NyheterPorträtt

Golfkarriär? Inte utan min mamma!

Världsstjärnorna i golf har ett helt entourage med sig på touren. Det behövs onekligen hjälp med logistik och allt annat praktiskt eftersom golfspelarna i stort sätt reser hela tiden.

Svenska Jesper Parnevik hade ju fru Mia Parnevik och alla barnen, Penny, Peg, Philippa och Phoenix Parnevik, med sig när han reste jorden runt och barnen gick på tourens eget dagis när det var som mest hektiskt.

Nära och kära

Vid de allra flesta tävlingarna finns familjen där för att stötta. I många fall hade topp-golfarna inte kommit så långt i sina respektive karriärer utan sina nära och kära.

Stjärnor tack vare mamma

Speciellt mamman och pappan är viktiga för golfare. Det är få talanger som fått en bra start i denna kostsamma sport utan stöd hemifrån. Nu visar det sig att golfarnas mamma är extra viktig. Efter snabbkoll på instagram kan vi se hur stjärnorna tackar sin modern för kärlek, support och omsorg. Ta bara Rory McIlroy exempelvis. Hans mamma Rosie tog alla sina sparpengar från nattskiftet på fabriken där de bodde för att betala sonens resor till tävlingarna ute i världen.

Kramar sin son

Mest känd är ju Tiger Woods nära relation till sina föräldrar. Mamma Kultida Punsawad Woods fanns på plats för att krama om sin son när han vann Masters 2019.

Tiger woods Kultida Punsawad Woods
AUGUSTA, april 2019.

Kultida Punsawad Woods betyder otroligt mycket för Tiger. Hon kallas ”Tida” och föddes i Thailand 1944.

Vem är Tigers mamma Tida?

Kultida Punsawad eller Tida såg dagens ljus cirka 70 mil utanför Bangkok i provinsen Kanchanaburi i Thailand. Hon hade tre syskon. Hennes föräldrar skilde sig när hon var ung.

Tiger woods mamma

Hon har thailändskt, kinesiskt och nederländskt blod i sina ådror och växte upp i den buddhistiska tron. Det är något hon fört vidare till sin son, som också är buddhist. En annan påminnelse om Tigers band till Thailand genom sin mamma är hans mellannamn ”Tont”, ett traditionellt thailändskt namn som hans mor gav honom.

Funnits där genom Tiger Woods svåra tider

Tida Woods har stöttat sin son, älskat honom och sett till att han kunnat satsa på golfen. Hon var också med honom när han gjorde sitt uttalande efter skandalen 2010. Inte många fanns vid hans sida när han berättade om sitt sexmissbruk.

Men mamman var med honom genom den svåra skilsmässan från svenska Elin Nordegren, som skakade om idrottsvärlden 2010.

Fina mamma-son-bilder

Hur som helst är Tiger Woods inte ensam om att ha en nära relation med sin mamma. Golfarna är stolta över sina föräldrar och det finns flera fina bilder på golfproffsens ”mamma-son-bilder” på sociala medier. Här ser vi exempelvis amerikanen Jordan Spieth med sin mamma, Christine Spieth. Lika som bär, tycker ni inte?

Jordan Spieth med sin mamma.

Precis som Tiger Woods starka mamma har Christine Spieth fostrat en supertalang i golf. I en intervju med Golfweek berättar hon hur man som förälder ska stötta barnen som visar ett idrottsintresse.

Golfweek: Vilket råd skulle du ge föräldrar som försöker bestämma när det är bra att specialisera sig?

– Mitt råd till föräldrar angående specialisering är att låta dem spela vad som helst och allt de vill, tills de är redo att sluta. Eftersom vi lät våra pojkar spela allt de var intresserade av, såg vi till att skjutsa dem till träningarna och det tog mycket av vår tid. Men det får man se till att göra som förälder.

Justin Thomas. ”Tack mamma”

I sitt instagramflöde har Justin Thomas en fin bild på hur han och hans mamma, Jani Thomas, kramar om varandra. Han skriver gulligt i bildtexten: ”Från barn, till juniorgolfare, till college och till för evigt…Jag kommer alltid att glädjas över att vara ”mammas pojke” för dig, mamma.”

Rory McIllroy har också han en mamma som sett till att sonen fått de allra bästa förutsättningarna för att bli en världstjärna på golfbanan. Medan pappa Gerry McIlroy lärde sonen att spela golf, jobbade Rosie McDonald McIlroy nattskift på den lokala 3M-fabriken. Hon sägs vara blyg, sparsam och har varit noga med att sonen, trots framgången, förblir jordnära och ödmjuk.

Lönen gick till sonens golf

Rosie växte upp som äldst av fem barn. Hon slutade skolan vid 16-års ålder och började istället att arbeta på fabriken på hemorten innan hon träffade Gerry. Rosies lön gick åt till att ta Rory till Junior Golf Championships över världen. I dag är McIlroy tacksam för mammans insats.

Rosie stolt såg på när Rory McIlroy vann sin tredje majortitel i British Open 2014 och blev rörd till tårar när sonen plötsligt höjde pokalen, the Claret Jug, och sade: “Den här är till dig mamma.”

Pappor är också bra att ha förstås. Japanska golfstjärnan Ai Miyazato med sin pappa på golfbanan. Hon har lagt upp bilden på sin instagram i samband med Fars dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights