst om den trevlige engelsmannen. Men 30 år senare dominerar Peter Baker totalt på Legends Tour för 50-plusare och har vunnit tre tävlingar där i år.

Årets slakt – Ludvig Åberg och Viktor Hovland besegrade världsettan Scottie Scheffler och den förre världsettan Brooks Koepka med 9/7 i foursome, den största segermarginalen i Ryder Cups historia.

Årets TV-serie – Full Swing var en riktigt bra, välgjord och intressant dokumentär om livet på touren där vi får följa med bakom kulisserna och lära känna ett antal spelare på PGA-touren. Dessutom under ett synnerligen dramatiskt golfår. Mycket sevärd och snart kommer säsong 2!

Årets mest plågade – Tiger Woods. Som han kämpade och slet på Augusta. Woods klarade cuten i Masters för 23:e gången i rad men det kyliga och regniga vädret på lördagen knäckte 47-åringen och han tvingades bryta. Det var smärtsamt att se.

Årets vrål – Hon hade länge det kämpigt i årets Solheim Cup. Men den sista dagen fick Caroline Hedwall symbolisera Europas vändning mot USA. Inte bara i lagmatchen utan även sin match mot Ally Ewing. Hedwall vann fem av de sista sex hålen och hennes vrål och publikens jubel hördes över hela Andalusien.

Årets skräll – Efter kaossäsongen 2022 fortsatte kriget mellan LIV Golf och PGA-touren samt DP World Tour. Men plötsligt kom nyheten att de tre tourerna ska samarbeta framöver. Men planerna för samarbetet går långsamt och vi får se om det blir något överhuvudtaget.

Årets mäktigaste – Yasir Al Rumayyan. När PGA-touren, DP World Tour och LIV Golfs finansiär PIF kanske slår ihop sina påsar, blir Public Investments Funds vd Al Rumayyan mäktigast i hela golfvärlden. Han sitter på lite drygt 7 500 miljarder kronor och kan med dem styra golfen som han vill framöver.

Årets slag – Rory McIlroy tycker själv att hans punchade järn-tvåa i motvinden till den sista greenen i Scottish Open var hans bästa slag i år. Och vi håller med. Det var ett helt galet slag som ledde till en avslutande birdie och seger med ett slag.

Årets modigaste dopp – När Lilia Vu vann Chevron Championship på den nya spelplatsen i Texas hängde traditionen med att vinnaren ska ta ett segerdopp. Problemet denna gång var att Vu hade sett en orm i vattnet samt att det var iskallt väder. Men känslorna och adrenalinet tog till slut över och hon hoppade i.

Årets felskick – PGA-tourspelaren Scott Stallings fick en inbjudan från Augusta National Golf Club att få spela Masters i april. Tyvärr var det inte rätt Scott Stallings som fick brevet utan en amatörgolfare med samma namn. Men allting löste till slut och Scott Stallings bjöd Scott Stallings på middag och biljetter till årets upplaga.

Årets glädjefnatt – Irländaren Shane Lowry blir euforisk och dansar runt på ettans tee när han ser att Viktor Hovland sänker en chip för birdie uppe vid greenen. Men han måste snabbt lugna sig, när han inser att han själv ska slå ut någon minut senare.

Årets scorekort – Matt Wallace inledde det tredje varvet av DP World Tour Championship med att gå det första nio hålen på 33 slag, tre under par. Fint så. Sen gör engelsmannen nio birdies i rad för totalt 60 slag. Galet!

Årets kapten – Luke Donald gjorde allt rätt och såg till att Europa besegrade USA i Ryder Cup i Rom. De europeiska spelarna hyllade sin kapten och efter matchen sjöng de ”two more years”. Och Donald kommer att vara kapten även på bortaplan 2025.

Årets sorgligaste segertal – Sydafrikanen Erik van Rooyen vinner World Wide Technology Championship på PGA-touren. I segertalet hyllar han sin bästa vän som kämpar mot cancer. Van Rooyen åker direkt efter segern att ta farväl av sin vän som avlider en vecka senare.

Årets golfdestination – Vädret, golfbanorna, maten, servicen, människorna … En golfresa till Portugal har alla möjligheter att bli en magisk sådan. Det finns 67 stycken 18-hålsbanor i Portugal. Kvaliteten är från riktigt bra till absoluta världsklass.

Årets tack för allt – Annika Sörenstam spelar Scandinavian Mixed på Ullna och även U.S. Women´s Open på Pebble Beach. Men nu är med största sannolikhet en fantastisk golfkarriär över. Tack för allt Annika!

Årets vem sjutton är det? – Den som har spelat in mest pengar på golfen i hela världen under 2023 är … Talor Gooch. Amerikanen har vunnit tre gånger på LIV Golf under året och tjänat lite drygt 400 miljoner kronor. Och knappt någon vet vem han är.

Årets surgubbe – Phil Mickelson var älskad av så många i golfvärlden, inte minst efter sin vinst i PGA Championship som 50-åring 2021. Nu framstår han alltmer som en bisarr och bitter spelmissbrukare som tycker att LIV är det bästa som hänt golfen och kan inte förstå kritiken mot vare sig honom eller LIV Golf.  

Årets månad – Tomas Ledin hade rätt: Sommaren var kort och det mesta regnade bort. Men september levererade som vanligt. Soligt och varmt med vackra färger och golfbanor i fantastiskt skick. En mycket underskattad månad.

Foto: Getty Images, LET, Mickael Tannus, Peter Cordén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights