Golfbanor i KaribienGolfbanor utomlandsGolfpärlor

Golfparadiset i Västindien

Vi landar på ultramysiga och überspeciella Punta Cana International Airport. Air France Boeing 747-400 stannade kanske femtio meter från ankomstbyggnaden och det tog inte många minuter i den decemberfuktiga värmen innan passkontrollanten greppade mitt pass. Fläktarna surrade i taket, tji luftkonditionering, och det fanns inga väggar i den vasstaksklädda byggnaden. Det känns som om du kliver rakt in i landet, både bildligt och bokstavligen. Det doftar förföriskt och fåglarna håller konsert strax bredvid Jumbo-planet. Det är annorlunda och exotiskt.

Kändisar landar här

Flygplatsen är egentligen värd sitt eget kapitel eftersom den från början byggdes som en privat land- och startbana för områdets mer välbeställda invånare som Oscar de la Renta, Julio Iglesias och Mikhail Baryshnikovs och deras privatjet.
Den fungerar även för Air France och andra flygbolag.


Och här finns även en solterrass med en utomhuspool, belägen ett kort handbagagekast från gaten. Bada direkt vid ankomst eller ta ett avslutande dopp innan du kliver på planet hem – direkt från poolen till flyget – låter som den ultimata avslutningen på en semester i Västindien!
15 december 1492 siktade Christopher Columbus södra delen av ön Hispaniola, och trodde sig ha hittat paradiset. Egentligen blev han med detta öns första turist. Idag handlar det om över fem miljoner turister, de flesta amerikaner och många av dem golfare, som besöker detta paradis årligen.

Förföriska höftrörelser

Det finns många länder och platser gör anspråk på epitet ”paradis”, Mauritius är en av länderna, men på få av dem passar beskrivningen lika bra som på Dominikanska Republiken. Carlos Batista, vår värd från den Dominikanska turistbyrån på ön, skrattar ofta och älskar att göra förföriska dansanta höftrörelser, menar att Dominikanska Republiken inte bara har världens vackraste kvinnor utan även är världens. Bästa. Resmål. Alla kategorier.
Tja, han kan ha rätt den gode Batista, även om han är lite partisk i den bedömningen.

Havsutblick från soldäcket

Helt klart är i alla fall att ön, som är granne med Haiti, bjuder på naturscenerier utöver det vanliga, härlig mat och golfbanor i världsklass. Det finns ett härligt ställe som heter Casa de Campo. Det är en 2 800 hektar stor anläggning alldeles vid Karibiska havet. Rummen på Casa de Campo har vackra mahognymöbler och egen balkong eller terrass.

Det finns ett pärlband av restauranger på hotellet och roomservice förstås!

På hotellet finns flera restauranger, bland annat Beach Club by Le Cirque som serverar fisk, skaldjur och grillat kött, La Cana by Il Circo som serverar internationella rätter, La Casita at the Marina som erbjuder utsökta spanska viner, La Piazzetta som ligger i Altos de Chavon och restaurangen Lago som serverar frukost.

Det finns inga måsten på hotellets rogivande spa

Du kan ta dig runt på anläggningen i en privat golfbil för 4 personer. Du kan även delta i en mängd olika aktiviteter, bland anat vattensporter, ridning eller golf på den topprankade golfbanan Teeth of the Dog. Resorten erbjuder tillgång till ett hälsospa och kvällsunderhållning. Här finns även en privat strand, en stor småbåtshamn, polo- och tennisbanor och 3 mästerskapsgolfbanor, bland annat Peter Dyes mästerverk.

En titt in i en av villornas badrum

Just golfturismen är mycket viktig för Dominikanska Republiken, som är ett fattigt land som värdesätter golfturismen högt eftersom de spenderar mer pengar här än den genomsnittliga turisten. Det är inte underligt att Dominikanska Republiken för tredje året i rad utsetts till den bästa golfdestinationen i Västindien och Latinamerika.

Casa de Campo lyxresort

Generellt är de flesta banorna mycket fina, väldesignade och i ett helt annat skick än du är van vid hemifrån. Inte så konstigt kanske med tanke på de horder av banarbetare som konstant jobbar med finishen på banorna.
Det är helt enkelt långt ifrån en vanlig svensk golfbana!
Och alla golfspelare borde en gång i livet få uppleva inte bara St Andrews Old Course eller Pebble Beach utan även Jack Nicklaus skapelse Punta Espada på Dominikanska Republiken!
I sydöst ligger de flesta av landets nya banor och med den äldsta och kanske mest kända – Teath of the Dog på Casa de Campo Resort.

Ett svalkande dopp efter 18-hålsrundan är efterlängtat


Vi är nyfikna och lite spända över att få spela den banan, som är den golfbana som gjort Dominikanska Republiken känt som en golfdestination sedan slutet av 1970-talet. Legendariske banarkitekten Pete Dye säger själv att han hade hjälp i designarbetet av högre makter, något som de flesta banarkitekter brukar säga…

Av Johan Dahlqvist

Foto Pressbilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av MonsterInsights